''V zadnjem letu ste na ministrstvu za kulturo z zavračanjem dialoga, politično manipulacijo, birokratskim politikantstvom in aroganco popolnoma zavrli razvoj, onemogočili izvajanje programa in KSEVT spravili čez rob preživitvenega minimuma,'' opozarja Miha Turšič. Foto: Bobo
''V zadnjem letu ste na ministrstvu za kulturo z zavračanjem dialoga, politično manipulacijo, birokratskim politikantstvom in aroganco popolnoma zavrli razvoj, onemogočili izvajanje programa in KSEVT spravili čez rob preživitvenega minimuma,'' opozarja Miha Turšič. Foto: Bobo
Miha Turšič
Za prizorišče gladovne stavke je Turšič izbral repliko Tržaškega konstruktivističnega ambienta v stalni zbirki Moderne galerije. Foto: Bobo
KSEVT
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij je v preteklih letih sprejelo več kot 80.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
Ksevt
Glede Turšičeve zahteve, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo, pa so na ministrstvu pojasnili, da gre za občinski javni zavod, zato ministrstvo nima glede tega javnega zavoda nobenih pristojnosti. Foto: BoBo
Miha Turšič
Miha Turšič bo v Moderni galeriji gladovno stavkal v času delavnika galerije, prespal pa bo v galeriji Kapelica. Njegova gladovna stavka bo trajala, dokler zahteve ne bodo izpolnjene. Foto: Bobo
Turšič z gladovno stavko zahteva več sredstev za kulturo
Miha Turšič začel gladovno stavko

S stavko med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka in odstop vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Biserke Močnik.

Gladovno stavko je Turšič začel v sredo, za prizorišče pa si je izbral repliko Tržaškega konstruktivističnega ambienta, ki je del stalne zbirke v Moderni galeriji. Kot poudarja, se je za gladovno stavko "odločil pri polni zavesti".

Na ministrstvo za kulturo je poslal tri zahteve. Poleg omenjenega zvišanja proračuna za kulturo tudi odstop Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu za kulturo in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti. Po Turšičevih besedah direktorat zadnje leto zavrača kakršen koli dialog s KSEVT-om.

"Namesto da bi iskali rešitve, proizvajajo probleme"
Na direktoratu so izvajali politično manipulacijo, pravi, tako do kabineta ministrice kot do vodstva občine Vitanje. "Operirali so z zastraševanjem, kar se tiče evropskih sredstev pri izgradnji objekta, in proizvajali nove probleme, namesto da bi jih reševali," je dejal. "To njihovo birokratsko politikantstvo in aroganca se kažejo predvsem skozi popolno nespoštovanje do umetnosti, skozi pozicijo birokratske avtoritarnosti," je še dodal Turšič, ki tudi zahteva, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo.
Ministrstvo stoji za Biserko Močnik
Na Turšičeve zahteve so se že odzvali na ministrstvu za kulturo, kjer so Močnikovi izrazili podporo, saj, kot pišejo, ravna skrbno z javnimi sredstvi in skladno z zakoni. V letu 2014 je bila s KSEVT-om sklenjena pogodba v višini 110.000 evrov, za katero na ministrstvu do danes niso prejeli ustrezne obračunske dokumentacije za 45.874 evrov, ki bi morala biti predložena konec letošnjega februarja. Kot so zapisali, se je glede tega direktorat večkrat sestal s predstavniki občine in KSEVT-om, vendar dane obljube o predložitvi manjkajoče dokumentacije niso bile izpolnjene. Zato je bilo ministrstvo v skladu z zakonom avgusta prisiljeno Občini Vitanje izdati zahtevek za vračilo sredstev.
Glede zahteve, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo, so na ministrstvu pojasnili, da gre za občinski javni zavod, zato ministrstvo nima glede tega javnega zavoda nobenih pristojnosti.

Tretja zahteva se nanaša na zvišanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka. "Pogovarjati se o minimumu, se mi zdi dobesedno ponižujoče. Mislim, da bi se morali v tej državi pogovarjati zgolj o tem, kako za kulturo doseči maksimum!" Na ministrstvu poudarjajo, da podpirajo povišanje sredstev državnega proračuna za kulturo.

Predsednik programskega sveta KSEVT-a Jurij Krpan je ob tem poudaril, da dvig proračuna za kulturo ni zgolj stvar kulturne politike, temveč politike na splošno. KSEVT je po njegovih besedah primer, ko se kompetence prekrivajo. Ne gre zgolj za kulturo, gre tudi za znanost, tehnologije, izobraževanje. Ves čas si prizadevamo, da bi se ta področja prekrivala, da bi se iskale sinergije med različnimi ministrstvi, razlaga.

"S stalnim nižanjem sredstev se kultura nepovratno uničuje"
Tretja točka je rezultat vzročno-posledičnosti, pravi Turšič. "Glavno sporočilo je, da stalno nižanje sredstev za kulturo ne rezultira zgolj v nižjem standardu, ampak tudi v nepovratnem uničevanju kulture, umetnosti, kulturne dediščine itd.," je pojasnil in dodal, da se s politiko, ki zgolj proizvaja težave, rešuje jih pa ne, ne more strinjati.

V preteklih letih je KSEVT v Vitanju sprejel več kot 80.000 obiskovalcev, izpeljali so 26 dogodkov, na račun lanskega arhitekturnega bienala pa se je z njihovim delovanjem seznanilo 300.000 obiskovalcev. Zavod so leta 2010 ustanovili kot zasebni zavod, leta 2013 pa je začel delovati kot javni zavod.

KSEVT pahnjen tudi čez rob preživitvenega minimuma
Za delovanje v lanskem letu je KSEVT od ministrstva prejel 80.000 evrov, letos pa le 7.000. Dodatnih 10.000 evrov je letos prejel od Občine Vitanje. Zaradi pomanjkanja sredstev v središču, ki se veliko ukvarja s kulturalizacijo vesolja, jim ne uspe realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa, ki vključuje med drugim razstave in simpozije. Odstopila je tudi ekipa, ki se je ukvarjala z izobraževanjem. KSEVT je pahnjen čez rob preživitvenega minimuma, tudi sam je zaradi vsega naštetega v sredo odstopil kot v. d. direktorja zavoda.

Turšič bo v prostoru Moderne galerije gladovno stavkal v času delavnika galerije, prespal pa bo v galeriji Kapelica. Njegova gladovna stavka bo trajala, dokler zahteve ne bodo izpolnjene.
Ministrstvo: "Letna poraba sredstev daleč presega možnosti financiranja"
V povezavi s KSEVT-om so na ministrstvu pojasnili, da se je Občina Vitanje kot ustanoviteljica zavoda tudi po že omenjeni pogodbi v znesku 110.000 evrov zavezala, da bo zagotovila javna sredstva za delovanje zavoda. Sredstva, ki jih je občina prejela po tej pogodbi, so bila dodatna sredstva za delovanje zavoda, določena na podlagi ugotovljenega javnega interesa iz sklepa vlade.

Občina Vitanje se je zavezala, da pogodbena sredstva nameni sofinanciranju programskih stroškov zavoda KSEVT v letu 2014, kot to izhaja iz potrjenega programa dela in finančnega načrta zavoda in omenjene pogodbe, kakor tudi, da bo zavodu KSEVT v letu 2014 zagotovila lastna proračunska sredstva zunaj te pogodbe, so zapisali na ministrstvu.

Ministrstvo je seznanjeno s predlagano letno porabo sredstev zavoda KSEVT v znesku 450.000 evrov, kar, kot pišejo, daleč presega možnosti financiranja iz razpoložljivih proračunskih sredstev ministrstva. Letos so prejeli vlogo za interventno sofinanciranje dveh projektov in jo ugodno rešili. Odobrenih je bilo 25.000 evrov, a je že ob prvem poslanem zahtevku za izplačilo ponovno ugotovilo, da priložena obračunska dokumentacija za porabljena sredstva ne ustreza pogodbenim obveznostim.

Turšič z gladovno stavko zahteva več sredstev za kulturo
Miha Turšič začel gladovno stavko