Vodja preprodajalske naveze v zapor odhaja za devet let in tri mesece. Foto: Google Images
Vodja preprodajalske naveze v zapor odhaja za devet let in tri mesece. Foto: Google Images
Muzej pa ni na udaru samo zaradi lastnih uslužbencev: leta 2013 je Gulnara, hčerka predsednika Islama Karimova, "zaplenila" cel kup umetnin iz muzeja, ker jih je hotela obesiti pri sebi doma. Foto: Reuters

Glavni kurator uzbekistanskega državnega Muzeja umetnosti Mirfajz Usmonov v zapor odhaja za devet let, še dva restavratorja pa sta dobila vsak po osem let za zapahi, je poročal časopis Huquq. Njihova vest ne navaja, kdaj je sodišče v Taškentu izreklo obsodbo, in niti ne poroča, ali je pri preprodaji sodelovalo še več uslužbencev muzeja.

Znano pa je, da so med letoma 1999 in 2004 omenjeni trije uslužbenci muzeja pokradli celo vrsto originalnih del ruskih in sovjetskih avantgardnih umetnikov, ki so v 20. stoletju živeli in ustvarjali v Uzbekistanu (na primer Aleksander Nikolajev, Richard-Karl Sommer in Viktor Ufimcev.)

Prodane za drobiž
Neznanim kupcem so slike prodajali precej pod ceno: za vsako so iztržili med sto in 800 ameriških dolarjev. V "promet" so spravili tudi 25 platen evropskih umetnikov, tudi iz ateljeja italijanskega renesančnega slikarja Lorenza di Credija. Te piškave vsote, ki se začenjajo pri 80 evrih, pravzaprav zelo nazorno pokažejo, v kakšnih razmerah živijo ljudje v tej revni azijski državi. Vsi muzejski uslužbenci v Uzbekistanu so kronično podplačani, poudarja Art Magazin.

Poročilo navaja, da je država zaradi kraje utrpela "veliko" škodo, ne navaja pa nobenih številk v zvezi s številom ukradenih del ali njihovo skupno vrednostjo.

Sumljivi zvezdniški eksponati
Italijansko veleposlaništvo v Taškentu je bilo pozorno že leta 2012, ko je muzej na ogled postavil sliko renesančnega mojstra Paola Veroneseja, češ da gre za "izgubljeno umetnino Zahodne umetnosti". Italijani so takrat opozorili, da bi bilo treba avtentičnost slike natančneje preučiti. V istem obdobju je muzej razstavljal tudi zbirko "dolgo pozabljenih" keramičnih izdelkov Pabla Picassa.

Zgled z vrha
Muzej pa ni bil na udaru samo zaradi lastnih uslužbencev: leta 2013 je Gulnara, hčerka predsednika Islama Karimova, "zaplenila" cel kup umetnin iz muzeja, ker jih je hotela obesiti pri sebi doma. Uzbekistan velja za eno najbolj koruptivnih dežel na svetu: najnovejši indeks dojemanja korupcije v javnem sektorju, ki ga objavlja organizacija Transparency International, Uzbekistan postavlja na 166. mesto (od 175 držav pod drobnogledom; zadnje mesto si delita Severna Koreja in Somalija).