Foto:
Foto:

Na natečaj je svoje predloge poslalo več kot 1700 arhitekturnih birojev, v ožji izbor se jih je uvrstilo šest. "Moreau Kusunoki Architectes, vi ste zmagovalci. Zaslužili ste si zmago," je dejal vodja fundacije Guggenheim Helsinki Supporting Foundation Ari Lahti na torkovi novinarski konferenci, na kateri so razglasili zmagovalca mednarodnega arhitekturnega natečaja, ki bo prejel tudi 100.000 evrov nagrade. V žiriji, ki je izbrala zmagovalca, je bilo 11 članov.

Kljub izbrani arhitekturni rešitvi pa še ni čisto gotovo, da bo gradnja Guggenheimovega muzeja v Helsinkih resnično stekla. Leta 2012 so namreč helsinški mestni svetniki zaradi previsoke cene, ocenjen je bil na 140 milijonov evrov, že zavrnili prvo ponudbo Fundacije Solomona R. Guggenheima za gradnjo muzeja.

Leta 2014 so nato za gradnjo muzeja določili parcelo ob pristanišču na južnem delu Helsinkov, s čimer so dali zeleno luč za mednarodni arhitekturni natečaj. Po Lahtijevih besedah so že zbrali več kot tretjino od 30 milijonov evrov finančnih sredstev, ki jih želijo zbrati z zasebnimi prispevki.

Muzej naj bi bil po konceptu in študiji fundacije srednje velikosti, privabil pa naj bi okoli pol milijona obiskovalcev letno.