Drugo
Tone Peršak
Ministera za kulturo Toneta Peršaka so kulturniki, ker ni umaknil Nacionalnega programa za kulturo 2018-25, pozvali k odstopu. Foto: BoBo
       Zapisana skepsa o reprezentativnosti našega kvoruma izkazuje takšno nepoznavanje in nerazumevanje področja, da preprosto lahko podvomimo o reprezentativnosti in verodostojnosti ministra, ki zastopa naš resor.       
 Iz poziva kulturnikov
Če minister ne bo odstopil sam, naj postopek za razrešitev sproži premier Miro Cerar, so pozvali. Foto: DZ/Borut Peršolja

Dodaj v

Kulturniki pozvali ministra Toneta Peršaka k odstopu

Če minister ne odstopi sam, naj ga razreši premier Miro Cerar
5. marec 2018 ob 17:14,
zadnji poseg: 5. marec 2018 ob 17:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Že pred Prešernovim dnevom so kulturniki ministra za kulturo pozvali, naj umakne predlog NPK-ja 2018-25. Ker tega ni storil, pričakujejo njegov odstop. Če ne bo odstopil, naj ga razreši premier Miro Cerar, so še pozvali.

V pozivu k odstopu ministra Peršaka so spomnili, da so na novinarski konferenci pred slovenskim kulturnim praznikom predstavili skupno izjavo, v kateri so izrazili jasno odklonilno stališče v povezavi s predlogom novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) in osnutkom Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2018-2025, ki ju je resorno ministrstvo ob izteku mandata na "hiter, nepregleden in nedemokratičen način", predlagalo v sprejetje državnemu zboru (DZ).


V izjavi so pozvali ministra, naj nemudoma umakne predlog NPK-ja in novelo krovnega zakona na področju kulture iz nadaljnje procedure. Če tega ne bo storil, so zapisali, pričakujejo njegov odstop. V izjavi so izrazili tudi pričakovanje, da jih predsednik vlade sprejme na nujen sestanek o ukrepih na področju kulture do konca mandata vlade.

Izjavo je podpisalo 20 poklicnih in stanovskih združenj s praktično vseh področij široke kulturne palete in sindikalne organizacije, ki delujejo na področju. Podpisalo pa jo je tudi 41 samostojnih organizacij in 27 posameznikov, ki delujejo poklicno na področju kulture.

Poziva kulturnikov k njegovemu odstopu minister ne želi komentirati, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Minister ni umaknil NPK-ja
Predsednik vlade je predstavnike podpisnikov sprejel sredi februarja in jim zagotovil, da v primeru, da predlog NPK-ja 2018-2025 ne uživa podpore deležnikov oz. zainteresirane javnosti, ne bo deležen niti vladne podpore.

Resorno ministrstvo pa je konec februarja na svoji spletni strani objavilo zapis ministra Peršaka z naslovom Gordijski vozli slovenske kulture. Iz zapisa je, kot so zapisali kulturniki, razvidno, da minister predloga NPK-ja ne umika iz postopka sprejemanja.

Dvom o verodostojnosti
Kot so še zapisali, s pojasnili in mnenji ministra v zapisu ne nameravajo polemizirati, ne morejo pa prezreti ponovnega omalovaževanja kulturnic in kulturnikov. Minister med drugim, kot so zapisali, že na začetku zapisa seznam podpisnikov razvrednoti z opredelitvijo "na videz visoka raven soglasja".

"Zapisana skepsa o reprezentativnosti našega kvoruma izkazuje takšno nepoznavanje in nerazumevanje področja, da preprosto lahko podvomimo o reprezentativnosti in verodostojnosti ministra, ki zastopa naš resor," so še zapisali v pozivu k ministrovemu odstopu.

Spomnimo, da je novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) minister Peršak iz nadaljnjih postopkov umaknil 9. februarja.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
soncece
# 05.03.2018 ob 18:18
Po branju tega malu to malo ono copy paste bla bla bla bla vsebinsko praznega, nepreglednega in mestoma tudi akademsko izobraženemu bralcu, ki spremlja kulturno dogajanje, nerazumljivega skrpucala od NPK, ki so ga spisali nekakšni polpismeni birokrati brez stika z realnostjo in brez vsake konkretne vizije lahko rečem samo: edino prav!
Pa ne zagovarjam nobene od interesnih skupin, ki ga najbolj glasno kritizirajo in me njihovi parcialni interesi pravzaprav niti ne zanimajo. Menim pa, da morajo tovrstne strateške dokumente pripravljati pismeni ljudje, s širino in globino pogleda na neko področje ter z jasno in predvsem razumljivo vizijo, pa kamor koli že usmerjajo svoje strateške poudarke. Najlažje je napisat vsebinsko prazen dokument, ki poka po šivih od difuznega leporečenja in floskul.
jackm8
# 05.03.2018 ob 20:20
Bi prosil, da se razčisti kdo so tisti, ki se lastnoročno štejejo za edine prave kulturnike.
DrKošarke
# 05.03.2018 ob 20:01
hehe napačnim je namenil denar...
velenjcan
# 05.03.2018 ob 20:03

jahbulon
# 05.03.2018 ob 19:03
Kulturnikom gre samo za denar, nihče od njih nikoli niti ni ustvarjal iz ljubezni do glasbe, likovne umetnosti, gledališča...,
Tebe so pa dobro nategnili, tole presega običajno nakladanje brezveznikov. Ali pa je mogoče nova pošiljka v Ljubljani?

En večja mediokriteta kot drug, nihče od njih v mednarodnem prostoru ne pomeni ničesar, na svobodnem trgu bi hitro omagali.

Ja, ja, in zemlja je je trikotnik s cofom. Ko bi kdaj kaj prebral, takih neumnosti ne bi pisal. Ampak za branje je treba biti funkcionalno pismen.
Haso
# 05.03.2018 ob 20:01
Ne vem kateti kulturniki.
jackm8
# 05.03.2018 ob 20:22
Našel pri konkurenci:
- Društvo Asociacija, mreža nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, predsednica Jadranka Plut
- Center urbane kulture Kino Šiška, direktor Simon Kardum
- Društvo slovenskih pisateljev, predsednik Ivo Svetina
- Kolegij direktorjev državnih muzejev
- Kolegij direktorjev slovenskih gledališč, predsednik Uroš Korenčan
- Mednarodni muzejski svet ICOM Slovenija, predsednica dr. Kaja Širok
- Skupnost muzejev Slovenije, predsednica dr. Aleksandra Berberih-Slana
- Sindikalna konferenca kulturnih organizacij SVIZ, predsednica mag. Mojca Jenko
- Združenje splošnih knjižnic, predsednica Vesna Horžen
- Zveza kulturnih društev Slovenije, predsednica Mija Aleš
karlo6
# 05.03.2018 ob 19:58
Če ga kulturniki pozivajo k odstopu je nedvomno delal dobro in pošteno
zamudnik
# 05.03.2018 ob 23:59
Če ni, tud' vojska ne vzame.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 12:37
Kot velika politična naivka si rešitev predstavljam tako: Zvišajte ljudem plače in pokojnine, pa bodo več kupovali in konzumirali ter plačevali vel davkov. Bilo bi poskusa vredno ...

Bravo, končno pametna misel ...

Dodajte še zakonodajo, po kateri so posamezniki in podjetja, ki kupujejo abonmaje za svoje zaposlene, pa izvirne slovenske knjige, slike in tako naprej, in denarno - s štipendijami in otherwise - podpirajo umetnike pri njihovih projektih, upravičeni do olajšave v celotnem letnem znesku, ki ga za to zapravijo. Na drugi strani naj umetniki ne plačujejo dajatev za letni dohodek do meje, ki jim omogoča normalno delo. DDV na knjigo naj se vrača v kulturno sfero v obliki štipendij. Je to res tako težko?
kasandra
# 06.03.2018 ob 07:52
Kot velika politična naivka si rešitev predstavljam tako: Zvišajte ljudem plače in pokojnine, pa bodo več kupovali in konzumirali ter plačevali vel davkov. Bilo bi poskusa vredno ...
apache666
# 05.03.2018 ob 21:05
Tako ja narod. Ukinimo vse kar je javnega. Boste jemali kredite za solanje, zdravstvo... Bravo!
Valentin57
# 06.03.2018 ob 10:08
Možno je precej natančno izračunati koliko rabimo učiteljev/ic, zdravnikov/ic.....
Koliko rabimo kulturnikov oz. njihovih društev ali institucij?
Branko3
# 06.03.2018 ob 05:58
Kot vse proračunske pijavke, želijo tudi t.i. "kulturniki" le čimbolj izsesati davkoplačevalski proračun. Tu so še nevladniki, pa kdo ve kdo vse še, vsi bi se radi debelili na račun javnega denarja. Če se sistem ne bo kmalu menjal tako, da bo plačamo le državi koristno delo delo (kulturnika, nevladnika), se bodo javne finance še prej potopile.
jackm8
# 05.03.2018 ob 20:22
Izjavo je podpisalo 20 poklicnih in stanovskih združenj ter 41 pomembnih samostojnih organizacij in 27 posameznikov, ki delujejo poklicno na področju kulture. Po mnenju podpisnikov gre za "reprezentativni vzorec, ki pomeni večinski delež vseh aktivnih na področju kulture oz. presega 85 % kulturnic in kulturnikov."
jahbulon
# 05.03.2018 ob 19:03
Dejansko gre za to, da NPK (in predlog zakona) ukinjata dolgoletno samoupravno prakso, kjer so si “ustvarjalci” sami definirali cilje in dodali samo še cifro na črtico desno od EUR, davkoplačevalci smo morali financirati neko kao visoko umetnost, in to razkošno, tisti najbližje koritu so deležni milijonov eurov, nihče pa nikoli ni znal pojasniti, zakaj davkoplačevalci ne smemo sami, po svoji svobodni volji odločati od koga in kakšno kulturo bomo kupovali, kot da smo neki debilčki. Kulturnikom gre samo za denar, nihče od njih nikoli niti ni ustvarjal iz ljubezni do glasbe, likovne umetnosti, gledališča..., ampak da se prisesajo na davkoplačevalsko dojko, in ko so s svojimi parazitskimi senzorji zaznali, da pali feministična umetnost, so začeli s tem. En večja mediokriteta kot drug, nihče od njih v mednarodnem prostoru ne pomeni ničesar, na svobodnem trgu bi hitro omagali. In tega se najbolj bojijo, da bi občinstvo povedalo, koliko je njihova umetnost vredna, ne pa sikofantke na Dnevniku. Zato tak odpor do NPK in Peršaka in ministrice pred tem, ker na MK so pa vendarle kolikor toliko normalni ljudje, ki razumejo vsaj to, da je samoupravljanja konec in da davkoplačevalska dojka ni samoumevna.

Drugega denarja kot našega država nima, ko kulturniki zahtevajo od države denar, ga dejansko zahtevajo od nas, mi smo pa svoje povedali, nein danke.
sloko
# 05.03.2018 ob 19:05
Jaz pa pozivam ministra, naj sredstva kulturnega ministrtva raje prenese na obrambno ministrstvo.

Glede na to da se preko kulturnega ministrstva financira večno nenasitne aktiviste, vstajnike in ostale vojščake, bi bilo mogoče primerneje ta denar vložiti v državno vojsko.
apollo11
# 06.03.2018 ob 09:29
Nenasitni so ti "kulturniki", ko je potrebno štartati na javno blagajno. Imajo podporo medijev, mnenjskih voditeljev, zato si nobena politika ne upa z njimi konfrontirati.

Zadnji čas, da ukinemo Ministrstvo za kulturo.
rumalina
# 06.03.2018 ob 07:22
Ko takole gledam naše kulturnike, mi pade na misel, da je kultura očitno druga najstarejša obrt za prostitucijo, izvajalci se pač iz različnih razlogov ne morejo udejstvovati v najstarejši, modus operandi je pa enak.
Ponočnjak
# 05.03.2018 ob 18:13
Minister naj jim še bolj zaveže mošnjiček.
Kazalo