Ena izmed slik obsežne serije Vodnih lilij. Foto: Wikipedija
Ena izmed slik obsežne serije Vodnih lilij. Foto: Wikipedija
Claude Monet
Prodana slika je drugo najdražje delo Clauda Moneta (1840-1926), kar so jih prodali na dražbi. Foto: Wikipedija

S tem je postala njegova druga najdražja slika, prodana na dražbi.

Gre za eno izmed mojstrovin Monetove najbolj znane in cenjene serije, ki jo tvori približno 250 oljnih slik, in se je v zgodovino zapisala kot eden njegovih največjih dosežkov. Serija je nastajala zadnjih trideset let umetnikovega življenja na njegovem cvetličnem vrtu z ribnikom v Givernyju v bližini Pariza.

Dotično sliko je ustvaril leta 1906, dvajset let pred smrtjo. Nekoč je bila last Paula Durand-Ruela, znanega trgovca z umetninami, ki je slavil impresioniste in je bil tudi Monetov zastopnik.

Na trgu umetnin še vedno vladajo veliki mojstri
Po poročanju BBC-ja so pri Sotheby'su to sliko poskušali prodati že pred štirimi leti, vendar takrat ni nobena ponudba dosegla izklicne cene. V zadnjih stopnjah tokratne desetminutne dražbe so se ponudbe zviševale tudi po 25.000 funtov (približno 31.000 evrov).

Sotheby'sov Philip Hook meni, da je prodaja slike za tako visoko ceno dokaz, da trg umetnin še vedno poganjajo najbolj znana dela velikih mojstrov. Prodali pa so še dve drugi Monetovi deli, vsako za približno osem milijonov funtov (približno deset milijonov evrov).