Drugo
"Carterjeva" sta vam lahko všeč ali pa ne - njunega vpliva ne moremo zanikati. Po njuni zaslugi sta Mona Liza in Miloška Venera v zadnjem mesecu na YouTubu dobili skoraj 60 milijonov ogledov. Foto: Youtube
Ko je Napoleon prvič videl platno Kronanje Napoleona in Jožefine, je menda zahteval več popravkom, med drugim to, da naj slikar zmanjša dimenzije notredamske katedrale, da bo on videti višji. Foto: Youtube
Med nočnim obiskom Louvra si Carterjeva - vsaj do sklepnih sekund videa - ne ogledujeta zares zakladov najbolj založenega muzeja na svetu. Foto: Youtube

Na sprehod skozi Louvre po korakih kuratorke Beyoncé

Louvre za milenijsko generacijo
6. julij 2018 ob 12:45
Pariz - MMC RTV SLO

Beyoncé in Jay-Z sta posvečene prostore Louvra napolnila s plesalci: antologijski video Apeshit ponuja komentar na prevlado zahodnjaške neoklasične estetike v kanonu svetovne umetnosti. Zdaj se lahko natančneje poučite, katere umetnine sta posebej osvetlila in kakšen je njihov zgodovinski kontekst.

V videu Apeshit, ki se hitro približuje 60 milijonom ogledov na YouTubu, so predstavljene številne slovite umetnine, ki jih hranijo v Louvru. V muzeju so ob tem že pripravili vodeni ogled, posvečen zvezdniškemu paru oz. njunemu videu.

Udeleženci ogleda si bodo ogledali 17 slik in kipov, ki se pojavljajo v šestminutnem videu Apeshit - od marmornega kipa Nike Samotraške do portreta temnopolte ženske, ki je delo francoske umetnice Marie Benoist. Najprej se bodo seznanili s podatki o delu samem in času, v katerem je nastalo, prav tako pa jim bo pojasnjena simbolika, ki jo vnašajo v video spot režiserja Rickyja Saiza.

Izbira slik in drugih del v videu ima jasen namen: čaščenje temnopoltih teles v instituciji, ki je bila zgrajena na ramenih in po zaslugah evropskega imperializma. Prej omenjeni portret temnopolte ženske je denimo nastal leta 1800, samo šest let po tem, ko so francoske oblasti prvič zapovedale ukinitev suženjstva v svojih karibskih kolonijah (Napoleon ga je nato leta 1802 uvedel nazaj).

Med najbolj markantnimi prizori videa je kader Beyonce, ki v vrsti temnopoltih plesalk pleše pod delom Jacquesa-Louisa Davida Kronanje Napoleona in Jožefine, medtem pa prepeva "I can't believe we made it ..." (Ne morem verjeti, da nama je uspelo).

Meduzin splav, olje na platnu francoskega romantika Théodorja Géricaulta, je mogoče v kontekstu videa razumeti kot navezavo na begunsko krizo: konec koncev gre za prizor izmučenih in podjarmljenih ljudi na odprtem morju, ki so izgubili vse, razen svojih življenj.

Za zdaj je 90-minutno vodstvo dostopno zgolj v francoskem jeziku, a ga bodo v muzeju kmalu prevedli še v druge jezike.

Skladba Apeshit je uvrščena na prvi skupni album Beyonce in Jay-Z-ja z naslovom Everything is Love, ki sta ga izdala kot "zakonca Carter", The Carters. Album med drugim simbolizira čaščenje afriško-ameriške identitete in njunega zakona. Beyonce je zakonske težave z raperjem razkrivala in razčiščevala že s konceptualnim albumom Lemonade (2016), Jay-Z pa je spokorjen odgovor podal na lanskem albumu 4:44.

V Louvru so sicer že poprej ponujali vodeni ogled, ki ga je navdahnila skladba Smile Mona Lisa ameriškega raperja will.i.am-a.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
JAMASA
# 06.07.2018 ob 13:07
jao.. kam gre ta svet :/ Klasične umetnine in ameriška novodobna muzika.. meni ne gre skupaj, pa če se še tako trudim gledati..
uhh, umetniki se obračajo v grobu..
dharma
# 06.07.2018 ob 13:25
V bistvu mi sploh ni jasno kako so vodilni Louvra dopustili ta crap...
Grof_von_Baron
# 06.07.2018 ob 13:22
Ta video samo potrjuje dejstvo, da je belska patriarhalna kultura veliko superiornejša od vseh konkurenc. "Skladba" Apeshit in zvijanje celulitastih riti - high art.
samy joe
# 06.07.2018 ob 13:39
Skrunitev Louvra!
KovacevaKobila
# 06.07.2018 ob 13:31
Auč. Popolno neskladje med sliko in muziko. Nouveau riche kompleks; v bistvu bi težko našla ozadje, ki bolj neusmiljeno razkriva njuno pomanjkanje okusa.
Brannigan
# 06.07.2018 ob 13:37
Se spomnim časov, ko je Louvre predstavljal nedotakljiv umetniški hram.

Danes, izgleda, je to samo še en salon za promoviranje pop kulture, katere namen je služenje denarja in nima umetniške vrednosti.
Beyonce, naj ji tudi priznam veliko vlogo v moderni kulturi, pa na žalost ni kos kulturnikom izpred sto in več let. Njena "poezija" je otroško lahka, njena rit pa je njen "front man".
harmankardon
# 06.07.2018 ob 19:42
KANGS
harmankardon
# 06.07.2018 ob 19:42
WAS
harmankardon
# 06.07.2018 ob 19:42
WE
SMERŠ
# 06.07.2018 ob 18:14
on izgleda kot pimp
NOPCBS
# 06.07.2018 ob 13:58
vsekakor vsestransko nadarjena, ce si vzame pet minut in je lahko ze kuratorka v Louvru

najbrz jim bo podala tudi kaksne moderne ideje revidiranja zgodovine, v smislu, ce poguglate "medieval europeans"...
samo.jug
# 07.07.2018 ob 01:59
Naslednje leto pa truma Američanov pride v Louvre, ker je njihova Beyoncé plesala po Louvru... Če bi kaj takega zaprosila kaka naša prelestna diva pop scene, ji nikoli ne bi dovolili kaj takega ;)
nuLanuLa
# 06.07.2018 ob 19:54
V bistvu se gre za dominantno ekonomijo, ki financira dominantno vojsko in taka družba diktira dominantno kulturo. Vse se začne in konča pri denarju. Tega pa baje znajo iz zraka delati le bankirji.
DLeagueStar
# 06.07.2018 ob 13:54
so predstavljene številne slovite umetnine, ki jih hranijo v Louvreu

Udeleženci ogleda si bodo ogledali 17 slik in kipov

Mja, predstavljene so bolj najbolj znane in obiskane umetnine, ki predstavljajo kakšno tisočinko celotnega Louvrea. Predstavljene so pa seveda samo zaradi svojega slovesa, ker ciljna publika gospe in gospoda Carter za večino teh sploh ne ve in se tudi nikoli ne bo izobrazila.
Kazalo