V muzeju, kjer se vsak dan srečujejo  z dokazi katastrofalnih posledic podobnih procesov v preteklosti, obsojajo vse oblike javnega izražanja nestrpnosti in sovraštva ter pozivanja k nasilju. V svojih zbirkah hranijo namreč veliko dokazov, kam nestrpnost vodi. Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor
V muzeju, kjer se vsak dan srečujejo z dokazi katastrofalnih posledic podobnih procesov v preteklosti, obsojajo vse oblike javnega izražanja nestrpnosti in sovraštva ter pozivanja k nasilju. V svojih zbirkah hranijo namreč veliko dokazov, kam nestrpnost vodi. Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor

S tem namenom so začeli izvajati projekt Muzej za mir!, v sklopu katerega želijo z različnimi delavnicami, ki temeljijo na izkušnjah iz zgodovine, vzgajati generacije v smeri miru in strpnosti ter opozoriti na nasilne akcije, ki kratijo človekove pravice.

"Muzej je sicer prostor, v katerem fotografije, dokumenti in predmeti pripovedujejo o preteklosti. Pa vendar je zgodovina učiteljica in iz zgodovine se je treba učiti. Zadnje čase pa se zdi, da določene skupine ljudi pozabljajo lekcije preteklosti, in videti je, da svet drvi v ponovno katastrofo," pojasnjuje direktorica muzeja Aleksandra Berberih-Slana.

Da bi se strpno odzvali na izzive iz okolja
Muzej je s svojimi zbirkami, ki utelešajo posamezna obdobja in zgodovinske dogodke, lahko dobro izhodišče za preučevanje slabih praks, ki so človeštvo privedle do skrajnih meja človeških etičnih norm, je prepričana. "Muzej narodne osvoboditve Maribor v svojem preseku programa Muzej za mir obravnava problematiko kratenja človekovih pravic bodisi kot lokaliziranega pojava ali kot člena v verigi svetovnih pojavov. Ob tem opozarja mlade na potrebo po kritično oblikovanih mnenjih in strpnih odzivih na izzive iz okolja," razmišlja.

Na delavnicah bodo aktualizirali posamezne teme, ki trenutno pretresajo družbo in spodbujajo družbeno neenakost. Za lažje razumevanje težav bodo iskali zgodovinske vzporednice in otrokom pomagali do primernejših odzivov na procese, ki oblikujejo njihov vsakdan. Vodi jih kustos pedagog Uroš Dokl, zaposlen v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki je javnosti znan predvsem kot vodja Projekta Jakob. Tudi letošnja Noč v muzeju bo minila na to temo, programi pa so prilagojeni posameznim starostnim skupinam.