19. pripovedovalski festival Pravljice danes bo potekal med 7. in 11. marcem v Cankarjevem domu, Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju sodobne umetnosti, spremljevalni program pa bo v Ljubljani in številnih slovenskih krajih zvenel vse do konca marca. Foto: Pravljice danes
19. pripovedovalski festival Pravljice danes bo potekal med 7. in 11. marcem v Cankarjevem domu, Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju sodobne umetnosti, spremljevalni program pa bo v Ljubljani in številnih slovenskih krajih zvenel vse do konca marca. Foto: Pravljice danes
false
Korenine festivala Pravljice danes segajo v leto 1998, ko je pravljičarka, pisateljica in pesnica Anja Štefan zasnovala dogodek, imenovan Pravljični maraton. K sodelovanju je leto za letom vabila poklicne igralce, knjižničarje, ilustratorje, pisatelje, ljudske pripovedovalce … in jih usmerjala k pripovedovanju zgodb iz domačega in tujega ljudskega izročila. Ob svoji sedmi obletnici se je Pravljični maraton preoblikoval v pripovedovalski festival Pravljice danes. Ta danes ponuja široko paleto dogodkov za otroke in odrasle. Foto: Nada Žgank

Pripovedovalski festival Pravljice danes poudarja pripovedno izročilo naših prednikov in neguje sposobnost pripovedovanja danes. Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil, ki naj najdejo pot v današnji čas.
Festival je nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je "samo" povedana, ter v devetnajstih letih razvil program za otroke in za odrasle, izobraževalni in spremljevalni program.
Zgodbe ob različnih priložnostih in krajih
Poleg tega, da festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov, obenem želi negovati sposobnosti pripovedovanja danes, med ljudmi nasploh, zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce, med seboj raznolike tako po ustvarjalnih poteh kot po kulturnem ozadju in starosti. Kot so zapisale vodje in koordinatorke festivala Anja Štefan, Irena Matko Lukan in Alenka Veler, si želijo tudi, da bi zanimanje za pripovedovanje pripomoglo k spontanemu, naravnemu nevsiljivemu vključevanju zgodb v različne dejavnosti, ki jih pripovedovanje še lahko bogati. Tudi zato se letošnji spremljevalni program širi v različna okolja po Sloveniji, v okviru katerega bodo zgodbe pripovedovali tudi ob različnih priložnostih in ustanovah - od muzejev do krajinskih parkov.
Osrednji program bo od 7. do 11. marca potekal v Cankarjevem domu, Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju sodobne umetnosti, spremljevalni program pa bo v Ljubljani in številnih slovenskih krajih zvenel vse do konca marca.

Med zelo priljubljene večere sodi tudi dogodek Pobrano na kup. Kot pripovedovalci se občinstvu predstavijo zanimivi ljudje, vsak s svojim načinom, vsak z zgodbo iz izročila, ki jo je za to priložnost izbral sam. Enajstega marca bodo med drugim nastopili Andrej Rozman - Roza, Irena Cerar, Ljerka Belak,Joseph Nzobandora - Jose, Sandi Pavlin, Špela Frlic, Veronika Rot Gabrovec in Zdravko Duša. Spremljala jih bo Brencl banda.