Drugo
Portal Fran, ki deluje od leta 2014, je do sredine januarja imel že več kot 27 milijonov poizvedb, dnevno pa ga obišče okoli 40.000 uporabnikov. Foto: Fran
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo se je zaradi programov financiranja znašlo pod plazom kritik. Foto: BoBo

Dodaj v

Ministrstvo v bran odločitvi, da Franu zapira finančno pipico

Med 12 prijavami je bilo izbranih pet projektov
17. januar 2018 ob 12:30,
zadnji poseg: 17. januar 2018 ob 21:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko so z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU sporočili, da niso bili uspešni na razpisu za (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije, so se odzvali na ministrstvu za kulturo.

Med 12 prijavami, ki so prispele na dvoletni razpis, katerega vrednost je 139.576 evrov, jih je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Irena Krapš Vodopivec, Andrej Bartol, Ana Beguš, Janez Dular in Mira Krajnc Ivič, izbrala pet. Finančno pomoč so prejeli projekt Slovar sopomenk sodobne slovenščine: Od skupnosti za skupnost Univerze v Ljubljani (40.000 evrov), Moj jezik v digitalnem svetu Univerze v Mariboru (39.200 evrov), Digitalizacija in dostopnost slovarskih virov Univerze na Primorskem (40.000 evrov), Promocija jezikovne igralne aplikacije za mobilne naprave Univerze v Ljubljani (6.376 evrov) in Wikivir, slovensko leposlovje na spletu Zveze društev Slavistično društvo Slovenije (14.000 evrov).

Kot navajajo na ministrstvu, je Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU na razpisu podal prijavo za 36.177,20 evra, prijavo pa je komisija ovrednotila z 82 točkami. Izbrani projekti so prejeli med 92 in 85 točk. V skladu z razpisom so bili lahko financirani projekti, ki so prejeli več kot 75 točk, vendar pa je skupna vrednost projektov, ki so presegli minimalni prag, presegla skupni znesek sredstev, zato so sredstva dodelili projektom, ki so pri ocenjevanju prejeli več točk.

Inštitut: načrti za še dva jezikovna priročnika
Z inštituta so sporočili, da so v projektni dokumentaciji podrobno razložili, kako in s kakšnimi dejanji bi dosegli, da bi portal Fran res postal stalnica na namizju vseh računalnikov v Sloveniji, poleg tega pa so se zavezali, da bodo portal v dveh letih obogatili z dvema jezikovnima priročnikoma - sinonimnim slovarjem slovenskega jezika v digitalni obliki in vezljivostnim slovarjem. Ministrstvo za kulturo pa je po njihovih navedbah v zavrnitvi projekta promocije portala Fran med drugim zapisalo, da gre za "kakovostno vlogo z nekoliko premalo poudarjenim načinom sprejemanja povratnih informacij s strani uporabnikov".

Portal Fran, ki deluje od leta 2014, je do sredine januarja zaznal že več kot 27 milijonov poizvedb, njegovi ustvarjalci pa so lani 3. decembra napovedali, da bodo na "ta veseli dan kulture", ki ga praznujemo takrat, vsako leto obogatili in posodobili portal. "A če ministrstvo za kulturo ne bo pokazalo vsaj malo razumevanja in bo zavračalo še razpise za projektno (so)financiranje, se resno zastavlja vprašanje, kako. Ne da se znebiti vtisa, da gre tu še za enega tistih absurdov, kjer država tišči glavo v pesek, namesto da bi z denarnimi sredstvi priskočila na pomoč pri vzdrževanju, promoviranju in posodabljanju portala, ki je bil že tako in tako postavljen brez njene neposredne pomoči," še piše v sporočilu za javnost. Na inštitutu se zavedajo, da bodo po odločitvi ministrstva prisiljeni iskati drug vir financiranja, obenem pa opozarjajo, "da se potem ne gre čuditi, da se inštitut kljub odličnemu delu spopada s stalnimi finančnimi težavami".

Ministrstvo: Inštitut finančno uspešen na več naših razpisih
Ministrstvo ob tem poudarja, da redno spremlja delo omenjenega inštituta za slovenski jezik, in dodaja, da je bil zelo uspešen tudi na več razpisih ministrstva za kulturo. Od leta 2015 prejema 2.000 evrov letno za štiriletni projekt Dopolnitev, pregled in objava Korpusa besedil slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja; 19.000 evrov so prejeli za raziskavo Jezikovna politika Republike Slovenije in potrebe uporabnikov (dodatnih 20.000 je prispeval ARRS), lani pa je ZRC SAZU pridobil tudi 880.000 evrov kohezijskih sredstev za nekajletni projekt Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, še navajajo na ministrstvu in dodajajo, da je vlada maja lani ZRC-ju SAZU-ju poleg rednih sredstev namenila še dodatnih 500.00 evrov za program Naravna in kulturna dediščina slovenskega naroda.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Canis.Lupus
# 17.01.2018 ob 13:13
Ostalih projkjektov ne poznam, a je fran.si odličen portal za preverjanje SLO jezika in za se kaj novega naučiti.
lončekkuhaj
# 17.01.2018 ob 13:58
Škoda,

portal Fran je super in sploh je skrajni čas, da so začeli s popularizacijo
našega lepega jezika.
Ejsi/Disi
# 17.01.2018 ob 13:35
Kot je rekel Canis.Lupus. Sam ga uporabljam dnevno.
sch
# 17.01.2018 ob 13:19
Imeli bi uspešno državo, z visokim zavedanjem narodnosti, jezika in kulture, sposobne ljudi, kulturno družbo in uspešne posameznike, režejo pa ravno v kulturi.
ni maitre
# 17.01.2018 ob 14:21
grrrrrrr! A moramo res državljani zbrat 36.177,20€? Dejte političnim strankam pobrat, saj si še zakona o financiranju strank ne znajo spisat.
RJSlo
# 17.01.2018 ob 14:27
No ja. Logo, ministrstvo potrebuje sredstva za druge jezike, ne za slovenskega.
penzl
# 17.01.2018 ob 14:22
Hja tako je, ko se špara na kulturi. Pa ne mislim tiste kvazi "alternativne" kulture tipa ROG ipd. temveč samo jedro našega obstaja - slovenski jezik. Če bi bilo na razpolago več denarja, bi lahko financirali več projektov s tega področja.
nvk
# 17.01.2018 ob 17:03
Vem, da denarja ni dovolj za vse dobre projekte... ampak na koncu bomo pa financirali neke res brezvezne nevladnike, nekaj res pomembnega, kar uporablja širši krog ljudi in ima več pomena za naš narod, pa izvisi.
TeksViler
# 17.01.2018 ob 18:42
Kaj hudiča je "Moj jezik v digitalnem svetu"? Za mene je to Fran.
abcabc
# 17.01.2018 ob 14:52
Ko je minister rušil vodstvo Slivenske filharmonije, skupaj s Štrukljem, pri tem pa pljuval po enem najboljših slovenskih dirigentov, ste mu "držali štango". Podprite ga še sedaj.

Prolet Peršak pač ne rabi dobre filharmonije in lepega slovenskega jezika. Glavno da bomo imeli druge neumnosti.
Leni1
# 17.01.2018 ob 16:57
Država Slovenija ne sme biti mačeha slovenskemu jeziku.
Minister za kulturo ni kos svoji vlogi in ni vreden svojega položaja.

RTV vsi plačujemo obvezno, pa v svojih oddajah pogosto krši standarde slovenskega jezika.

Najmanj, kar bi lahko storili,
bi lahko gostom in voditeljem pa tudi novinarjem
po govornih nastopih lektorji povedali,
katere jezikovne napake so zagrešili
(polovično vikanje, neuporaba dvojine,
uporaba dajalnika namesto mestnika,
z otroci namesto pravilno z otroki ...).
Tudi prilagajanje govorcem s srbohrvaščino je nesprejemljivo,
le če česa res ne razumejo, jim naj pomagajo iz zadrege!
Da ne govorimo o nekateri poslancih,
ki jim je lepa in razumljiva slovenščina zadnja skrb.
kapucinka
# 17.01.2018 ob 15:12
Uf, ja, sinonimni slovar slovenskega jezika....očitno bom še b prihodnje le sanjala lepe sanje.
Lp
prizemljen
# 17.01.2018 ob 18:33
Leni1

Poleg uporabe dajalnika namesto mestnika (npr. pri njemu) še.
- uporaba tožilnika namesto rodilnika (npr. to ne vem),
- uporaba tožilnika namesto imenovalnika (npr. to je njegova hčer),
- uporaba imenovalnika namesto tožilnika (npr. Primoževo mati vprašamo),
pri čemer sodeluje marsikateri sodelavec RTV.
Lara Craft
# 18.01.2018 ob 08:27
Ja, je le treba vedeti, s kom je prijateljica vodja službe za slovenščino. Ti namreč vedno dobijo denar. Tako ali drugače. In sodelavci Frana žal niso med njimi.
zozozo
# 17.01.2018 ob 15:53
O ministrstvu za kulturo in njihovem načinu sofinanciranja projektov nimam prav nič dobrega mnenja. A obenem je treba povedati, da neprestano zmanjševanje proračuna za kulturo ni krivda ministrstva in ministra, ampak vlade, njenega predsednika, in parlamenta, ki potrjuje takšne proračune.
oziris.va
# 17.01.2018 ob 17:53
sch
# 17.01.2018 ob 13:19

Imeli bi uspešno državo, z visokim zavedanjem narodnosti, jezika in kulture, sposobne ljudi, kulturno družbo in uspešne posameznike, režejo pa ravno v kulturi.


Isto velja za eno od vzhodnih občin, kjer šerif govori o tem, da hoče občina postati EPK v sredini naslednjega desetletja. Upam, da ste ugotovili, o kateri občini govorim.

Žal mi je Frana.si, ker ga tudi jaz redno uporabljam. :(
Kazalo