StoryGuides - Evropa skozi legende je nadgradnja ideje, uporabljene v okviru Evropske prestolnice kulture na primeru Maribora, kako prek legende otrokom približati zgodovino mesta. Foto: Kreativna baza
StoryGuides - Evropa skozi legende je nadgradnja ideje, uporabljene v okviru Evropske prestolnice kulture na primeru Maribora, kako prek legende otrokom približati zgodovino mesta. Foto: Kreativna baza
"Kar se idej tiče, očitno nimamo težav," pravi Zarja Vintar, ki stoji za nagrajeno aplikacijo Yugo, o dobri udeležbi slovenskih idej. Na vprašanje, ali je to zgolj zasluga dobrih posameznikov ali je zaslužno tudi spodbudno slovensko okolje, pa Ljupčo Todorovski odgovarja: "Ena lastnost tega okolja je, da nas gotovo spodbudi, da gledamo tudi na priložnosti zunaj."
"Kar se idej tiče, očitno nimamo težav," pravi Zarja Vintar, ki stoji za nagrajeno aplikacijo Yugo, o dobri udeležbi slovenskih idej. Na vprašanje, ali je to zgolj zasluga dobrih posameznikov ali je zaslužno tudi spodbudno slovensko okolje, pa Ljupčo Todorovski odgovarja: "Ena lastnost tega okolja je, da nas gotovo spodbudi, da gledamo tudi na priložnosti zunaj." Foto: Kreativna baza
Glavni trg v Bruslju
Evropski kulturni forum, ki združuje 1.200 kulturnih ustvarjalcev in oblikovalcev politike, bo v bruseljskem kulturnem vozlišču Bozar potekal do srede. Foto: MMC RTV SLO
Slovencem dve evropski nagradi za kulturne inovacije

Nagrade @diversity, za katere se je potegovalo več kot 250 idej, so podelili v štirih kategorijah – kulturno ustvarjanje, dostop do kulture, mlada kultura in širjenje kulture. V zadnjo sodita tudi nagrajeni slovenski ideji, sicer pa so šle tri nagrade v Veliko Britanijo, dve v Nemčijo, po eno so prejeli Nizozemci, Španci, Grki, Italijani in Francozi.
Nagrada je individualno strokovno usposabljanje na področju razvijanja poslovnih načrtov, pravnih vprašanj, pridobivanja sredstev, trženja in mreženja. Njen namen pa je pridobiti sredstva in stranke za nagrajeno zamisel in jo tako preoblikovati v trajnostni projekt, izdelek ali storitev, torej z njo prodreti na trgu.
Kako se prebiti skozi poplavo podatkov
Obe slovenski ideji temeljita na konceptu upora proti bombardiranju z množico informacij vselej in povsod ter iskanju odgovora na vprašanje, kako se prebiti skozi poplavo odvečnih podatkov do tistega, ki ga res želimo, ter kako pri tem čim bolje izkoristiti tehnološki napredek.
Veliko priznanje slovenski ustvarjalnosti
Avtorji StoryGuides - Evropa skozi legende so Matjaž Kotnik, Mitja Čander in Uroš Ahačič, ki so nadgradili idejo, uporabljeno v okviru Evropske prestolnice kulture na primeru Maribora, prek legende otrokom približati zgodovino mesta. Zgodovina je torej podlaga za zgodbo, ki ni le otrokom, marveč tudi odraslim zanimivejša od suhoparnih letnic in drugih podatkov. Najprej so skozi legendo predstavili Maribor, zdaj je na vrsti španska Ronda, med drugim znana po bikoborbah. Naslednji bo morda ravno Bruselj.
Matjaž Kotnik razume nagrado kot priznanje, ki odpira vrata. To ni finančna nagrada, temveč nagrada, ki omogoča pomoč evropskih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z aplikacijami, kulturo in poslom ter nudijo pomoč pri prodiranju na trgu in mreženju, meni. Glede na to, da so prijave deževale iz vseh članic EU-ja in je med temi večina večja od Slovenije, sta po Kotnikovem mnenju, dve od dvanajstih nagrad veliko priznanje slovenski ustvarjalnosti.
Aplikacijo Yugo so ustvarili Zarja Vintar, Ljupčo Todorovski, Vlatka Ljubanović, Jana Jazbec, Aleksander Srdić in Sara Grabnar. "Na primer danes zvečer sem v Bruslju in aplikacija se je do zdaj naučila, kateri filmi me zanimajo, pozna moj urnik za danes in zame bo izbrala primeren film," je njeno uporabnost ponazoril Todorovski. Po besedah avtorjev je prednost aplikacije, da ne gre za portal, na katerem gledaš in filtriraš dogodke, ampak izberemo in predlagamo en sam dogodek. Izbor ni naključen, temveč prilagojen uporabnikom. Po besedah Vintarjeve sta pri projektu dva tehnična izziva - kako narediti bazo dogodkov, ki mora biti globalna in opremljena z vsemi metapodatki, ter kako narediti ustrezen profil uporabnikov.

Slovencem dve evropski nagradi za kulturne inovacije