Drugo
(4)
Soline
Ministrstvo za kulturo je lani s partnerji začelo pripravljati izhodišča za nominacijo kulturne krajine piranskih solin na seznam svetovne dediščine Unesca. Foto: BoBo
Soline
Trenutno sta v teku priprava besedila za poskusni seznam ter dogovor o imenovanju delovne skupine za projekt. Foto: BoBo
Soline v Sečovljah
V zadnjih tednih je veliko prahu dvignila namera države, da v sklopu predvidene prodaje Telekoma Slovenije proda tudi Telekomovo hčerinsko družbo Soline, ki ima koncesijo za upravljanje Naravnega parka Sečoveljske soline. Foto: BoBo

Dodaj v

Ministrstvo o solinah: "Javno lastništvo ni pogoj za vpis na seznam"

V teku je dogovor o imenovanju delovne skupine za projekt
30. maj 2014 ob 17:43,
zadnji poseg: 30. maj 2014 ob 18:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Glede pomislekov o morebitni prodaji družbe Soline in posledični vprašljivosti poskusa uvrstitve solin na Unescov seznam na ministrstvu za kulturo odgovarjajo, da "javno lastništvo ni neposreden pogoj, vendar je ključno dejstvo, da lastnik zagotavlja vse potrebne pogoje za ohranjanje vrednot te izjemne dediščine."

Zato je pomembno, da jo primerno upravlja v daljšem časovnem obdobju, še dodajajo na ministrstvu. Za vpis na seznam je poleg izpolnjevanja kriterija t. i. izjemne univerzalne vrednosti nujno zagotoviti pravno-formalno zaščito na najvišji ravni in upravljavca spomeniškega območja, vključno s primerno organizacijsko strukturo in zadostnimi finančnimi sredstvi, so zapisali.


V zadnjem času je precej kritik sprožila namera države, da v sklopu predvidene prodaje Telekoma Slovenije proda tudi Telekomovo hčerinsko družbo Soline, ki ima koncesijo za upravljanje Naravnega parka Sečoveljske soline. Vodja krajinskega parka Andrej Sovinc je kot dolgoročno možnost za ohranitev solin izpostavil vpis na Unescov seznam, pri čemer naj bi država odlašala s postopki. Pred nedavnim so strah, da bi se lahko prizadevanja za vpis solin na Unescov program zataknila prav zaradi omenjenega načrta države o prodaji družbe Soline, izrazili na Univerzi na Primorskem.

Na ministrstvu za kulturo so spomnili, da piranske soline med strokovno javnostjo že vrsto let veljajo za enega od spomenikov ali spomeniških območij, ki imajo zaradi izjemnih vrednot potencial za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Pripravlja se besedilo za poskusni seznam
Izhodišča za nominacijo kulturne krajine piranskih solin na seznam svetovne dediščine Unesca je ministrstvo s partnerji začelo pripravljati lani. Trenutno pripravljajobesedilo za poskusni seznam, ki je predpogoj za morebitno nominacijo in ki temelji na podlagi izhodiščnega strokovnega vrednotenja in pregleda morebitnih partnerjev sosednjih držav. Prav tako je se dogovarjajo o imenovanju formalne delovne skupine za projekt, v kateri bi poleg sodelavcev strokovnih institucij sodelovali tudi ministrstvi za kulturo ter za kmetijstvo in okolje kot resorno ministrstvo za Krajinski park Sečoveljske soline.

Izhodišča za projekt nominacije kulturne krajine piranskih solin v povezavi z mestom Piran za vpis na Unescov seznam je ministrstvo začelo pripravljati s Krajinskim parkom Sečoveljske soline, Inštitutom za dediščino Sredozemlja Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Pomorskim muzejem Piran.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
kreden1
# 31.05.2014 ob 10:29
Cinik, jasno mi je, da je d.o.o. v lasti Telekoma, ne pa sam krajinski park. Govorimo o prodaji d.o.o. s strani enega zasebnega podjetja (Telekoma) drugemu zasebnemu podjetju. Krajinski park kot tak lastništva v tem procesu ne bo menjal, to je jasno.

To ne spremeni dejstva, da je podjetje Soline, d.o.o. že do zdaj bilo v lasti gospodarske družbe, ne pa v jasni lasti, zato pravim, da ne razumem, zakaj je kar naenkrat to nastal problem.
cinik
# 30.05.2014 ob 20:25
@ kreden1.... Izgleda da se ti ne sanja kaj so Soline.
Podjetje Soline Pridelava soli d.o.o. je prvo dobilo koncesijo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljskih solin.. Ta d.o.o pa je postala hčerinska družba Telecoma. Tako ima sedaj
Telecom koncesijo ( ne lastništvo) za upravljanje s tem krajinskim parkom.

Eventuelna prodaja solin kot krajinskega parka skupaj s Telecomom pa bi bil precedens za
še eno državno svinjarijo. Telecom lahko prodajo , njegov kupec pa se bi moral pogajati za
pridobitev koncesije za upravljanje.

V obratnem primeru pa kot primer: poleg mojega zemljišča imam v koncesiji še parcelo občinskega sklada. Ko se bom odločil da prodam svoje zemljišče bom prodal še parcelo
v koncesiji. Dobro knede ???
f0r3st727
# 30.05.2014 ob 20:10
Kreden1: Soline so najprej bile v lasti pod drogo kolinsko, po razpadu le te, pa so prišle pod Mobitel in šele nato pod telekom.

Poleg tega, so bili tudi prostori in sedež droge kolinske zraven solin. :) Danes pa to vse propada.
kreden1
# 30.05.2014 ob 19:29
Ne razumem, kaj je problem. Saj družba Soline sploh nikdar ni bila v javni lasti, bila je v lasti gospodarske (delniške) družbe Telekom Slovenije. Četudi ima država večinski delež v tem podjetju, to ne pomeni, da so Soline javno podjetje ali v javni lasti.
Kazalo