Kebab in burek - tudi brez njiju Ljubljana ne bi bila to, kar je. Foto: Bošnjaška kulturna zveza Slovenije
Kebab in burek - tudi brez njiju Ljubljana ne bi bila to, kar je. Foto: Bošnjaška kulturna zveza Slovenije
ljubljana, prešernov trg, prešern, trg, tromostovje, noč, ljubljanica
Čez leto dni bodo ogledi Ljubljane še bolj pestri. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot pravijo v Bošnjaški kulturni zvezi Slovenije, bo to mogoče čez kako leto dni. S projektom Mesto kultur namreč želijo pripadnike manjšinskih in priseljenskih skupnosti usposobiti na področju videoprodukcije in kreativnega kulturnega turizma.

Kot še pojasnjujejo, bi radi v sklopu projekta raziskali kulturno dediščino etničnih manjšin v Ljubljani in pokazali, kakšna je Ljubljana videti skozi oči teh manjšin. Zato bodo izvedli 70 brezplačnih delavnic s področij videoprodukcije in kreativnega kulturnega turizma, na katerih bodo pripadniki manjšinskih in priseljenskih skupnosti pridobili znanja in veščine, ki bodo neposredno prispevale k njihovi večji zaposljivosti na področju kulture.

K udeležbi na usposabljanju vabijo vse, ki jih zanima kulturna dediščina manjšinskih skupnosti in ki bi si želeli bolje spoznati video/filmsko ustvarjanje (od scenarija, preko režije, snemanja, montaže do postprodukcije) ali kreativni kulturni turizem - turistično vodenje, obogateno z umetniškimi popestritvami (oblikovanje zgodb, pripovedništvo, stand-up komedija, ulično gledališče ...). Število mest je omejeno, prednost imajo pripadniki manjšinskih skupnosti, ki so brezposelni. Prijavite se lahko na elektronski naslov mesto.kultur@gmail.com.

Ogledi z elementi uličnega gledališča
Naslednji korak bodo vodeni ogledi po Ljubljani, ki naj bi "obiskovalcem ponudili drugačno sliko slovenskega glavnega mesta s podrobnejšim vpogledom v njegovo kulturno raznolikost". Ogledi bodo tako predvidoma vključevali elemente komedije in uličnega gledališča. Nanje bodo opozarjali z videospoti, ki bodo ravno tako rezultat usposabljanja.

Udeleženci brezplačno do licence za vodiča
Vodeni ogledi bodo predvidoma uvrščeni v redno turistično ponudbo Ljubljane, s čimer bi, kot omenjeno, dosegli tudi manjšo brezposelnost pripadnikov ranljivih skupin. Udeležencem, ki bodo uspešno končali usposabljanje na področju kreativnega kulturnega turizma, bodo omogočili tudi brezplačno možnost pridobitve licence za turističnega vodiča.

Projekt, ki se je začel julija letos in se bo sklenil avgusta prihodnje leto, financirata Evropski socialni sklad in ministrstvo za kulturo.