Radijska nanizanka se premierno izteka: v nedeljo, 16. novembra, je ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija na sporedu zadnja epizoda – Hektor in zrela hruška. Foto: Spletna stran založbe Mladika
Radijska nanizanka se premierno izteka: v nedeljo, 16. novembra, je ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija na sporedu zadnja epizoda – Hektor in zrela hruška. Foto: Spletna stran založbe Mladika
Del zmagovalne ekipe: tonski mojster Matjaž Miklič, igralec Zvone Hribar, režiserka Irena Glonar in pisatelj Dim Zupan. Foto: Radio Slovenija

Radijska igra je nastala v priredbi in režiji Irene Glonar po knjižnih predlogah Dima Zupana. Glonarjeva je že v preteklosti priredila Zupanovo Deklico za ogledalom, zato ji je avtor v celoti prepustil priredbo zgodb.

Priljubljene knjižne zgodbe bistrega in ponosnega labradorca Hektorja so v produkciji uredništva igranega programa zvočno upodobljene v sedmih duhovitih in poučnih radijskih igrah, v katerih Hektor razgrinja svojo pasjo biografijo in človeško filozofijo.

Nagrajena radijska igra po nagrajenih knjigah
Zupan skozi zbirko sedmih knjig (Hektor in ribja usoda, Hektor in mala šola, Hektor in velika avantura, Hektor in male ljubezni, Hektor in duh po človeku, Hektor in velika solza, Hektor in zrela hruška) spremlja življenje tega kosmatinca od skotitve do smrti. Zupan je dobil za četrto knjigo Hektor in male ljubezni knjižno nagrado desetnica, zadnja - Hektor in zrela hruška - pa mu je prinesla večernico.

Njegova blaga, dogodivščin polna zvočna pripoved nagovarja otroke in tudi odrasle - s človeško toplino pomaga najmlajšim zrasti čez majhne in velike ovire, starejšim pa Hektor ponuja nevsiljivo zrcalo, saj si kot pronicljiv pasji opazovalec, občutljiv družabnik in na videz povsem zanemarljiv kritik lahko dovoli spregovoriti brez dlake na jeziku. Prav to je v ostri konkurenci 21 osrednjih evropskih radijskih postaj v kategoriji iger za najmlajše prepričalo strokovno žirijo festivala Prix Ex Aequo.

Hektor se poslavlja iz radijskega etra
Sočasno s festivalom Prix Ex Aequo in pomembno nagrado ustvarjalcem radijske igre se nanizanka na radijskem programu premierno izteka: v nedeljo, 16. novembra, bo ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija na sporedu zadnja epizoda - Hektor in zrela hruška.

Pri snemanju je sodelovalo 30 igralcev, v glavnih vlogah so nastopili Zvone Hribar kot Hektor, deklici dvojčici Patricija Sekelj in Katja Pehlič ter Sabina Kogovšek in Uroš Smolej. Besedila songov je prispeval Milan Dekleva, uglasbil pa Aldo Kumar. Tonski mojster nadaljevanke je bil Matjaž Miklič, asistent Tone Anžur, glasbena oblikovalka Darja Hlavka - Godina, trenerka psov pa Lea Anžur. Pri snemanju sta namreč sodelovala tudi dva šolana psa.