Umetnino je pred pol leta za zajetnih 2,54 milijona funtov kupil nemški poslovnež grof Christian Duerckheim, ki je delo posodil nazaj Tate Britainu, kjer je bilo že prej na ogled. Foto: Galerija Saatchi
Umetnino je pred pol leta za zajetnih 2,54 milijona funtov kupil nemški poslovnež grof Christian Duerckheim, ki je delo posodil nazaj Tate Britainu, kjer je bilo že prej na ogled. Foto: Galerija Saatchi
Tracey Emin je leta 2012 postala poveljnica častnega reda britanskega imperija (CBE). Foto: EPA

Najslavnejše in hkrati najbolj kontroverzno delo omenjene umetnice: razmetana postelja, ob kateri leži nekaj osebnih predmetov - od copat, rahlo okrvavljenih spodnjic do napol izpraznjenih steklenic alkoholnih pijač - je leta 1998, ko ga je predstavila, dvignilo veliko prahu, pritegnilo pa je tudi pozornost žirije, ki podeljuje Turnerjeve nagrade, najvišja priznanja za sodobno umetnost na Otoku. (Nagrado je tisto leto sicer namesto Eminove dobil Steve McQueen, zdaj z oskarjem nagrajeni filmar.)

Zdaj pa se je Moja postelja spet znašla v središču pozornosti, saj Martin Kemp, častni profesor umetnostne zgodovine na sloviti Univerzi v Oxfordu, sicer strokovnjak za dela Leonarda da Vincija, trdi, da gube na posteljnini na tej avtobiografski umetnini ne bi bile tako oblikovane, če bi umetnica v posteljo dejansko legla, piše Sunday Times.

Preučeval je fotografije dela My Bed v različnih galerijah, kjer so bile v zadnjih dveh desetletjih na ogled, in ugotovil, da blazine niso dovolj zmečkane, kolikor bi bile, če bi kdo v postelji dejansko spal. Umetnica je sicer trdila, da je v postelji preživela cele štiri dni, potem ko je prebolevala razpad razmerja. Kot pravi profesor Kemp, so se tudi cigaretni ogorki, kondomi in steklenice vodke, ki so del umetnine, skozi leta spreminjali, zato je kar težko verjeti, da v delo ni nihče posegal. "Ne gre le za to, da so stvari drugače razporejene. To so drugi predmeti."

Danes 51-letna Tracey Emin, ki je bila v 90. del gibanja mladih britanskih umetnikov, je aktualno analizo komentirala: "Postelja je prišla iz mojega stanovanja. Ko rečem Moja postelja, gre pač za mojo idejo umetnine."