Takole je bila letos videti notranjost zgodovinskega muzeja v Palmiri, ki so jo uničili džihadisti skrajne sunitske skupine Islamska država. Foto: Reuters
Takole je bila letos videti notranjost zgodovinskega muzeja v Palmiri, ki so jo uničili džihadisti skrajne sunitske skupine Islamska država. Foto: Reuters
Francois Hollande
Vprašanje hranjenja ogroženih umetnin bo Hollande načel tudi na konferenci, ki bo na temo ogrožene kulturne dediščine decembra potekala v Abu Dabiju in se je bodo po napovedih udeležili predstavniki okoli 40 držav. Foto: Reuters

Obsežne depoje in konservatorski center v mestu Liévin na severu Francije, katerih gradnja bo stala 60 milijonov evrov, bodo predvidoma odprli leta 2019. V prvi vrsti bodo depoji sicer namenjeni hranjenju artefaktov pariškega muzeja Louvre, lahko pa bi prevzeli še drugo vlogo, "žal povezano z dramami in tragedijami, ki smo jim priča po svetu".

O tem namerava francoski predsednik spregovoriti tudi na konferenci, ki bo na temo ogrožene kulturne dediščine decembra potekala v Abu Dabiju in se je bodo po napovedih udeležili predstavniki okoli 40 držav.

Na udaru predvsem umetnost Sirije in Iraka
V novih depojih bi lahko hranili zaklade kulturne dediščine, ki jih "ogrožajo teroristi in barbari, ki so se odločili, da jih bodo uničili, še posebej v Siriji in Iraku", besede francoskega predsednika povzema The Guardian. Kot je še povedal, bo v Abu Dabiju mednarodna skupnost odločala o tem, kako zaščititi in tudi restavrirati določeno število spomenikov. Sam namerava kot kraj, kjer bi bili na varnem, predlagati Liévin.

Priložnost za odpiranje mošnjičkov
Na konferenci bodo tudi začeli zbirati sredstva; zbrati želijo približno 90 milijonov evrov za zaščito ogrožene kulturne dediščine. Prednostne teme konference bodo boj proti mednarodni trgovini z umetninami, začasna hramba ogrožene kulturne dediščine iz držav, kjer je ta ogrožena, in ohranjanje spomina na uničene lokacije kulturne dediščine.

Skrajneži Islamske države (IS) in druge oborožene skupine so v zadnjih letih uničili številne lokacije kulturne dediščine v Iraku, Siriji, Afganistanu, Libiji in Maliju.

Vse daljši seznam zločinov
Marca lani so skrajneži IS-ja v Iraku uničili starodavno asirsko mesto Nimrud, v Afganistanu so v dolini Bamijan talibani leta 2001 razstrelili kipa Bude iz 6. stoletja.

Septembra je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu odločilo, da je malijski džihadist Ahmad Al Faki Al Mahdi kriv uničenja devetih zaščitenih mavzolejev in mošeje v malijskem mestu Timbuktu. Obsodilo ga je na devet let zaporne kazni.

V pariškem muzeju Louvre, ki velja za enega najbolj obiskanih muzejev na svetu, so lani našteli 8,6 milijona obiskovalcev. V muzeju na obrežju reke Sene v kletnih prostorih hranijo obsežno zbirko umetniških del in drugih artefaktov, ki pa jih morajo, kadar grozijo poplave, seliti, kot se je nazadnje zgodilo letos poleti. Izpostava muzeja deluje tudi v mestu Lens na severu Francije.