Suzana Tratnik bo predstavila svojo novo knjigo. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Suzana Tratnik bo predstavila svojo novo knjigo. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Otvoritvena predstavitev ene izmed koordinatork festivala Urške Sterle z odstiranjem spominskih plasti sledi lezbični navzočnosti od ulice do lastnih klubov, v medijih in publikacijah, od posegov v dominantni diskurz do ustvarjanja lastnih prostorov. Po besedah organizatorjev je lezbična navzočnost namreč značilno nomadska.

Uvodni večer bo s programom sklenila DJ Kamasutra - Nataša Sukič, ki je prva ženska didžejske kulture v Sloveniji in ena prvih, ki so se že v 80. letih preteklega stoletja z vinilkami spopadli na alternativnih plesiščih Ljubljane.

V sklopu festivala bodo tudi odprli razstavo Nomadinje, s katero bodo Neža Knez, Ana Legčević, Petra Fon, Ana Marija Kanc, Maša Cvar, Andreja Gomišček in Jasna Klančišar vsak dan festivala skozi različne umetniške pristope prikazale večno iskanje lezbičnih prostorov.

Festival bo ponudil še pogovora s pesnico Majdo Kne in pisateljico Suzano Tratnik, ki bo predstavila tudi novo knjigo Lezbični aktivizem po korakih.

V Galeriji Škuc bosta potekali okrogli mizi Alternativni ritmi ter Med sceno in skupnostjo, koncerta Teje Pribac in Ane Mihelič ter Maje Predatorie, prav tako pa bodo pripravili večer improvizacijskega gledališča s skupino V peto gre rado.

Zaveso nad festivalom bodo s sklepno zabavo spustili v Klubu Monokel na Metelkovi.

Festival je lani ob 25-letnici obstoja zasnovala Sekcija Škuc LL v sodelovanju z Galerijo Škuc.