Notranjost muzeja, ki nastaja po načrtih britanskega arhitekta Chipperfielda. Foto: www.mmpva.org
Notranjost muzeja, ki nastaja po načrtih britanskega arhitekta Chipperfielda. Foto: www.mmpva.org
Pogled od zunaj. Foto: www.mmpva.org
David Chipperfield se je podpisal pod vrsto arhitekturnih presežkov. Foto: EPA

Marakeški muzej za fotografijo in vizualno umetnosti bo stal v kotu znamenitih vrtov Menara, ki jih je dal v 12. stoletju urediti Abd Al Mumin, prvi kalif kalifata Almohad. Muzej bo imel manjšo stalno razstavo, v kateri bo poudarek na fotografiji 19. in 20. stoletja, večino razstavljenih del pa bodo predstavljale gostujoče razstave sodobnih umetnikov z vseh koncev sveta.

Po besedah direktorja muzeja Davida Kanusa bodo v muzeju posebno pozornost namenili maroškim in severnoafriškim fotografom. "V tem delu sveta je prisotna velika fotografska nadarjenost, o kateri svet ne več ničesar. Naša naloga je, da to spremenimo."

Prva tovrstna kulturna institucija na afriški celini
Kompleks bo poleg razstavnih prostorov vseboval tudi dvorano, bar, knjigarno, izobraževalne prostore in prostore za druženje. Kot poroča spletna stran Dezeen, bo središčni del poslopja predstavljal ogromen atrij, pod katerim bo ogromen bazen z vodo. V tretjem nadstropju bodo atrij obkrožale puščavske rastline. "Z bogatim programom razstav, izobraževalnih dejavnosti in kulturnih izmenjav bo muzej postal prva tovrstna kulturna institucija na afriškem kontinentu," so zapisali v podjetju britanskega arhitekta.

Chipperfield se je podpisal tudi pod načrte muzeja umetnosti Saint Louis v ameriškem Missouriju, muzeja lepih umetnosti Musée des Beaux-arts v Reimsu v Franciji in galerije Turner Contemporary Gallery v Margateu v Veliki Britaniji. Britanski arhitekt je do zdaj prejel že številne nagrade, med drugim je leta 2011 prejel nemško nagrado za arhitekturo, in sicer je bil s prestižno nagrado nagrajen za svoj projekt prenove Novega muzeja (Neues Museum) v Berlinu.

Začasno muzej gostuje v palači El Badi
Muzej je sicer že začel delovati, in sicer je septembra odprl vrata na začasni lokaciji, v palači El Badi iz 16. stoletja, ki leži na robu Medine, starega dela Marakeša. Obiskovalci si lahko trenutno ogledajo dela desetih maroških fotografov, prvega novembra pa bodo odprli še drugo razstavo z naslovom Slava, moda in znane osebnosti. Na ogled bo 100 del pred mesecem dni umrlega fotografa Lewisa Morleyja.