Financiranje kulture je od nastopa ministra Žige Turka zaradi varčevalnih ukrepov vlade pereča tema, ki se je nekajkrat sprevrgla tudi v javna obračunavanja med ministrstvom in kulturniki. Foto: STA
Financiranje kulture je od nastopa ministra Žige Turka zaradi varčevalnih ukrepov vlade pereča tema, ki se je nekajkrat sprevrgla tudi v javna obračunavanja med ministrstvom in kulturniki. Foto: STA
Jaz sem Janez Janša
Dokumentarni film Jaz sem Janez Janša, ki je nastal v produkciji Aksiome – Zavoda za sodobne umetnosti in koprodukciji Zavoda Maska, se je znašel v središču dopisnega obračunavanja v medijih med zavodoma in ministrstvom. Foto: Miha Fras
Ćosić
Razstavo Bivša prihodnost zdaj je moral avtor Vuk Ćosić sredi procesa zaradi ukinitve finančnih sredstev predrugačiti. Ker je ukinitev sredstev od MIZKŠ-ja močno vplivala na postavitev končne razstave, zdaj poimenovane Samostojna razstava, je kot soavtorja podpisal Žigo Turka. Tudi to potezo omenjajo v pismu z ministrstva, ki ga je reviji Reporter poslal predstavnik za odnose z javnostmi MIZKŠ Bojan Brezigar. Foto: BoBo

Tako je v javnem pismu Bojan Brezigar z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) zapisal v odgovor zavodom Maska in Aksioma, ki sta pred tednom opozorila, da jim ministrtvo še vedno ni nakazalo sredstev, ki jim pripadajo na podlagi pogodbe o sofinanciranju programa do leta 2013. Spor med ministrstvom in zavodoma se vleče že dalj časa, največ pa je govora predvsem o filmu Jaz sem Janez Janša, ki je nastala v produkciji Aksiome – Zavoda za sodobne umetnosti in koprodukciji Zavoda Maska.

Ministrstvo zavrača različno obravnavo organizacij
Direktorja zavodov Maska in Aksioma, umetnika Janeza Janši, pa sta v pismu novinarjem opozorila, da pismo MIZKŠ, ki je bilo objavljeno v ponedeljkovem Reporterju, sproža številna vprašanja glede pravne ureditve pooblastil ministra, pristojnega za kulturo. V omenjenem javnem pismu Brezigarja z ministrstva je zapisano: "Ko je nastopila mandate sedanja vlada, so bile pogodbe že podpisane, film Jaz sem Janez Janša pa že končan, ministrstvo pa zavezano zakonodaji, kakršna je, čeprav je v nekaterih primerih videti protislovna, zato ministrstvo pripravlja ustrezne spremembe."

Z ministrstvu so za STA na vprašanje, zakaj le Maski in Aksiomi še niso nakazali pogodbenih sredstev, ki jim pripadata iz pogodbe o sofinanciranju programa delovanja za obdobje 2010-2013, odgovorili: "Ker se letos tudi na področju kulture soočamo s težkim finančnim položajem in v določenih časovnih obdobjih tudi nelikvidnostjo področja kulture na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je v nekaterih primerih prihajalo do zamud pri izplačevanju pogodbenih obveznosti, kar pa seveda ne pomeni, da pogodbene obveznosti ne bodo izpolnjene". Dodali so, da zavračajo "vsakršno namigovanje na različno obravnavo posameznih nevladnih organizacij".

Je Ćosić želel podkupiti ministra?
Poleg zavodov Aksioma in Maska Brezigar v pismu piše tudi, da "v luči spoštovanja pravne države" na ministrstvu preučujejo upravičenost nadaljevanja financiranja nekega projekta, za katerega je avtor objavil soavtorstvo ministra. Slednje se najverjetneje nanaša na zadnji projekt umetnika Vuka Ćosića, ki so ga nedavno na ogled postavili v projektnem prostoru Aksiome. Ćosić projekta prav zaradi tega, ker zavod še ni dobil predvidenih sredstev za letošnje leto, ni uspel postaviti v prvotni različici. Pod novo verzijo razstave pa je podpisal ministra Žigo Turka.

V pismu Reporterju so na MIZKŠ zapisali, da pravne službe opozarjajo, da bi bilo to potezo "mogoče razumeti kot poskus podkupovanja ministra, da bi kot so-avtor, morda upravičen do honorarja in pripadajočih referenc, pospešil financiranje projekta, kar seveda ni zakonito".

NSK: gre za politično cenzuro ali nadzor nad umetniškim ustvarjanjem?
O težavah zavodov Maska in Aksioma se je na današnji 19. seji izrekel tudi Nacionalni svet za kulturo. Člani sveta so se strinjali, da bi lahko zadevo obravnavali kot diskriminacijo s strani ministrstva, saj zavoda, kot edina med zavodi, ki so podpisniki pogodbe o sofinanciranju programa do leta 2013, nista prejela sredstev, ki jima zakonsko pripadajo.

Hkrati pa se, glede na v Reporterju objavljeno pismo, sprašujejo, ali ne gre vprašanje celo v smer politične cenzure in nadzora nad umetniškim ustvarjanjem. Člani sveta, ki podpirajo avtonomijo ustvarjalcev in svobodo govora, so se odločili, da bodo na ministra naslovili pismo, v katerem bodo izrekli zaskrbljenost glede zadeve.