Nacionalni svet za kulturo je predsednika vlade Mira Cerarja pozval, naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Če premier ministrice ne bo razrešil do 17. decembra, bo vseh sedem članov Nacionalnega sveta za kulturo odstopilo. Foto: BoBo
Nacionalni svet za kulturo je predsednika vlade Mira Cerarja pozval, naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Če premier ministrice ne bo razrešil do 17. decembra, bo vseh sedem članov Nacionalnega sveta za kulturo odstopilo. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
"Z začudenjem in razočaranjem spremljamo nepremišljeno in avtoritarno kadrovsko politiko na Ministrstvu za kulturo, nepojasnjene menjave in odhode strokovno kompetentnih ljudi. Hkrati najodgovornejša mesta zasedajo osebe brez ustreznih strokovnih referenc ali pa osebe, ki v imenu ministrstva nadzorujejo delovanje ustanov, pri katerih so njihove matične organizacije med največjimi proračunskimi prejemniki," so zapisali v Nacionalnem svetu za kulturo. Foto: BoBo
Metod Pevec
Pismo predsedniku vlade ministrstvo za kulturo politizaciji tega strokovnega telesa ter prevladi zasebnih interesov. Na fotografiji je predsednik sedemčlanskega sveta NSK-ja Metod Pevec. Foto: BoBo

Ministrica je nad "ultimativnim tonom" pisma NSK-ja "neprijetno presenečena."

V pismu, ki so ga poslali premierju, so poudarili, da ministrica ta resor vodi izrazito politično in nestrokovno, da z začudenjem spremljajo nepojasnjene kadrovske zamenjave na ministrstvu in da ministrica tudi ne razume resnosti razmer v kulturi.
"Konfliktno reševanje problemov" in sporno kadrovanje
Kot so še pojasnili, reševanje problemov poteka konfliktno, dobronamerni in konstruktivni kritični pogledi strokovne javnosti na delovanje ministrstva ostajajo brez odgovorov. Ministrica po njihovem z "zamudnim procesiranjem nebistvenih zakonodajnih sprememb zgolj podaljšuje agonijo nevzdržnih razmer".

Kot primer navajajo pripravo novega kulturnega modela, za katerega sta predloge pripravili dve neodvisni skupini po naročilu ministrstva v preteklih letih, jih že tudi precej uskladili in predstavili na seji Nacionalnega sveta za kulturo, ministrstvo pa ju kljub temu ni povabilo k sodelovanju, temveč dva meseca po predstavitvi v 'komisijo za pomoč ministrstvu pri pripravi strokovnih izhodišč modernizacije javnega kulturnega sektorja', kot so jo poimenovali, imenovalo dolgoletne sodelavce ministrstva samega in direktorje ustanov, ki prejemajo največje deleže financiranja z ministrstva.

Nacionalni svet za kulturo opozarja še, da ministrstvo ne uresničuje niti tistih ciljev Nacionalnega programa za kulturo, za katere niso potrebna dodatna sredstva, po enem letu ministričinega vodenja pa niso zaznali niti nastajanja nobenega alternativnega programa.

Kadrovska politika na ministrstvu za kulturo je avtoritarna in nepremišljena, odhajajo strokovno kompetentni ljudje, najodgovornejša mesta pa zasedajo osebe brez strokovnih referenc ali pa osebe, ki v imenu ministrstva nadzorujejo delovanje ustanov, pri katerih so njihove matične organizacije med največjimi proračunskimi prejemniki.

Poziv k spremembam
Podpisniki končujejo, da "slovenska kultura potrebuje jasne odločitve in temeljite spremembe, za te pa je neizogibna kulturno suverena osebnost z ustrezno strokovno orientacijo in s sposobnostjo vodenja in sodelovanja," zato predsednika vlade pozivajo, da zagotovi boljše vodenje in razreši trenutno ministrico.

Ministrstvo: Vsi očitki so nekonkretni
Ministrica je neprijetno presenečena nad ultimativnim tonom pisma NSK-ja," so v svojem odzivu zapisali na ministrstvu za kulturo, "saj se je med razpravo na seji izkazalo, da mnenje med kulturniki nikakor ni usklajeno; odločno so pismu nasprotovali predstavnik samozaposlenih Denis Miklavčič in več direktorjev večjih javnih zavodov."

Državni sekretar Anton Peršak je ob tem poudaril, da je ministrici uspelo izboriti 35 milijonov evrov za programske projekte ter da bo integralni del proračuna za kulturo v letu 2016 višji. Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič pa je napovedal, da bo s somišljeniki prav tako poslal pismo Cerarju, v katerem bo pojasnil neresničnost nekaterih navedb sveta.

Očitki NSK-ja se ministrici zdijo "nekonkretni", češ da so bili v štirinajstih mesecih njenega ministrovanja narejeni bistveni premiki, "vse pa sta sta vodili dve temeljni načeli: javni interes in enakost zakonodaje za vse. To očitno marsikomu ni po volji." Pismo na ministrstvu pripisujejo "politizaciji tega strokovnega telesa ter prevladi zasebnih interesov".

Na premierjev odziv bodo čakali do 17. decembra
Če premier ministrice ne bo razrešil do 17. decembra, bo svet v državni zbor poslal odstopno izjavo, so sklenili njegovi člani na današnji seji, saj v sedanjem načinu delovanja slovenskega kulturnega sistema namreč ne vidijo dovolj možnosti za izboljšavo kulturnega položaja.

Pismo premierju je prebral predsednik sedemčlanskega sveta Metod Pevec. Poleg njega so ga podpisali še Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Pod izjavo je podpisana tudi članica NSK-ja Jadranka Plut, ki se strinja z izjavo, ne pa z odstopom, Uroš Lajovic pa se podpisnikom ni pridružil.

NSK poziva k razrešitvi ministrice
NSK pozval Cerarja k razrešitvi ministrice za kulturo
NSK poziva k razrešitvi ministrice
NSK pozval Cerarja k razrešitvi ministrice za kulturo