Incident v Milanu je primer tega, da gre lov na popolno fotografijo za Instagram včasih tudi predaleč. Foto: Twitter
Incident v Milanu je primer tega, da gre lov na popolno fotografijo za Instagram včasih tudi predaleč. Foto: Twitter
Original kipa, ki je lep primer helenistične umetnosti, je shranjen v Gliptoteki v Münchnu. Foto: Wikipedia
Formacije v Dolini škratov - trši kamen leži na mehkejšem, ki se sčasoma zaradi erozije oži in iz celote ustvarja nekakšno obliko gobe - datirajo v obdobje jure. To dejstvo pa dvema skavtoma ni preprečilo njunega "čiščenja prehoda" skozi dolino. Foto: Wikipedia

Neimenovani študent je v milanskem muzeju Akademija Brera ne samo prekršil prepoved dotikanja eksponatov, ampak je šel še korak dlje: zlezel je na kip iz prve polovice 19. stoletja, menda zato, da bi v njegovem naročju posnel "selfie". Pri tem je kipu Pijanega satira odlomil nogo.

Ni znano, ali mu je fotografija uspela, so pa incident menda posnele tudi varnostne kamere. Poškodbo je sicer naslednji dan, v torek zjutraj, odkrilo osebje Akademije lepih umetnosti Brera, ene najbolj uglednih akademskih ustanov v državi.

Zdaj že breznogi Pijani satir je kopija antičnega kipa, ki so ga arheologi odkrili na začetku 17. stoletja v Rimu, kot je verjetno razvidno že iz imena, upodablja napol človeško božanstvo gozdov, naslonjeno nazaj v pijanskem dremežu. Čeprav je poškodovani kip zgolj replika, pa vseeno datira na prag 19. stoletja in ima, po italijanskih ocenah, "neprecenljivo vrednost". Kip so sicer krajevne oblasti v kratkem nameravale poslati na restavracijo, saj bi moral biti del ene izmed napovedanih razstav. (Originalni Pijani satir je, nepoškodovan, na ogled v muzeju v Münchnu.)

"Mislimo, da je šlo za nesrečo," je direktor Franco Marrocco komentiral za dnevnik Corriere della Sera. "Kip je bil sestavljen iz več delov, pa tudi podstavek je bil že zrahljan; v načrtu smo imeli restavracijo." Kakor koli že, še sreča je, da se storilec fotografiranja ni lotil v sosednji sobi, kjer so bila spravljena veliko dragocenejša dela, tudi denimo Antonia Canove.

Ne ravno vzorna skavta v Utahu
Mimogrede, najnovejša polomija s fotografskim avtoportretom sploh ni prvi tak podvig, ki se je ponesrečil. Lani jeseni sta na primer dva skavtska vodnika v Dolini škratov (Goblin Valley) v Utahu prekucnila 170 milijonov let staro skalnato formacijo. Po nesreči sta se sicer branila, da ju je skrbelo za varnost njunih varovancev, ki so bili namenjeni čez dolino, a ker je bilo njuno dejanje tudi ujeto na kamero, je bila javnost zgrožena. Zaradi uničenja naravnega spomenika so se na skavta menda celo zgrinjale grožnje s smrtjo, za zdaj pa jima še vedno grozi do pet let za zapahi in na tisoče dolarjev kazni. (Denar bodo namenili za postavitev svarilnih tabel v Dolini škratov.)