Takole naj bi bil videti realizirani projekt, ki je prepričal natečajno komisijo. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Takole naj bi bil videti realizirani projekt, ki je prepričal natečajno komisijo. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
false
Avtorji zmagovalnega elaborata so prejeli tudi finančno nagrado 3.600 evrov. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Pod izbrani načrt se podpisujejo Primož Boršič, Mojca Kocbek Vimos, Sašo Vrabič in Jan Filipec, ki bodo prejeli tudi 3.600 evrov finančne nagrade.

"Predlog je sodoben in vesel, otroci ga bodo veseli, lahko bodo sedeli na njem," je bil za MMC kratek komentar predsednika komisije Koželja. Na vprašanje, kdaj bo projekt realiziran, odgovora nima, izrazil pa je željo, da bi bilo to še letos, ko Ljubljana nosi naziv zelena prestolnica Evrope 2016.

Kot so zapisali člani ocenjevalne komisije (predsednik Janez Koželj, Marko Studen, Alen Ožbolt, Tomo Stanič, Miran Gajšek, Monika Kovač Mesarić in Marinka Škrilec Lukač), je s skulpturo zarisan in zaokrožen prostor fontane primerno velik in pravilno postavljen, tako da z vseh strani pritegne poglede, jih usmerja in vzbuja pozornost mimoidočih.

Nenavadna oblika dvojnega loka in svetleče kovine je vabljiva in se sklada tako z značajem nove ureditve tega dela Slovenske ceste kot s sodobnim izrazom arhitekture, ki fontano obdaja, jasen pa je tudi simbolni pomen vodne skulpture, so še zapisali člani komisije.

Kot so še zapisali člani komisije, gre za poseben mestni vodnjak, ki govori, da je kakovostna voda dragocen vir in ključna razvojna prednost, s tem pa tudi blagovna znamka Ljubljane.

Vodna skulptura je oblikovana iz trajnih materialov tudi primerno robustno tako, da njeno vzdrževanje ne bilo zahtevno, skulptura pa bila obstojna in varna pred namernimi poškodbami, je še zapisano v obrazložitvi.

32 prijav
Na natečaj, ki je potekal od 23. decembra do 12. februarja, je prispelo 32 elaboratov, komisija pa jih je potem v končni izbor uvrstila 26.

Razstava nagrajenih predlogov, komisija je nagradila šest projektov, še dva pa je v poročilu omenila za njun prispevek k alternativnemu pristopu, bo v Osrednjem atriju Mestne hiše med 14. in 20. marcem. Zmagovalci natečaja so prejeli 3.600 evrov nagrade, 2. nagrada je bila 3.000 evrov, tretja 2.000 evrov, tri priznanja pa po 1.300 evrov (vsi zneski so bruto).