Minister Grilc, ki je zbrane nagovoril v uvodu konference, je poudaril, da konferenca odpira nove perspektive za področje muzejske dejavnosti. Foto: BoBo
Minister Grilc, ki je zbrane nagovoril v uvodu konference, je poudaril, da konferenca odpira nove perspektive za področje muzejske dejavnosti. Foto: BoBo
Narodni muzej Slovenije gosti dvodnevno konferenco o tem, kakšna bo prihodnost muzejev. Foto: BoBo
Kako se muzeji spopadajo z krizo?

Današnje razmere po Grilčevih besedah kažejo potrebo po refleksiji in ustreznem vrednotenju vloge muzejskih ustanov v družbi, ki sta jo zaznamovali gospodarska in socialna kriza. Glavna cilja dvodnevne konference z močno mednarodno udeležbo strokovnjakov sta odkrivanje novih poslovnih modelov in ustvarjalnih pristopov k financiranju muzejev ter predstavitev novih načinov dobrega upravljanja.

Minister Grilc je med statističnimi podatki o obisku muzejev izpostavil 30 občasnih razstav, ki so jih slovenski državni muzeji pripravili v letu 2012, in skoraj 3.000 različnih pedagoških programov, ki se jih je udeležilo več kot 65.000 obiskovalcev.

V pooblaščenih muzejih in galerijah je na ogled 323 stalnih razstav, ki privabijo več kot milijon obiskovalcev letno. Raste tudi obisk digitalnih vsebin na spletnih straneh državnih muzejev, ki je, kot je navedel minister, dosegel 1,5 milijona obiskov, več kot 1,7 milijona obiskov pa so našteli pooblaščeni muzeji. Skupni spletni portal, ki povezuje 76 muzejev in galerij, ima povprečno 15.000 obiskov na mesec, je še pojasnil Grilc.

Po ministrovih besedah je konferenca, ki poteka danes in jutri v Narodnem muzeju Slovenije, pomembna tudi zato, ker izkazuje dejaven premislek o ustvarjalnih pristopih k financiranju in upravljanju muzejev, pa tudi zato, ker vanj vnaša termine, kot so poslovni modeli, s čimer odpira nove perspektive za področje muzejske dejavnosti.

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik je dejala, da so v muzeju veseli realizacije konference prav v času velikih sprememb, ki jih narekujeta politična in ekonomska kriza. Kot je poudarila, si veliko obetajo od predstavitve britanskih muzealcev in njihovih dobrih praks.


Prvi dan konference je udeležence v uvodu nagovorila tudi Tanja Roženberg, predsednica ICOM-a Slovenije, ki je skupaj z Narodnim muzejem Slovenije in Kultur agendo iz Avstrije organizator konference. Kot je poudarila, se v združenju zavedajo aktualnosti in perečih težav v muzejskem prostoru. Želijo si uspešnih predstavitev, ki bi ponudile tudi uporabne metode za boljši jutri vseh muzejev.

Dodala je, da je ICOM Evropa tudi pobudnik lizbonske deklaracije, dokumenta, v katerem muzejski strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti in pomanjkljivosti ukrepov, ki ogrožajo celotni sektor kulturne dediščine.

Tuje izkušnje v pomoč
V okviru konference strokovnjaki predstavljajo različne vidike delovanja muzejev, predvsem pa so pomembne praktične izkušnje. Profesor Marc Pil z nizozemske akademije Reinwardt je recimo predstavil delovanje nizozemskih muzejev, Matthew Linning, vodja Oddelka za strategije, raziskave in razvoj iz zveze škotskih muzejev in galerij izkušnje škotskih kulturnih institucij, Clodagh Memery, pridružena direktorica Trinity Foundation iz Irske, pa bo predavala o tem, kako povečati prihodek v času irske gospodarske krize.

Prvič podelitev nagrade ICOM-a Slovenija
Prvi dan konference se bo sklenil z razpravo o tem, ali državne in mednarodne muzejske organizacije dovolj lobirajo za dobro našega muzejskega sektorja, zvečer pa bodo prvič podelili nagrade ICOM-a Slovenija.

Jutrišnji program bo postregel z različnimi delavnicami, ki jih bodo vodili tuji gostje.

Kako se muzeji spopadajo z krizo?