Večer je bil zastavljen kot trojica samostojnih diskurzov vsakega od treh filozofov, nato pa so sledila vprašanja moderatorke in občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Večer je bil zastavljen kot trojica samostojnih diskurzov vsakega od treh filozofov, nato pa so sledila vprašanja moderatorke in občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Slavoj Žižek je raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, gostujoči profesor na univerzi Princeton University in Birkbeck College v Londonu in redni gost na različnih svetovnih univerzah. V svoji teoriji se loteva nemške klasične filozofije, lacanovske psihoanalize, teorije ideologije in filmske teorije. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Ljudje se nočejo odločati, hočejo pa ritual samega odločanja, videz, kot da se odločajo.

Slavoj Žižek
Mladen Dolar je raziskovalec na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani in gostujoči profesor na univerzi University of Chicago. Njegov bogat opus zajema področje nemške klasične filozofije, psihoanalitične teorije, teorije opere, glasu in filma. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Lacanovska »trojka« v Drami

Ker so vstopnice za dogodek pošle skoraj v hipu, je čisto mogoče, da ste ostali brez njih, a vas je pogovor zanimal. Dogodek ste v neposrednem prenosu lahko spremljali samo še na MMC TV in na radijskih valovih programa Ars.

Trojka je tu
Mladen Dolar, Alenka Zupančič in Slavoj Žižek
so v svetu znani kot lacanovska trojka ali kot ključni predstavniki ljubljanske psihoanalitske šole. Filozofski opus vsakega izmed njih sicer psihoanalizo Jacquesa Lacana povezuje z nemško klasično filozofijo, še posebej tisto G. W. F. Hegla. Pri teh dveh velikih filozofskih ali teoretskih korpusih je pod vprašaj postavljeno tradicionalno in zdravorazumsko razumevanje resnice, s tem pa tudi status laži, prevare in videza.

V pogovoru s filozofi se je moderatorka Jela Krečič tako dotaknila vprašanj: kako lahko lažemo z resnico, zakaj ima resnica strukturo fikcije, zakaj lažemo iz vljudnosti, kako so fantazme in iluzije povezane z resničnostjo, kako lažno vstopa v resničnost sodobne politike, religije ... "Verjetno ne lažem preveč, če napovem, da bomo skušali v nocojšnjem večeru problem laži kar najbolj zaplesti," je že uvodoma pribila Krečičeva.

Zupančičeva je v svojem predavanju razčlenila Kantovo rigorozno zavračanje laži, ga spotoma začinila z Markom Twainom, kreacionizmom, Luthrom in še kom, na samem začetku pa se duhovito navezala na dejstvo, da je bilo občinstvo na oder posajeno na scenografijo iz predstave Hamlet, v kateri se - prek gledališkega uprizarjanja Gonzagove smrti - izrisuje prav vprašanje laži in resnice.

Slavoj Žižek je svoj sestanek naslovil Dvanajsta kamela kot eno od imen Boga; za izhodišče si je namreč izposodil znani "problem" o šejku, ki je trem sinovom zapustil 11 kamel z natančnim navodilom, naj prvi podeduje polovico kamel, drugi četrtino in tretji šestino kamel. Živali se ne da razdeliti drugače, kot da dodamo eno kamelo, ki jo lahko po delitvi spet vzamemo nazaj - torej bi bila prav lahko tudi fiktivna kamela.

Demokracija je laž, fetiš, ki nam preprečuje videti resnične mehanizme oblasti, je bil njegov sklep.

Tema se zdi v današnjem času zelo aktualna, pa ne nujno zgolj družbenopolitično, opozarja vodja festivala Renata Zamida. "Odločili smo se, da jo raziščemo iz več različnih zornih kotov, pri čemer je na koncu malo večji fokus pristal na lažnem in filozofiji. Temo smo si želeli raziskati tudi z vidika religije in novinarstva, a festival vseeno traja zgolj devet dni in na koncu nam ni uspelo pokriti vsega," je v intervjuju za STA povedala Zamidova.

Žižka tudi v Sloveniji ne vidimo pogosto
"Dejansko Žižek, Dolar in Zupančičeva skupaj nikoli niso nastopili na tovrstnem samostojnem dogodku," je še opozorila. "Bili so že kdaj skupaj na kakšnem večjem simpoziju, na katerem pa so spregovorili tudi drugi. Res sem vesela, da se nam je to posrečilo. Tudi Žižek v Sloveniji redko predava. Mislim, da sta od njegovega zadnjega nastopa pri nas minili dve leti ali celo več."

V uvodu je moderatorka Jela Krečič vzpostavila tri imena kot slovensko fenomenološko trojko, sledila je pol ure dolga dispozicija vsakega izmed trojice na temo laži, nato še vprašanja, odmerili pa so tudi čas za dialog z občinstvom.

Jutri boste na MMC-ju lahko prebrali tudi poročilo z dogodka.

Ljudje se nočejo odločati, hočejo pa ritual samega odločanja, videz, kot da se odločajo.

Slavoj Žižek
Lacanovska »trojka« v Drami