Drugo
Plečnik je poleg Ljubljane pomembno zaznamoval še podobo drugih mest, tudi Prage. Foto: Ministrstvo za kulturo
V izjavi za medije po odprtju je minister Turk dejal, da je zelo vesel, da Češka tako vrednoti Plečnika. Foto: Ministrstvo za kulturo
VIDEO
V Pragi prenovili Plečnik...

Dodaj v

Minister Turk v Pragi: "Vesel sem, da Češka tako vrednoti Plečnika"

Obisk pri češkem predsedniku Klausu
20. junij 2012 ob 12:45
Praga - MMC RTV SLO

Žiga Turk se je v Pragi na povabilo predsednika Češke republike Vaclava Klausa udeležil slovesnega odprtja južnih vrtov gradu Hradčani, uradne rezidence predsednika republike, ki so jih v celoti obnovili po načrtih slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je skupaj s češkim predsednikom prerezal trak ob uradnem odprtju vrtov. Klaus je v nagovoru pozdravil ministra Turka kot človeka, ki nadaljuje dobre stike med Češko in Slovenijo, ki jih je tako globoko s svojim delom zarisal Plečnik.

Natančno sledili Plečnikovim načrtom
Pred predsednikom je o vrtovih govoril Ivo Velisek, upravnik gradu Hradčani. Med drugim je dejal, da ti vrtovi niso bili nikoli popolnoma dokončani, zato so bili precej zapuščeni. Z ureditvijo vrtov je opravljeno zelo veliko delo, pravzaprav največje, ki ga je predsednik Vaclav Klaus opravil v svojem drugem mandatu. Vrtove je dal urediti natančno po načrtih, ki jih je zarisal Plečnik.

Nova sta le hidravlika in osvetlitev, ker se je od takrat, ko je Plečnik izdelal načrte, spremenila tehnologija. Južni vrtovi ob gradu Hradčani so dolgi 550 metrov, odlikuje pa jih harmonija travnikov, grmovnic in dreves, je še dejal Velisek.

Na Plečnikovem stadionu "drugačno rastlinstvo"
V izjavi za medije po otvoritvi je minister Turk dejal, da je zelo vesel, da Češka tako vrednoti Plečnika. To še enkrat dokazuje, da moramo skupaj skrbeti za njegovo dediščino, je prepričan.

"Velika žalost pa je, da medtem ko je po eni strani tu, v Pragi, tako lepo urejen vrt, na Plečnikovem stadionu v Ljubljani raste drugačno rastlinstvo." Po odprtju si je minister v spremstvu predstavnikov predsedstva Češke republike ogledal grad in vrtove s posebnim poudarkom na Plečnikovi dediščini.

Cerkev, kakršne v Srednji Evropi ne najdemo
V torek si je minister Turk ogledal Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega v praški četrti Vinohradi. Cerkev, za katero je Plečnik načrt izdelal brezplačno, je za Češko simbolnega pomena, saj so temeljni kamen položili 28. oktobra 1928, na 10. obletnico ustanovitve Češkoslovaške republike. Nalogo za izdelavo načrta je Plečniku zaupal sam predsednik Thomas Masaryk, ki ni bil zadovoljen z izdelki, ki so ga najboljši češki arhitekti predložili na razpisu za pripravo načrta.

Cerkev je svojevrstna arhitektura, kakršne ne najdemo v Srednji Evropi, in spominja na rimsko baziliko sv. Klimenta. Pri zasnovi in gradnji je Plečnik uvajal nove prvine, ki jih arhitektura tistega časa ni poznala, in zato je ta cerkev res pomembna posebnost. Turk, ki si je v spremstvu župnika ogledal tudi kripto in se povzpel na streho cerkve in na cerkveni stolp, je poudaril, da gre za biser, ki bi ga bilo vredno zaščititi tudi z vpisom na seznam Unescove svetovne dediščine.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Strasser
# 20.06.2012 ob 13:03
Slovenci in Čehi bi po mojem morali paziti na dragocene zgodovinske in kulturne vezi, ki nas združujejo bolj, kot se marsikdo zaveda. Državniška srečanja Slovenija-Češka so torej kul, samo upam, da se dejansko kaj naredi in ne nabija kar nekaj v tri krasne ...
Zheega
# 20.06.2012 ob 15:10
Pa poglejmo:
Štadion razpada;
cerkev v Črni vasi razpada;
NUK zamaka.
itd.

Tako pri nas vrednotimo Plečnika.
dare326
# 20.06.2012 ob 13:53
Bežigrajski stadion razpada zaradi stanovalcev Fondovih blokov, ki se pritožujejo v nedogled. Saj ima vsak pravico povedat svoje, ima pravico do primerne odškodnine, samo kar je preveč, je preveč.
Po drugi strani je arhitekt Koželj naredil ogromno za ohranitev Plečnikove dediščine (čeprav mi je ZJ odvraten ima tudi nekaj zaslug zraven). Predlagam Koželju in MOLu da tržijo Plečnika kot to počnejo v Salzburgu z Mozartom. Vso Plečnikovo arhitekturo ponoči dodatno osvetliti, izšolati vodiče samo za Plečnika, prodajati pomanjšane moštrance in kelihe, zlate in srebrne, notranjo opremo, mizarjem podeliti patent za Plečnikovo notranjo opremo, itd, itd.
Ljubljana bi morala postati Plečnikovo mesto, tudi urbanistično in idejno, kot vodilo neke arhitekture. Ali drugače, če sam sebe ne hvališ, te drugi ne bodo.
Tadejstein
# 20.06.2012 ob 13:23
aha...kaj je že rekel na podelitvi Plečnikovih nagrad....da nam manjka drznosti, da treba rušiti staro in graditi nove drzne stavbe...
pirančan
# 20.06.2012 ob 15:06
ciracara, ti nisi antikomunist ampak (mentalni) revež. Kaj ima Plečnik s (anti)komunizmom?
Kaj ima sploh tvoj post za opravit s to temo???

Priporočam čimprejšnji obisk primerne strokovne pomoči.
mrMis
# 20.06.2012 ob 14:06
Čehi nas močno prekašajo v vseh pogledih! S Plečnikom ponosno naprej!
ultegra
# 20.06.2012 ob 13:20
Plečnikov stadion pa sramota, zakaj že, aja bolj važen je projekt Stožice, se da lepše lumparije zganjat, je več denarja pri kraljevskem pingvinu na Cipru. Upam, da bo ta vlada naredila red in dovolila Presečniku da uredi stadion. Tistim nekaj vrtičkarjem, ki se tam puntajo pa globe napisat, ker rovarijo po tuji zemlji. Nismo več v soci, ko je bilo vse naše in tud vse zafurano.
ozzy_pita
# 20.06.2012 ob 18:22
jah, ob tej kulturni politiki se bomo težko s kom drugum hvalili v prihodnosti gospod uberminister
Juninho8Slo
# 20.06.2012 ob 16:26
Sem,prepričan,da ga bolj cenijo,kot mi. Kako pa korenje,solata....ja fižol pa letos ni dober,kajne Fondovci....nič zato,samo,da Plečnikovo delo razpada.
tibhar
# 20.06.2012 ob 13:35
Če bi mu bilo res tako žal, da Plečnikov stadion v Ljubljani propada, bi najbrž poskušal kaj storit na področju birokracije, predvsem pa kaj v zvezi glede ARSO.
schmied
# 20.06.2012 ob 13:02
Bravo Plečnik!

Bravo Turk!
Llagavulin16
# 23.06.2012 ob 16:36
Slovenci imamo več skupnega s Čehi kot s Srbi...
Nena Sitna
# 21.06.2012 ob 09:53
Minister Turk v Pragi: "Vesel sem, da Češka tako vrednoti Plečnika"

Jasno da ga, saj je Plečnik eden največjih arhitektov... Zato tudi pravimo, da je Ljubljana najlepše mesto. Srčno pa upam, da je ne bo Janković popolnoma spremenil v parkirišče.
HepiHipo
# 20.06.2012 ob 13:40
Ministrstvo za kulturo nima za en fotoaparat? Pol bi pa lahko vsaj z Instagramom mal popimpal fotke :)
jujc
# 21.06.2012 ob 08:25
Prijeten izlet v Prago je bil tole.
malii
# 20.06.2012 ob 22:00
Super Žiga končno en spodoben in sposoben minister. Kar spomnite se malo nazaj,ko je na podobni poziciji visel dolgoletni študentek in lažnjivi kljukec Golobič. Ma proti njemu je naš Žiga največji car to vam povem pa lep večer
polzaliva
# 20.06.2012 ob 16:21
Pri nas bomo častili Ludega Milojka in Ćele kulo, sovražili pa Slovence in jih zmerjali s hlapci.

Boga baje ni. Tudi Plečnika ni.
rollo
# 20.06.2012 ob 15:08
za mastne pare pošiljamo nene pajace v prago da si roke dajejo....
Koun
# 20.06.2012 ob 14:56
A za to je pa našel denar?
schmied
# 20.06.2012 ob 16:25
"za mastne pare pošiljamo nene pajace v prago da si roke dajejo...."

Ko je bil predsednik Kučan, ni hodil na obiske na tujino, pa tudi k njemu ni na obisk prišel nihče razen predsednika Belorusije Lukašenka.
Bogu hvala so ti komunistični časi vsaj delno že za nami.
sema
# 20.06.2012 ob 14:07
Bravo Turk.
ciracara
# 20.06.2012 ob 14:46
Čehi, Slovaki, Poljaki in Slovenci skupaj v boju proti komunistični dediščini!

Antikomunist
Kazalo