Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Tone Peršak
Na ministrstvu poziv k odstopu ministra razumejo "le kot pritisk na politiko, naj se odreče vsakršnim poskusom sprememb". Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
       "Zahtevo po odstopu ministra Peršaka, ki je v dveh letih svojega ministrovanja intenzivno sodeloval z različnimi deležniki v konstantnem dialogu – ta pa v demokratični družbi ne more pomeniti uresničevanja želja ali celo zahtev zgolj ene strani – lahko razumemo le kot pritisk na politiko, naj se odreče vsakršnim poskusom sprememb."       
Ministrstvo za kulturo
Na ministrstvu za kulturo so danes spet poudarili, da predlog NPK-ja 2018-2025 pomeni izvajanje prve točke koalicijske pogodbe na področju kulture: začetek prenove kulturnega modela. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Branimir Štrukelj
V Svizu presojajo, da so delovna mesta v umetniškem in strokovnem delu kulture po vsebini, zahtevnosti in drugih okoliščinah v celoti primerljiva, ne enaka, z zdravniškimi delovnimi mesti. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Ministrstvo za kulturo: poziv k Peršakovemu odstopu je pritisk na politiko

Sviz pa ministra opozarja na kršitev kolektivne pogodbe
6. marec 2018 ob 16:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za kulturo se še vedno zavzema za predlog Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2018—2025. Poziv k odstopu ministra razumejo "le kot pritisk na politiko, naj se odreče vsakršnim poskusom sprememb".

Kulturniki so pred Prešernovim dnevom pozvali k ministrovemu odstopu, če ne bo iz postopka umaknil dveh zanje spornih dokumentov: osnutek NPK-ja 2018—2025 in predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Drugega je minister iz postopka umaknil 9. februarja, zdaj zahtevajo še umik predloga novega NPK-ja oz. ministrov odstop, če tega ne stori.

"Zahtevo po odstopu ministra Peršaka, ki je v dveh letih svojega ministrovanja intenzivno sodeloval z različnimi deležniki v konstantnem dialogu - ta pa v demokratični družbi ne more pomeniti uresničevanja želja ali celo zahtev zgolj ene strani - lahko razumemo le kot pritisk na politiko, naj se odreče vsakršnim poskusom sprememb," so zapisali na ministrstvu.

V pogovore so že vključili tudi predsednika vlade
Če bi se Peršak odločil, da ne odstopi, pa kulturniki zahtevajo, da postopke za njegovo razrešitev sproži predsednik vlade Miro Cerar. Cerar se je s kulturniki, ki so na začetku februarja podpisali skupno izjavo z zahtevami, pogovarjal že sredi februarja. Takrat jim je zagotovil, da predlog NPK-ja 2018—2025 ne bo deležen vladne podpore, če ne bo dobil podpore deležnikov oz. zainteresirane javnosti.

Na ministrstvu za kulturo so danes spet poudarili, da predlog NPK-ja 2018—2025 pomeni izvajanje prve točke koalicijske pogodbe na področju kulture: začetek prenove kulturnega modela. Poleg tega pa sledi tudi drugim točkam tega osrednjega dokumenta aktualne vlade, kot so digitalizacija, odprava administrativnih ovir, skrb za slovenski jezik in mednarodna promocija. "Glede na potek veljavnosti dosedanjega NPK-ja 2014—2017 ima minister za kulturo celo zakonsko dolžnost predlagati novega," so zapisali.

V osnutek predloga so že večkrat posegali
Dokument je nastal po več javnih posvetih pred objavo njegovega osnutka avgusta lani in po objavi. Po javni razpravi do konca septembra se je večkrat poseglo v ta osnutek, kar pojasnjujejo v komentarjih na odzive, od decembra objavljenih na spletni strani ministrstva za kulturo. Takšen dokument je zdaj v medresorskem usklajevanju, po končanju pa bo vlada presodila, ali ga bo poslala v sprejetje državnemu zboru.

"Predlog NPK 2018—2025 za prenovo kulturnega modela predvideva običajne dialoške postopke za sprejemanje vseh ukrepov. Nekatere konkretne rešitve seveda predlaga, zaradi konca mandata pa je jasno, da bo takšno ali drugačno nadaljevanje kulturne politike, s prenovo kulturnega modela vred, vodila ekipa, ki bo rezultanta volilne odločitve in procesa sestavljanja prihodnje vlade sredi letošnjega leta," so še navedli na ministrstvu.

Svizu ministrstvo ni odgovorilo v zakonsko določenem roku
Svoje zahteve pa je ministrstvu za kulturo posredoval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Ta je na ministrstvo za kulturo konec januarja posredoval zahteve za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti. Napovedujejo možnost prihodnjih korakov sindikata, saj jim ministrstvo v zakonsko določenem 30-dnevnem roku ni odgovorilo.

V Svizu namreč presojajo, da so delovna mesta v umetniškem in strokovnem delu kulture po vsebini, zahtevnosti in drugih okoliščinah v celoti primerljiva, ne enaka, z zdravniškimi delovnimi mesti. Zato morajo postati predmet pogajanj, kot ga opredeljuje 8. točka dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju.

Je treba prevrednotiti umetniško in strokovno delo, kakor smo zdravniškega?
V umetniškem delu so tu mišljeni vrhunski glasbeniki, igralci, režiserji in še nekateri drugi poklici, v strokovnem delu pa kustosi, restavratorji, arhivarji, strokovnjaki, ki skrbijo za kulturno dediščino in imajo vsi najmanj univerzitetno izobrazbo, pogosto pa tudi doktorate, pojasnjuje glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj.

Premik zdravniških plač je po njihovi presoji argument, da se tudi za te zaposlene v javnih zavodih na področju kulture pregleda, ali je treba prevrednotiti njihovo delo glede na ta dvig. Kot so zapisali v sindikatu Sviz, lahko v skladu s 3. točko splošnih določb kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti pogodbeni stranki kadar koli predlagata spremembo ali dopolnitev kolektivne pogodbe. Ob tem je določeno, da se mora druga stranka do predloga sprememb ali dopolnitev kolektivne pogodbe opredeliti v 30 dneh po njegovem prejemu.

Ne izključujejo niti odločanja o stavki
Ministrstvo za kulturo se do izteka roka, 2. marca, ni opredelilo do zahtev sindikata za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti. To predstavlja kršitev določb kolektivne pogodbe. Zato je Sviz ministrstvo za kulturo oziroma ministra obvestil, da bo v prihodnjih dneh sklical izredno sejo predsedstva Sindikalne konference kulturnih organizacij Sviz, ki bo odločalo o reakcijah sindikata. Zapisali so, da ne izključujejo niti odločanja o stavki.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
grom-instrela
# 07.03.2018 ob 08:17
lahko razumemo le kot pritisk na politiko,

je še kakšna druga možnost?
So se že kdaj politiki odzvali na mile prošnje, jih je že kdaj ganila lakota in beda?

Ne le pritisk, za vsako prelomljeno obljubo in za vsako laž bi morali od njih izsiliti odstop in povratek v anonimnost.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 00:55
Predlagam v branje: http://www.ludliteratura.si/esej-kolumna/in-kje-si-zdaj/


Se pravi, zdravnik in kulturnik sta na istem, potem je kulturnik ali umetnik tudi lahko ob licenco in ga zaprejo, če kaj zašuštra - prosto po Svizcu Štruklju? Si kdo želi priti v roke dohtarju, ki je v službi že nad 24 ur? Kako pa je, če prideš v roke umetniku, ki dela že 24 ur? Vau, koliko materiala za razglabljanje ...
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 01:53
Za reformo je potreben nič več in nič manj kot nov načrt, vizija, nova paradigma.
Ampak ljudje nočejo novega, temveč staro - samo z več denarja.
magnapurga
# 06.03.2018 ob 17:20
A lahko kdo od teh, ki zahtevajo odstop, tu prilepi povezavo na temeljne ugovore proti osnutku Nacionalnega programa za kulturo? Čeprav budno spremljam, sem našel samo parcialna negodovanja, kakršna so navedena zgoraj. V uvodu v osnutek (http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.s
i/pageuploads/Ministrstvo/Fotogalerija/2
017/8-avgust/NPK_2018-25_za_javno_razpravo.pdf) so zastavljena precej tehtna vprašanja, na katera bo treba začeti iskati odgovore ... Seveda so pa, kot bi rekel Cankar, pečene piške boljše ...
Mikita
# 06.03.2018 ob 23:51
Politika se čuti ogroženo zaradi tega, ker ne more več delat, kar se ji zljubi.
A se nismo zato osamosvojili, da bomo imeli demokracijo?
cycoII
# 06.03.2018 ob 22:13
Minister naj odleti zaradi radijskih kvot, združevanja Telemach/Pop/Akanal, Media24.
Novi minister pa naj stera birokrate, ko so bili zadaj.
oziris.va
# 06.03.2018 ob 19:57
Malo še potrpite, saj bodo kmalu volitve ...
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 12:18
sintaksa,
veš da te ne razumem, kaj točno hočeš povedat?
Ne gre za ločevanje v vrednostne kategorije, to je menda jasno.

Jaz imam umetnost rad in jo cenim in bi umetnikom dal vse! Ampak to ni point.
Zdravnika lahko zaprejo, izgubi lahko licenco, če zašuštra človeka, veliko jih prisilno dela nadure, ker zdravnikov ni dovolj (berem medije; zato tudi na veliko zapuščajo dolino šentflorjansko, kljub povišicam), zdravnika lahko pacienti celo ubijejo, če so jezni nanj. V številnih manjših bolnišnicah niti vratarjev ni več. Jasno, saj so gnila jabolka vmes, ampak večina pošteno dela. Priznati je treba, da umetniki niso v enakem položaju.
To ni vrednostna sodba, pač pa dejstva.
Pišek je sicer po mojem skromnem mnenju zadela žebljico točno v center.
Saj ne da bo to karkoli spremenilo.
Toliko o tem.

Glede ločevanja delavcev od oblastnikov bi lahko marsikatero rekla, midva.
Na primer to, da oblasti že zdavnaj nima v rokah ljudstvo, temveč klike?

Peršak zame ni oblastnik, četudi ta hip nastopa v vlogi prvega kulturbirokrata.
Je zelo prikladen strelovod za vse tisto, kar je narobe - potemtakem, kolateralna škoda. Kajti spremenilo se ne bo nič, tudi če pride kdorkoli drug. Sprenevedanje je trditi, da lahko en sam človek karkoli spremeni na boljše. Kulturniki se oklepajo starih struktur v upanju, da ne bo še slabše, edina rešitev naj bi bila več denarja. Ampak če hočeš postaviti trdno hišo, moraš imeti dober načrt, ne po domače v trenutnem navdihu en prizidek tukaj, tam podreš steno in tako naprej. Pomagal bi popoln kulturni molk, v časnikih namesto kulture in umetnosti prazen prostor, notri pa "stavkamo" ali kaj podobnega. In za državni praznik bi lahko nehali igrati burkeže, ki govorijo resnico pred gospodo, a so vseeno veseli, da dobijo svojih pet minut in kosilo v vili Podrožnik na državne stroške. Je res tako težko, oprostiti umetnike dajatev do nekega letnega zneska, uvesti davčne olajšave za vsako kupljeno slovensko knjigo, ogled slovenskega filma, nakup umetnine slovenskega izvora? Gotovo da ne, samo politične volje ni.
Kulturniki pa se bodo prej požrli med sabo kot stopili skupaj .Svizec Štrukelj je pri tem prej v škodo kot korist, žal.
sintaksa
# 07.03.2018 ob 10:28
oleander, zakaj lahko ločiš človeka v dve vrednostni kategoriji, ne moreš pa ločiti delavca od oblastnika?
peacebok
# 06.03.2018 ob 19:40
Nekdo želi narediti red v kulturi, pa ga takoj odstavijo
tim sein
# 06.03.2018 ob 17:39
Vemo, da je to pritisk na politiko... je kdo rekel da je na stroko mogoče? :)
Kazalo