Slika, ki jo bo mogoče kupiti na dražbi, je pastel iz leta 1895. Je edina od štirih slik, ki jo je Munch opremil z ročno poslikanim okvirjem, na katerem je zapisano besedilo Munchove pesmi, iz katere je črpal navdih za sliko. V pesmi avtor opisuje, da
Slika, ki jo bo mogoče kupiti na dražbi, je pastel iz leta 1895. Je edina od štirih slik, ki jo je Munch opremil z ročno poslikanim okvirjem, na katerem je zapisano besedilo Munchove pesmi, iz katere je črpal navdih za sliko. V pesmi avtor opisuje, da "drhti od tesnobe" in "čuti velik krik narave". Foto: EPA

Ekspresionistični slikar Munch je med letoma 1893 in 1944 naslikal štiri različice Krika, na dražbi pa bodo prodajali še edino v zasebni lasti, ki je nastala leta 1895. Organizatorji dražbe so sliko opisali kot eno najbolj prepoznavnih podob s področij umetnosti in popularne kulture, od katere je bolj znana morda le še Mona Liza.

Dobiček bo namenjen novemu središču umetnosti
Doslej je bila slika, ki na pisanem, grozilno rdečem ozadju upodablja kričečo figuro v trenutku eksistencialne tesnobe, v lasti potomcev trgovca Thomasa Olsna, Munchovega prijatelja in podpornika. "Ob sliki sem preživel vse življenje, njeni moč in energija pa sta z leti le naraščali," je dejal Thomasov sin Petter Olsen, ki želi sliko prodati. "A zdaj čutim, da je prišel trenutek, da tudi drugim ponudim možnost občudovati to izjemno delo, edino različico Krika, ki ni v lasti norveških muzejev," je pojasnil svojo odločitev.

Druge različice Krika so namreč last Munchovega muzeja v Oslu in norveške Narodne galerije. Dobiček od prodaje Krika želi Olsen nameniti ustanovitvi novega muzeja, središča umetnosti in hotela v kraju Hvitsten na Norveškem, kjer sta nekoč živela Edvard Munch in Thomas Olsen.