Impresionistično sliko Paysage Bords de Seine (Pokrajina na bregu reke Sene) je Renoir narisal svoji ljubici v restavraciji ob Seni na lanen prtiček. Slika iz leta 1879 je velika 14 x 23 centimetrov. Foto: Wikipedia
Impresionistično sliko Paysage Bords de Seine (Pokrajina na bregu reke Sene) je Renoir narisal svoji ljubici v restavraciji ob Seni na lanen prtiček. Slika iz leta 1879 je velika 14 x 23 centimetrov. Foto: Wikipedia

Nekdanja učiteljica Marcia "Martha" Fuqua je sliko pred štirimi leti kupila na bolšjem sejmu v Virginii, ker ji je bila všeč. Za sliko in za škatlo okraskov je plačala skupaj sedem dolarjev (pet evrov). Čeprav je na okvirju pisalo "Renoir 1841-1919", pa se Faqua ni zavedala, da je 14 x 23 centimetrov velika oljna slika avtentična in jo je shranila doma. Da bi sliko dala oceniti, jo je prepričala njena mama, slikarka in učiteljica umetnosti. Avkcijska hiša je nato sliko potrdila kot delo Pierra-Augusta Renoirja.
Muzej dokazal svoje lastništvo
O tem so poročali tudi mediji, nato se je oglasil muzej umetnosti iz Baltimora, ki je trdil, da je bila slika ukradena novembra 1951. Lastnica slike je bila sicer Saidie May - njena družina jo je kupila v pariški galeriji Bernheim-Jeune leta 1926 -, ki jo je muzeju skupaj s še nekaterimi drugimi deli posodila leta 1937. May je leta 1951 umrla in posojeno zbirko v zapuščini podarila muzeju.
Sodišče je zavrnilo Faqueino pravico do lastništva, saj je muzej predložil obsežno dokumentacijo, s katero dokazuje, da je bila slika ukradena. Faqua nasprotno, nima nobenih dokazov, da slika ni bila ukradena, lastništvo pa ne more biti priznano, če gre za ukraden predmet.
Risba na prtičku ocenjena od 22.000 do 100.000 dolarjev
Impresionistično sliko Paysage Bords de Seine (Pokrajina na bregu reke Sene) je Renoir narisal svoji ljubici v restavraciji ob Seni na lanen prtiček. Vrednost slike je avkcijska hiša ocenila na od 75.000 do 100.000 dolarjev (od 55.000 do 73.000 evrov), umetniški cenilec za FBI pa jo je ocenil le na 22.000 dolarjev (16.000 evrov), saj naj bi bila slika zamazana, poleg tega pa zanimanja za Renoirjeve slike trenutno ni veliko. Tudi vprašanja o lastništvu slike naj bi vplivala na nižjo vrednost slike.