Med dogodki, ki so prispevali k zmagi Maribora, so Festival Lent (na sliki), Festival Stare trte, Festival Borštnikovo srečanje, Festival Maribor in svetovni pokal alpskih smučark Zlata lisica. Foto: BoBo
Med dogodki, ki so prispevali k zmagi Maribora, so Festival Lent (na sliki), Festival Stare trte, Festival Borštnikovo srečanje, Festival Maribor in svetovni pokal alpskih smučark Zlata lisica. Foto: BoBo
Festival Lent: druga najboljša spletna stran za kako prireditev na svetu. Foto: http://www.festival-lent.si/

Združenje to nagrado podeljuje vsako leto in letos je bilo med prejemniki 13 krajev različnih velikosti. V kategoriji do 500.000 prebivalcev je iz Evrope prejel nagrado Maribor, v kategoriji nad 500.000 prebivalcev pa London kot letošnje prizorišče olimpijskih iger.

"Dobili smo eno najprestižnejših nagrad na svetu," se je pohvalil mariborski župan Franc Kangler. "To je priznanje za preteklo delo in odgovornost za prihodnost tega mesta."

Ob vrsti različnih nazivov, ki jih je Maribor prejel v zadnjih letih, je Kangler izpostavil, da se kritiki ne zavedajo prednosti, ki jih vsaka takšna počastitev prinese. Samo s šahovskim prvenstvom bodo dosegli 40.000 prenočitev ne le v mestu Maribor, ampak v vsej regiji, je pojasnil.

Na spletni strani IFEA-ja je Maribor predstavljen kot mesto z živahnim kulturnim utripom in številnimi dogodki, bogato vinsko tradicijo, številnimi možnostmi za razvedrilo in rekreacijo ter slovesom sproščenega, odprtega in gostoljubnega mesta. Vse to naj bi vodilo do izbora Maribora za Evropsko prestolnico kulture 2012 in Evropsko prestolnico mladih 2013. Med izpostavljeni dogodki so Festival Lent, Festival Stare trte, Festival Borštnikovo srečanje, Festival Maribor in svetovni pokal alpskih smučark Zlata lisica.

Najboljša promocija
Festival Lent je na konvencijah IFEA-ja že star znanec, saj vsako leto dobiva različne nagrade. Tudi letos je prejel štiri nagrade pinnacle, namenjene spodbujanju čim uspešnejšega trženja in sodobnih smernic v prirejanju festivalov. Narodni dom Maribor kot prireditelj je tako bogatejši za zlato v kategoriji za najboljšo programsko knjižico, srebro v kategoriji najboljše spletne strani in najboljšega promocijskega plakata ter bron za programsko zloženko Festivala Lent 2012.

Združenje IFEA-ja od leta 1956 združuje festivale in organizatorje prireditev iz več kot 40 držav s petih kontinentov.