Drugo
Po besedah predsednika Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroša Korenčana so prepričani, da kultura v družbenem in političnem prostoru ne igra ustrezne vloge. Foto: BoBo
Kampanjo odprte narave bodo sklenili 31. maja z velikim zborovanjem v Kinu Šiška, na katerem bodo s svojimi argumenti seznanili predstavnike političnih strank. Foto: BoBo

Dodaj v

Kulturniki ugotavljajo, da se "kultura ne znajde med temami predvolilnih kampanj"

Kampanja Čas je za kulturo in umetnost
10. maj 2018 ob 14:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kulturnice in kulturniki so danes začeli kampanjo Čas je za kulturo in umetnost, s katero želijo v času pred volitvami opozoriti na pomen kulture in umetnosti. Radi bi zagotovili, da bo naslednja vlada kulturi dala primerno simbolno in proračunsko mesto.

Pripravili bodo več dogodkov, kampanja pa se bo sklenila 31. maja z velikim zborovanjem v Kinu Šiška.

Kampanja združuje kulturnike in kulturnice, ki so že sodelovali v kampanji, v sklopu katere so v začetku letošnjega leta poskušali ustaviti sprejetje Nacionalnega programa za kulturo 2018–2025 in krovne zakonodaje, je povedala predsednica društva Asociacija Jadranka Plut. Vanjo so tako vključeni posamezniki z različnih področij kulture: od javnih zavodov in stanovskih društvih pa do ljubiteljske kulture, nevladnih organizacij, samozaposlenih in sindikatov.

Odločili so se, da morajo spet stopiti skupaj
Po njenih besedah so po odstopu vlade Mira Cerarja poskušali najti obliko, kako nadaljevati poskus sistemskega urejanja področja kulture in umetnosti. Odločili so se, da morajo spet stopiti skupaj ter prihajajoči vladi in političnim strankam predstaviti svoje zahteve za ureditev tega področja.

Zahteve v obliki peticije
V sklopu kampanje se bo zvrstilo več dogodkov v organizaciji posameznih združenj, zahteve pa bodo predstavili v obliki peticije. Kampanjo odprte narave bodo sklenili 31. maja z velikim zborovanjem v Kinu Šiška, na katerem bodo s svojimi argumenti seznanili predstavnike političnih strank.

Slednjim bodo sicer že pred tem postavljali konkretna vprašanja, vezana na njihove zahteve; med drugim jih bo zanimalo, katerega ministra oziroma ministrico bodo predlagali za kulturni resor. Menijo namreč, da je tudi to lahko eden od kazalnikov, kako resno politične stranke jemljejo kulturo in umetnost.

Kultura kot tema predvolilnih kampanj
Po besedah predsednika Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroša Korenčana so prepričani, da kultura v družbenem in političnem prostoru ne igra ustrezne vloge, poleg tega ugotavljajo, da se ne znajde med temami predvolilnih kampanj, zato so začeli omenjeno kampanjo.

Politične stranke in prihodnjo vlado pa pozivajo k izpolnitvi štirih zahtev. Prvi dve sta, da kultura dobi primerno mesto v družbi in da se poviša proračun zanjo že leta 2019 z rebalansom na raven iz leta 2009, kar je približno 210 milijonov oz. mora znašati dva odstotka BDP-ja, od te točke dalje pa se mora zviševati za pet odstotkov na letni ravni. Tretja in četrta zahteva pa sta strokovni minister oz. ministrica, saj je polje kulture kompleksno, zato potrebuje nekoga, ki ga dobro pozna in je pripravljen na dialog, ter nov kulturni model.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
rancid
# 10.05.2018 ob 18:08
@POIVRE raje športaj kot, da nekulturno razgaljaš svojo maloumje brez dodane vrednosti. Ko bo kultura blago boš namesto Zdravljice prepeval slovenske Evrosong izbrance.
Ples
# 10.05.2018 ob 15:37
Vsaj javni medij bi moral med vprašanja umestiti tudi kulturo in znanost. Pa ne mislim kar ena vprašanja, samo zato, da so.
pace
# 10.05.2018 ob 19:18
Pravilno:
@povzetek
povzetek
# 10.05.2018 ob 18:43
@pace
ti bi imel same genije na vseh področjih, ker si misliš, da geniji sami naredijo vse. Brez malih, na videz nesmiselnih izumov, bi bil genij tisti, ki bi izumil toplo vodo. Ti si misliš, da tesar naredi kolibo a pozabljaš, da je za to moralo drevo (več njih) zrasti.
divinedante
# 10.05.2018 ob 15:57
Smrekarjevo za poslanko, bomo vsaj vsi siti ..
povzetek
# 11.05.2018 ob 09:44
@pace
kakor si opisala film, zveni, kot bi šlo za propagandni spot, zato ne razumem dobro, kakšno sporočilnost iščeš v umetnosti. V povprečen nivo likovne/vizualne umetniške produkcije v Sloveniji je vsebinsko zelo visok. Presežkov je, kot na vseh področjih, malo. Slaba je predvsem splošna izobrazba in tudi razgledanost na področju kritike.
Da Carmina Slovenica ne prejema rednega financiranja je katastrofa, a to najbrž nima nobene zveze z levimi ali desnimi, temveč z osebami, ki odločajo na čisto osebnem nivoju (vsi se poznamo med sabo ali smo celo v sorodu). Teh oseb ne volimo in niso odvisni od parlamenta in vlade. Podoben nesmisel je označevati RTVSLO za levi medij, ko pa je zadnji zakon napisala in sprejela SDS.
Glede 3xJJ financiranja pa zadeva ni tako enostavna, kot se na prvi pogled zdi. Ti trije umetniki delujejo na 3 področjih ustvarjanja kot izvajalci, producenti in organizatorji. Tega denarja niso preprosto pobasali v svoje žepe, temveč so ga porabili za dejavnost. Poznam njihov program in delo in doslej sem videl že marsikaj dobrega, tudi kaj vrhunskega. Če te zanima izobraževanje o družbi, odnosih v njej, odnosih do narave, politika, ekonomija in še kaka druga tema skozi umetniški medij, vstopi kdaj v Aksiomo v Ljubljani.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 09:21
Takšen genij, kot je @Poivre, se rodi samo enkrat na sto let. Jasno, ukinimo Ministrstvo za kulturo! Zaprimo opero, saj imamo Heleno Blagne in Raketo pod kozolcem. In kaj nam bodo slovenski filmi, saj se lahko vsak dan predvaja film Idiocracy. Tam je vse povedano.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 07:34
Odstavek ,pardon, zatipk.
Kaj odstavek, kje je šele javna razprava ...
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 07:33
Zanimivo, nov kulturni model, ki bi moral dobiti vsaj svoj odsravek, je zgolj mimobežno omenjen na koncu stavka. Zelo povedno.
pace
# 10.05.2018 ob 19:16
@povzek,
ne, narobe si razumel. Recimo, zadnjič sem slučajno gledala slovenski film Anina provizija in bila prijetno presenečena, da film ni čisto običajno sodobno slovenski. Dober film, četudi ne nek presežek za svetovne kinematografe, vendar z zgodbo, ki lahko opozori mladino, da se naj izogibajo krogom kriminala in mafije, četudi bodo zaradi tega morda skromneje živeli. Za družbo kot celoto pa tudi razmislek, v kakšni državi živimo?
Moj prvi komentar ni bil zaradi dialoga med geniji in negeniji, temveč se je nanašal na sporočilnost, ki jo kdo vnaša v svet.
Pod nosilci vrednot kot jih predstavljajo t. im. levi, se zgodi, da odklonijo financiranje zboru kot je Carmina Slovenika, financirajo pa Frljiča, tiste tri JJ s 3, 8 mio proračunskega denarja ipd.
pace
# 10.05.2018 ob 16:22
Prave stranke so tiste, ki pod kulturo razumejo dejavnosti, ki notranje bogatijo in plemenitijo človeka. Vse ostalo ne spada pod kulturo in nima pravice do financiranja iz davkoplačevalskega denarja.
Goethe ni napisal Fausta zato, da bi trdil, da njega kot ustvarjalca ne veže nobena etika, da bolj kot je vulgaren, bolj ko govori in ustvarja najnižji možni jezik prostaščine, manj kot pove, bolj, da je umetnik. Nasprotno, s svojim delom je pokazal na pogubne posledice sklepanja paktov z zlom, z nemoralo. Enako drugi, pravi umetniki in kulturniki.
srn
# 10.05.2018 ob 16:01
Med temami se tako ali tako vedno pojavljajo ena in iste vsebine, ki jih pač določajo mediji.
sm0ve
# 10.05.2018 ob 15:46
Saj kulturniki že ves čas zganjajo politiko. Še posebej, ko gre za javna sredstva.
POIVRE
# 10.05.2018 ob 17:35
Slovenski umetniki, kulturniki, kulturnjaki in kulturnjakarji so parazitsko srce teme Slovenije in brez dodane vrednosti. Ustvarjajo škodljivo vzdušje, da se z malo nadarjenosti in z malo dela da dobro parazitirati v slovenski družbi. Slovenska kultura, ki jo reklamirajo kulturnjakarski invalidi, ki jim država plačuje socialne prispevke je postala cokla razvoja Slovenije. Kakšno naj bi bila kultura blago, če kulturnjakarjem država plačuje prispevke? Ministrstvo za kulturo bi morali ukiniti in sredstva za kulturo vsaj prepoloviti in jih dodeliti športnikom.
Kazalo