Direktorica Saša Nabergoj želi ustvariti zelo specifičen muzej, ki bo dostojno skrbel za dediščino in jo predstavljal na sodobne načine. Foto: BoBo
Direktorica Saša Nabergoj želi ustvariti zelo specifičen muzej, ki bo dostojno skrbel za dediščino in jo predstavljal na sodobne načine. Foto: BoBo
Loški muzej
Kot je sklenila direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj, njihova naloga ni zgolj ohranjanje dediščine za naslednje rodove, ampak zagotovitev razmer za to, da kulturo in umetnost spozna, uživa in celo soustvarja čim širši krog ljudi. Foto: Loški muzej
Škofja Loka
Loško območje je bilo vsaj že od Šubicev, zlasti pa od impresionistov napreden prostor najsodobnejših izrazov umetnosti in tudi danes je loška sodobna likovna oziroma vizualna scena med najmočnejšimi v tem delu Evrope, poudarjajo na Loškem muzeju. Foto: BoBo

Po načrtih direktorice Saše Nabergoj je letos predvidena konsolidacija in optimizacija poslovanja muzeja. "Ko bo to narejeno, bomo začeli tudi ambiciozneje mednarodno pridobivati sredstva in čez tri leta računam, da bo muzej tam, kjer si želim, skratka da bo aktiven lokalni center, prepoznan tudi v mednarodnem merilu."

Leto dni po prevzemu vodenja muzeja se direktorica še ukvarja z uresničevanjem revizijskega poročila in hkrati snuje nove programe za muzej in razstavne prostore. Strateški dokument, ki ga je v četrtek predstavila tudi občinskemu svetu, je utemeljila na svoji strategiji, s katero je bila pred enim letom izbrana za direktorico muzeja. Njena naloga je tudi odprava nepravilnosti iz preteklosti, ki jih je konec lanskega leta odkrila revizija, zato mora na novo postaviti različne akte zavoda, začenši z aktom sistematizacije delovnih mest.

To ji omogoča, da zadeve ukroji v skladu s svojim načinom dela. Po njenih besedah jim je že samo v enem letu z optimizacijo uspelo prihraniti precej sredstev. Poteka tudi prenos nekaterih služb iz muzeja, kar bo omogočilo dopolnitev muzejske ekipe, v kateri morda manjka nekaterih znanj. Sicer je z ekipo direktorica zelo zadovoljna. Šest kustosov različnih področij med seboj dobro sodeluje in ustvarja interdisciplinarna dela, kar so dokazali z letošnjim največjim projektom Vmesni prostor, ki je posvečen čipki, pojasnjuje. Razstave na štirih lokacijah bo celo poletje dopolnjeval spremljevalni program, v kratkem pa bo izšel tudi dvojezični katalog.

Napreden prostor najsodobnejših izrazov umetnosti
Posebnost kadrovske strukture muzeja je močna umetnostnozgodovinska strokovna služba, kar je v skladu z zgodovino ozemlja, ki ga pokriva. Vsaj od rodbine Šubic, zlasti pa od Ivana Groharja in drugih impresionistov dalje je bilo loško območje napreden prostor najsodobnejših izrazov umetnosti. Tudi danes je loško sodobno likovno oziroma vizualno prizorišče med najmočnejšimi v tem delu Evrope.

Ohranjanje dediščine je le en del, treba jo je tudi približati javnosti
"Želim narediti zelo specifičen muzej, ki dostojno skrbi za dediščino in jo predstavlja na sodobne načine. Hkrati si želim, da bi bil muzej prepoznaven po intenzivnem interdisciplinarnem spremljevalnem programu ter da bo priljubljen prostor za nova doživetja, učenje in preživljanje prostega časa," pravi direktorica, pri tem pa izpostavlja organizacijo delavnic.

"Ne smemo pozabiti, da sta kultura in umetnost obstajali že dolgo pred njuno institucionalizacijo in da spet prihaja čas, ko bosta morali stopiti iz slonokoščenega stolpa in aktivno poseči v sooblikovanje družbe. Naša naloga ni samo ohranjanje dediščine za naslednje generacije, ampak zagotovitev razmer za to, da kulturo in umetnost spozna, uživa in celo soustvarja čim širši krog ljudi."