Kolektiv BridA z instalacijo Vodoskop problematizira človekov odnos do vode v naravnem in urbanem okolju. Foto: MoTA
Kolektiv BridA z instalacijo Vodoskop problematizira človekov odnos do vode v naravnem in urbanem okolju. Foto: MoTA
Marco Barotti: Labodi
Barottijeva instalacija povzroča nenavaden spoj odpora in mirne ter domačne intimnosti v naravi, ki nagovarja k premisleku o tehnoloških odpadkih in njihovem vplivu na naravo. Foto: MoTA

Nagrado tesla je društvo MoTA ustanovilo za podporo novih, progresivnih umetniških form. S teslo želijo umetnikom omogočiti optimalne razmere za raziskovanje, razvoj, produkcijo in predstavitev novega umetniškega dela pod mentorstvom društva. S tem želijo izboljšati pogoje produkcije na področju transdisciplinarne oziroma intermedijske umetnosti pri nas in v tujini. Tema letošnjega razpisa je bila vodni tok, z njo pa so iskali najboljše ideje za instalacije ali druge oblike umetniških del na prostem, ki uporabljajo vodo kot strukturni element ali razmišljajo o pomenu vode v mestih.

O najboljših delih je presojala žirija v sestavi Martin Bricelj Baraga (MoTA, Ljubljana), Simon Jacquemin (Bellastock, Pariz), Olga Veselova (Artbat Festival, Almaty) in Olof van Winden (TodaysArt, Haag).

Umetniški kolektiv BridA jo je prepričal z instalacijo Vodoskop, plavajočima moduloma, opremljenima z brezžičnim oddajnikom. Modula zbirata podatke o hitrosti in toku reke ter zbrane podatke pošiljata računalniku, nameščenem na mostu. Obiskovalci lahko na mostu spremljajo interaktivno vizualizacijo vodnega toka. Virtualna reka je projicirana na tla in obiskovalci stopajo vanjo na mostu in s tem tudi sami vplivajo na vodni tok.

Na ta način postane gledalec aktivni del umetniškega projekta in vstopa v večdimenzionalnost, ki mu omogoča povsem drugačen zorni kot opazovanja in dojemanja sicer običajnega naravnega dogajanja. Zaradi specifične lokacije kot tudi z umetniškega vidika se instalacija dotakne družbenega pomena reke in njene vloge v skupni zavesti, s tem pa problematizira človekov odnos do vode v naravnem in urbanem okolju.

Za premislek o posledicah tehnoloških odpadkov
Marco Barotti
je instalacijo Labodi (videoposnetek si lahko ogledate spodaj) sestavil iz osmih satelitskih krožnikov, tipičnih odpadkov današnjega časa, ki predstavljajo televizijo in množične medije. Labodi mirno lebdijo v vodi, oživljajo jih zvok, veter in voda in se popolnoma stapljajo z naravo, ki jih obkroža.

Na mesto glave je na vsak satelitski krožnik namestil zvočnik. Dve plasti zvoka, basovska frekvenca in zvok človeškega dihanja, ki se giblje skozi različna pihala, animirata laboda. Skozi labode tako potuje osemkanalni zvok. Postavitev povzroča nenavaden spoj odpora in mirne ter domačne intimnosti v naravi, ki hkrati nagovarja k premisleku o tehnoloških odpadkih in njihovem vplivu na naravo.

Na festival Artbat
Iniciativa MoTE poteka letos v partnerstvu s festivalom Artbat v Almatyju in pariškim kolektivom Bellastock. Artbat festival vsako leto poteka konec avgusta, vselej na izbrano temo. Letos bo potekal to prav Vodni tok, kuratorja sta Bricelj Baraga in Jacquemin. Predstavljenih bo 12 del, polovica umetnikov bo iz Srednje Azije, polovica iz Evrope.

SWANS from Marco Barotti on Vimeo.