Eqis in Zeta, ena izmed knjig z ilustracijami Isol. Foto: http://www.isol-isol.com.ar/
Eqis in Zeta, ena izmed knjig z ilustracijami Isol. Foto: http://www.isol-isol.com.ar/

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, so podobe v njenih slikanicah polne energije in eksplozivnih čustev, z njimi pa sega prek ustaljenih perspektiv in premika meje v mediju slikanice.

Isol pri snovanju svojih ilustracij izhaja iz čiste otroške podobe sveta. Tako se v delih dotika prav tistih vprašanj, ki mlade bralce zanimajo, s pomočjo prepričljivega umetniškega izraza pa jim pri iskanju odgovorov ponuja več možnosti. Prav tako se s sproščenim humorjem in na lahkoten način spopada tudi s temačnejšimi vidiki bivanja, še piše v utemeljitvi.

Nagrado Astrid Lindgren je po pisateljičini smrti leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena je avtorjem in ilustratorjem otroških knjig ter organizacijam, ki spodbujajo branje med mladimi.

Slovenska kandidata Vidmarjeva in Stepančič
Za nagrado, ki jo avtorjem in ilustratorjem za življenjsko delo podeljujejo v rojstnem kraju švedske pisateljice, se je letos potegovalo 207 kandidatov iz 67 držav. Slovenska sekcija IBBY je za mednarodno spominsko nagrado Astrid Lindgren Memorial Award letos predlagala mladinsko pisateljico Janjo Vidmar in ilustratorja Damijana Stepančiča.

Lani je nagrado ALMA prejel nizozemski pisatelj Guus Kuijer. Od slovenskih avtorjev je bila za nagrado lani in predlani nominirana ilustratorka Lila Prap.