Javnosti je dostopna le polovica opusa Francisa Bacona. Do danes se je ohranilo 584 slik britanskega umetnika, ki je vrsto svojih del uničil. Foto: EPA
Javnosti je dostopna le polovica opusa Francisa Bacona. Do danes se je ohranilo 584 slik britanskega umetnika, ki je vrsto svojih del uničil. Foto: EPA

Časnik El Pais poroča, da gre za eno največjih kraj v Španiji, ki se je sicer zgodila že junija lani, a je vest o njej šele zdaj pricurljala v javnost.

V soseski, kjer zasebnih varnostnikov ne manjka ...
Tatovi, ki so še vedno na begu, so izkoristili krajšo odsotnost lastnika, izklopili alarm in iz "zasebne hiše v tihem predelu središča Madrida" odnesli svoj plen. Očitno je šlo za precej profesionalen podvig, saj storilci za seboj niso pustili nobenih sledi. Policisti so prepričani, da so neznanci pred ropom spremljali lastnikovo rutino in počakali na primeren trenutek, da jih med delom ni nihče zmotil. "Čist in tih udarec v eni najvarnejših in najbolj nadzorovanih mestnih četrti," piše osrednji španski časopis.

Bodo skušali slike prodati?
Za zdaj še ni bilo objavljeno, katere slike so bile ukradene, a jasno je, da jih bo izredno težko prodati. "Ni ravno preprosto prodati slike Francisa Bacona, pa naj bo velika ali majhna, ne da bi to prišlo na ušesa tistim, ki preučujejo ta izbrani sektor," je strokovnjak - pod pogojem anonimnosti - komentiral za El Pais.

Kaj pa, če je šlo za rop po naročilu? "Ta vrsta ropov ni resnična in se dogaja samo v filmih. Takih primerov v Španiji ne poznamo," je kategorično zatrdil predstavnik varnostnih sil.

Časnik poroča še, da je bil lastnik slik, 59-letni J. C. B., tesen prijatelj samega Francisa Bacona, česar pa policija za zdaj noče potrditi. Slike iščejo tako znotraj kot zunaj Španije, a verjamejo, da države še niso zapustile.

Irski slikar Francis Bacon, ki je leta 1992 pri 83 letih umrl prav v Madridu, sodi med najpomembnejše umetnike 20. stoletja, njegova ekspresionistično-nadrealistična dela pa dosegajo visoke cene. Novembra 2013 so njegov triptih Tri študije Luciana Freuda v New Yorku prodali za (takrat) rekordnih 142,4 milijona dolarjev. The Wall Street Journal je takrat pisal, da je njegova nova lastnica nekdanja žena nekega ameriškega igralniškega magnata.