Marko Korošec je žirijo natečaja revije National Geographic Traveler prepričal z nenavadnimi oblaki v ameriškem Koloradu. Foto: Marko Korošec
Marko Korošec je žirijo natečaja revije National Geographic Traveler prepričal z nenavadnimi oblaki v ameriškem Koloradu. Foto: Marko Korošec
Rimska  cesta v zahodnem Teksasu, 12. junij, 2012.
Rimska cesta v zahodnem Teksasu, 12. junij, 2012. Foto: Marko Korošec

Ko se pokaže moč narave, ki se razbesni, takrat človek vidi, kako nemočni smo proti njej.

Marko Korošec
Nevihtno nebo nad Jadranskim morjem, 12. julij 2014.
Nevihtno nebo nad Jadranskim morjem, 12. julij 2014. Foto: Marko Korošec
Oblačni sončni zahod v Kansasu, 10. junij, 2012.
Oblačni sončni zahod v Kansasu, 10. junij 2012. Foto: Marko Korošec

Podobne asociacije je imel tudi avtor zmagovalne fotografije, ki jo je zato poimenoval Dan neodvisnosti, saj ga je oblak, podoben vesoljski ladji, spominjal na istoimenski film iz leta 1996. Vendar vremenoslovca in fotografa, ki je fotografijo posnel na enem izmed lovov neviht po ameriški Aleji tornadov, na kateri že od leta 2006 spremlja in raziskuje vremenske pojave, podoba spomni tudi na to, "kako majhni smo pravzaprav v primerjavi z naravo".


Več fotografij Marka Korošca si oglejte na njegovem profilu na Facebooku.

"Kot da ne bi bile z našega planeta"
Mogočnost narave Korošca od nekdaj prevzema. "Navdušujejo me strukture neviht, ki so pogosto zelo nenavadnih oblik in podobno kot pri tej zmagovalni fotografiji takšne, kot da niso z našega planeta. Ko se pokaže moč narave, ki se razbesni, takrat človek vidi, kako nemočni smo proti njej," je za MMC pojasnil fotograf, ki je to majhnost premišljeno ponazoril z vozilom na cesti.

Zmagovalna fotografija združuje tisto, kar išče na obeh področjih svojega zanimanja - uspelo fotografijo in izjemen vremenski pojav. "Takšna supercelična nevihta na fotografiji ni redek meteorološki pojav, je pa neobičajno lepo strukturirana in impresivna na pogled."

Mogočen nevihtni oblak nad umirjenim poljem
Član žirije revije Dan Westergren moč Koroščeve fotografije prepoznava ravno v tem kontrastu med grozečim oblakom in umirjeno okolico. "Njena moč je v tem, da je razen oblaka vse običajno. Oblika letečega krožnika ti da občutek, da bo posrkal celotno pokrajino, kot sesalnik posesa prt. Nerešena napetost fotografije vzbudi željo, da bi jo videl vedno znova."

Zanimanje za vremenske pojave je Korošec začutil v osnovni šoli, ko so pri predmetu spoznavanje narave in družbe opravljali meritve vremena in spremljanje pojavov. "Sčasoma se je to razvilo v spremljanje vseh ekstremnih pojavov in njihovo fotografiranje, pri čemer težim k temu, da robustnost narave čim bolj približam širši javnosti, ki mogoče nikoli ne bo imela prilike kaj takega doživeti na lastne oči."

Za Korošca, ki je prvič sodeloval na takšnem večjem natečaju, je bila odločitev o tem, katero fotografijo poslati, lahka, saj mu je od nastanka najljubša v opusu. "Zelo sem bil vesel, da sem bil ob pravem času na pravem mestu in pritisnil sprožilec. Očitno sem s tem trenutkom številne navdušil."

Nagrada revije National Geographic Traveler je Marku Korošcu prinesla osemdnevno potovanje za dve osebi na ladji po Aljaski. Sicer pa je na natečaj letos prispelo 18.000 fotografij, ki so jih ocenjevali v štirih različnih kategorijah - potovalni portreti, prizori iz narave, občutek mesta in spontani trenutki. Zanimali sta jih predvsem kreativnost in kakovost fotografije.

Ko se pokaže moč narave, ki se razbesni, takrat človek vidi, kako nemočni smo proti njej.

Marko Korošec