Drugo
Bodeča neža sezone 2017/2018 je pripadla Boštjanu M. Zupančiču, nekdanjemu ustavnemu sodniku in sodniku na ESČP. Foto: BoBo
       Simone Veil je bila travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala "mati vseh abortusov". Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za "zdravje", je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov.       
 Boštjan M. Zupančič

Dodaj v

Nagrado za najbolj seksistično izjavo prejel Boštjan M. Zupančič

Rdeče zore podelile nagrado bodeča neža
8. marec 2018 ob 08:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Občinstvo prvega dogodka v okviru nove izdaje festivala Rdeče zore je izbiralo najbolj seksistično izjavo leta. Izbirali so med petimi izjavami, ki so se na spletnem glasovanju uvrstile najvišje. Bodeča neža je pripadla Boštjanu M. Zupančiču, nekdanjemu ustavnemu sodniku in sodniku na ESČP-ju.

V sredo sta v klubu Gromka na Metelkovi uredništvo spletnega portala spol.si in kolektiv Rdeče zore razglasila nagrado bodeča neža. Glasovanje za nagrado bodeča neža je potekalo v živo na dogodku, med nominiranimi so bile izjave upokojenega uslužbenca ministrstva za zdravje in predsednika stranke LDS Luja Šproharja, novinarja in voditelja Odmevov Slavka Bobovnika, antropologinje Vesne V. Godina, nekdanjega ustavnega sodnika in sodnika na ESČP-ju Boštjana M. Zupančiča in duhovnega pomočnika v ljubljanski stolnici in voditelja priprave na zakon v nadškofiji Milana Knepa. Lani je nečastno nagrado prejela Angelca Likovič.

Bodečo nežo je dobil za izjavo o "materi vseh abortusov"
Boštjan M. Zupančič je najbolj "bodečo" izjavo objavil na svojem računu na Facebooku, 30. junija 2017. Zapisal je: "Simone Veil je bila travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala "mati vseh abortusov". Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za "zdravje", je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov." Boštjan M. Zupančič

Na njegovo objavo na Facebooku so se že kmalu odzvali antropologinja dr. Svetlana Slapšak in v Judovskem kulturnem centru.

Svetlana Slapšak je za Večer povedala: "Človek, ki je sedel v instituciji, ki je ne bi bilo brez Simone Veil in njene evropske politike, je napadel človekove pravice (in pravice žensk so izrecno opredeljene kot take od leta 1997) in številne ustave, med njimi tudi slovensko." Judovski kulturni center pa je podal javno izjavo na Zupančičevo objavo: "Ekstremna stališča Boštjana M. Zupančiča glede pravice žensk do odločanja o lastnem telesu kažejo na porazno mizoginijo in nespoštovanje dejstva, da so ženske pravice človekove pravice, ki ga je povezal še s perverznim izkrivljanjem izkušnje preživelih nacizma in holokavsta."

S podelitvijo odprt festival Rdeče zore
S podelitvijo bodeče neže in burleskno-kabarejskim nastopom slovenskega kolektiva Fem TV so na predvečer dneva žensk odprli 19. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si letos šestič podeljujeta bodečo nežo javni osebi, ki je v preteklem letu napadla, ponižala in žalila druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
slovenkaaaa
# 08.03.2018 ob 09:12
Jaz bi sicer od BMZja izbrala tisto izjavo, da so zenske tema, da v zgodovini ni bilo ene inteligentne zenske itd.
staggerlee
# 08.03.2018 ob 09:13
Čestitam, pometel je z nasprotniki, brez konkurence.
Pa sploh ne vem kakšne buče so trosili ostali štirje, je vseeno.
Guzjebescu
# 08.03.2018 ob 08:59
V prave roke...
gospod iskreni
# 08.03.2018 ob 09:10
Ubistvu ni povedal nic takega. Ker je napacne usmeritve se je seveda izjavo potenciralo. Je pa vse skupaj dobro argumentiral. Tudi ne vem kako spada ta izjava pod definicijo seksizma ki pravi da je to vsakrsno poniževanje in omadeževanje na podlagi spola. Spet zelo izrojeno definiranje seksizma
balena
# 08.03.2018 ob 10:06
tisti, ki izjavi da v zgodovini ni bilo nobene inteligentne ženske, v življenju ni srečal niti kančka inteligence, ne pomaga mu nobeden študij, o intelektu pa, nobene sledi.
gejzir
# 08.03.2018 ob 10:05
Čestitke tudi Slavku Bobovniku za uvrstitev v ožji izbor.

To, da nagrajeno menedžerko sprašuješ o kuhanju žgancev, nagrajenemu menedžerju pa ne težiš s tem, je res neprecenljivo.

Morda bi si prav Bobovnik najbolj zaslužil bodečo nežo, glede na to, da tega ni izjavil kot gost ali gostujoči komentator, ampak kot zaposleni voditelj v osrednji večerni oddaji.
zozozo
# 08.03.2018 ob 10:04
BMZja ne bom komentiral, bom pa samo rekel, da se 8. marec (vsaj glede na današnjo vsebino MMC-ja) tudi pri nas iz prijetnega praznika spreminja predvsem v novo priložnost za kreganje, tako kot na zahodu.

Ampak jaz se tega ne grem.

Vsem bralkam in novinarkam čestitam 8. marec, dan žena, in želim ćim več sreče in enakopravnosti.
Bormio
# 08.03.2018 ob 09:29
Neprimeren naslov.

Torej se "seksistične" izjave po novem nagrajujejo?
krumpek
# 08.03.2018 ob 09:40
preteklem letu napadla, ponižala in žalila druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Se pravi če se izrečeš, da si proti splavu avtomatično žališ nekoga na podlagi spola...OK...
Kvantni mehanik
# 08.03.2018 ob 11:55
Z obilo sarkazma čestitam obema, dobitniku in podeljitelju. ;-))) Pa naj kdorkoli to razume, kakor hoče.

Bi pa rad vložil nominacijo za isto nagrado za naslednje leto, dve izjavi iz iste twitter debate:

Jure Mastnak (RTVSLO) o Normi Korošec (Nova24TV): "Jst bi njo. V enmu filmu. Brutalno. Ohne vazelinë."

Igor Pribac (folozof, politični aktivist) kot odgovor na zgražanje ob Mastnakovem twitu: "Eni po novemi "vse, kar je povezano s spolnostjo je seksistično". Zmotno. V izjavi ni nič seksističnega. "Bi" grožnjo oslabi. Dvomim, da je iztožljiva. Vsaka sla, tudi žaljivo izražena, je hkrati poklon predmetu sle. Je z moraliziranjem kaj narobe?"

V Pribčevem twitu sem najžlahtnejšo pasico podčrtal. Da se ve, tudi žaljivo izražena sla je hkrati poklon predmetu sle. Amazing & hillarious.

Zmaga zagotovljena, nagrajencema vnaprej čestitam.
KovacevaKobila
# 08.03.2018 ob 10:36
fetus je le še nedonošen otrok, torej otrok z vsemi lastnostmi človeka, 100% človek, enako kot bogati in zelo trpeči otroci, ki že dihajo, jokajo, kakajo ... se starajo, ... ker jim je dovoljeno, ker kovačevakobila dovoli enim ja, drugim pa ne

Konservativci se goreče borite za nerojene otroke, hkrati pa milijonom že rojenih otrok niste sposobni zagotoviti dostojnega življenja - in tudi ne kažete nobene želje, da bi jim ga zagotovili.

Dokler so otroci nerojeni, je 'vsako življenje dragoceno' ... ko pa se rodijo, naj se sami znajdejo. Hvala lepa za tako 'človekoljubje'.
Ribiič
# 08.03.2018 ob 10:03
Iskrene čestitke, dobiti nagrado od zbira skrajnih feministk zbranih okoli Rdečih zor je vsekakor častno. To je podno kot bi te nekoč dali na indeks ali če si bil na črnali lsiti v času socilaizma. Še enkrat čestitke Zupančiču in vsem nominirancem.
zozozo
# 08.03.2018 ob 10:58
Za pravice rojenih otrok skrbijo starsi,

Za ptavice vseh otrok, tako kot vseh ljudi, skrbi ustava, zakonodaja in država.

za pravice nerojenih pa ostali.

Nerojeni niso otroci. Vsekakor pa ne tvoji otroci. Brigaj se za sebe.
ikn1
# 08.03.2018 ob 10:02
Zalostno da je destruktivni feminizem in identitetna politika pognala korenine tudi v Sloveniji. Sicer pa glede na to da vse kar je v Ameriki pride v Slovenijo cez 5-10 let to ni presenetljivo. Nazalost s tem zgubljamo vrhunske strokovnjake in v primeru BMZja tudi dejanske genije, ki razumejo kako resit Slovenijo. Ampak roko na srce si Slovenija BMZja niti ne zasluzi, ze bezen pogled na volilno telo to hitro potrdi. Tako nam bodo pac vladali tretjerazredni intelektualci ki so svojo rit prodali denarju Sorosa.
Altair
# 08.03.2018 ob 09:42
pri tej izjavi, ki je resnično pretirana, je zanimiv njegov argument človekovih pravic nerojenih otrok, ki so mu potem drugi nasprotovali z argumentom pravic žensk kot človekovih pravic. Zanimiv preplet, kjer pa naj bi pravo ščitilo šibkejše...
ni maitre
# 08.03.2018 ob 12:22
@gospod iskreni
Po 6 mesecih se ženska odloci da ne bi mela sina ampak hcerko zato gre splavit.
Spet bebavo posploševanje...
@gospod iskreni - Glej, tebi res nič ni jasno. kot ji že rekel @zozozo
slovenkaaaa
# 08.03.2018 ob 11:32
Seveda da je splav pravica zenske, tega nihce ne problematizira.

hehe, misim, da marsikdo problematizira. :) Nekateri so celo zato, da bi še posiljevalec moral podpisati soglasje za splav, sploh če gre obenem še za očeta nosečnice. :)
zozozo
# 08.03.2018 ob 10:10
@KovacavaKobila - Ma na tej temi je še boljše, da so to večinoma isti, ki točijo krokodilje solze o pravicah žensk v muslimanskih državah, doma se pa do žensk obnašajo kot največji primitivci.
Adder
# 08.03.2018 ob 09:40
Čestitam!
ZIZITOP
# 08.03.2018 ob 09:39
Vsak ekstrem je škodljiv. Vsak naj se najde v svojem.
zozozo
# 08.03.2018 ob 12:18
Spet bebavo posplosevanje zozozta z obilo sovraštva do moskih in drugace mislecih.

Ej, res, ful sovražim moške. Evo, že celo jutro se s kamnom v glavo tolčem, samo da kakega moškega kaznujem.

Par se odloci za otroka. Otroka tudi naredita. Po 6 mesecih se ženska odloci da ne bi mela sina ampak hcerko zato gre splavit.

Ja, ali pa se odloči, da bo šla rodit na Mars. Oboje se je do zdaj v Sloveniji zgodilo enako število krat.
zozozo
# 08.03.2018 ob 11:01
@kreden2 - Duša ni stvar zakonodaje in pravic. To so lahko samo privatna razmišljanja vernikov.
Dacho
# 08.03.2018 ob 10:03
1. @gicek007: BRAVO, napisal si bistvo in edino resnico o seksizmu, podpišem!
2. Čeprav ne maram BMZ, v resnici, kdo pa ga, moram reči, da ima iz pogleda prava popolnoma prav, tako da to sploh ni seksistična izjava ampak izjava strogo birokratskega pravnika.
3. Sedaj pa resno: kot razumem, ima ženska edina in polno pravico odločanja o splavu ali rojstvu otroka, torej soudeleženi moški pri zadevi nima niti najmanjše pravice soodločanja. Ker je temu tako, potem naj takšne ženske prevzamejo popolno odgovornost za svojo odločitev in ne da potem iščejo odgovornost moškega za njihovo odločitev oziroma nastalo situacijo. V aktu seksa imata enake odgovornosti in posledice odločitve o zaščiti ali nezaščiti tako ženska kot moški, pri pravici odločanja o posledicah nezaščite pa ima samo ženska, moški pa naj "trpi" te posledice, halooo!!!
gospod iskreni
# 08.03.2018 ob 09:54
Ubistvu ni nic ukazoval, samo povedal je, da je ženska krsila clovekove pravice ki jih priznava evropsko sodišče, obenem pa se imenovala kot branilka človekovih pravic. Definitivno je bila tista izjava o inteligenci zenske, komentar slovenke čisti seksizem, tole pa niti približno
Furiosa
# 08.03.2018 ob 12:39
@zozozo

Ne gre za igralko ampak za političarko, Mastnak ni privatna ampak javna osebnost. Živimo v obdobju ko se želi vzpostaviti ničelna toleranca do seksizma zato so takšne grožnje s posilstvi nedopustne. In ne se sprenevedati, če bi kakšen desničar kaj podobnega izjavil o kakšni levi političarki/novinarki, bi že goreli kresovi. Dvojni vatli so škodljivi.
slovenkaaaa
# 08.03.2018 ob 11:28
Konservativci se goreče borite za nerojene otroke, hkrati pa milijonom že rojenih otrok niste sposobni zagotoviti dostojnega življenja - in tudi ne kažete nobene želje, da bi jim ga zagotovili.

Problem je ravno v tem, da tisti, ki branijo življenje nerojenih otrok, ne branijo enakopravnosti pri odločanju za otroke, ampak so proti zaščiti, ta je protikrščanska, enako kot to, da bi ženska imela kako besedo glede števila otrok. Obenem pa so tako naivni, da mislijo, da če se splav prepove, ne bi ženske le-teh opravljale po drugih poteh, na črno, kar je veliko bolj nevarno. Ženska ima štiri otroke, petega ne bi, pa je vseeno prišlo do njega, uradnega splava ni, ženska ga opravi na črno, ob tem umre, štirje otroci ostanejo brez mame. Naj o tem diskutira gospod BMZ.

Pravica do splava je nastala prav zaradi okoliščin, ko ženske niso imele pravice odločati o zaščiti pri spolnem odnosu oz. ko posilstvo v zakonu sploh še ni bilo kaznivo.

Pa da ne bo pomote, sem tretjič noseča, ne zagovarjam splava kot kontracepcije, načrtovanje družine mora biti odgovorno, po čustveni in finančni plati. Ampak dajmo biti realni, kolikšen delež tega imamo in koliko je splavov na črno v družbah, kjer je prepovedan, da ne govorim o samomorih najstnic, ki zanosijo na neki zabavi.
watwat
# 08.03.2018 ob 11:05
Pravica do splava je temeljna pravica ženske. O tem smo že razpravljali in debato tudi (pravilno) zaključili. Pogrevanje tega nima smisla, v kolikor seveda se ne želimo vrniti v srednji vek.
svabo
# 08.03.2018 ob 10:27
Kot sem danes že napisal. Konvertit. Če natančno pogledaš njegove izjave, tisto ko razloži, da je, ker je hotel postati sodnik na sodišču za človekove pravice zavestno zatrl svoja prepričanja in vrednote, da je bil lahko potrjen in sodil na sodišču; kaže na to, da ima človek največ težav s samim seboj. Torej je izjava o Simone Veil odraz njegove lastne nemoči in izgube razsodnosti. S tem, da je užalil na stotine žensk, ki gredo skozi proces odločitve splav da ali ne, raje ne govorim. Se je pa za vprašati, kako lahko tak človek z zavestno manipulacijo pride do statusa sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice. To lahko skrbi v prihodnje, da taki ljudje prihajajo na pozicijo da razsojajo v imenu nas z pediestala pravičnika in zagovornika človekovih pravic.
gejzir
# 08.03.2018 ob 10:12
@zozozo,
zanimivo, kako bi nekateri radi 8. marec kot ''prijeten praznik'', namesto ''kreganja''.

Torej, radi bi rožice (pa dobro kosilo, ki naj ga skuha ženska), ne pa to, da se ženske postavijo zase, da opozorijo in protestirajo. Ali bi kaj takega hoteli za 1. maj? Češ, nagelj je dovolj, nobenih protestov ali opozoril na kršitve delavskih pravic. Pa vemo, kako dolgotrajna in težka sta bila do zdaj boja za delavske in ženske pravice. In žal ne dokončna, saj pravice niso za vedno pridobljene.
Janček
# 08.03.2018 ob 09:47
Dokaz, da so v Sloveniji še vedno pokončni ljudje, ki se ne bojijo izraziti svojega mnenja (čeprav je jasno, da bo sledil medijski pogrom) in razkrivati hipokrizijo oblasti ter njenih prisesanih lakajev... slednji se kot vidimo razkrivajo kar sami, pa saj so za to tudi plačani ;)
zozozo
# 08.03.2018 ob 11:32
@tsinamuh0 - To so filozofske razprave, ki so nekoristne, in že zdavnaj preživete. Nihče na svetu ne misli, da je splav nekaj čudovitega in priložnost za praznovanje. Ampak vsak, ki se je malo pozanimal in razmislil, ve, da omejevanje splava vodi v mesarjenje po ilegalnih privat "klinikah" in umiranje žensk. Zato pa imamo to vprašanje rešeno celo v ustavi, da ne bomo neskončno razpravljali o tem.
tsinamuh0
# 08.03.2018 ob 11:24
1. Podpiram bodečo nežo, spodbuja razmišljanje, nagrada pa ne bi smela biti spolitizirana.
2. V eni zadevi ima BMZ prav: splav ni nikoli nedolžno dejanje. Pa ne gre le za katoliško doktrino o življenju, ali pravice žensk, gre za to, da je zarodek že živo bitje, ki ga na krut način pokončamo. Torej, do splava moramo biti previdni, seveda mora biti dovoljen v marsikaterih okoliščinah (posilstvo, ogroženo zdravje, itd.), je pa prav, da se o tem razmišlja odgovorno. Recimo tudi cerkev sama rada omejuje in odsvetuje rabo kondomov, to je še dosti bolj obsojanja vredno, tega pa BMZ žal (iz ideoloških razlogov?) ne omenja. Trenutni papež se sicer trudi v pravo smer, a je težko spremeniti 2000 let zaostalega patriarhalnega razmišljanja.
Če je bil to namen njegove izjave, se je pač ''le'' nerodno izrazil, imel pa dober namen - to bi moral kasneje pojasniti.
2. Veliko napako je naredil v tem, da je splav povezal z izkušnjo koncentracijskih taborišč Simone Veil. Domnevam, da vendarle ima probleme z ženskami in mizoginijo, glede na nekatere druge izjave... Glede na vlogo, ki jo je igrala cerkev pri tisočletnem antisemitizmu, za katerega vemo, kako se je končal, in sodelovanju z nacisti, bi moral biti tudi pazljiv, da ne povezuje teh občutljivih zadev na napačne načine.
A človek pač res ni sposoben videti sebe... in priznanje napake se pri nas pač vedno jemlje kot znak šibkosti, taka družba smo.
slovenkaaaa
# 08.03.2018 ob 11:19
Stvari niso enoznačne, vsekakor pa g. Zupančič živi v nekem svojem svetu, kjer očitno ni prostora za ženske, očitno ime neko težavo, saj ga nasprotni sloh "preganja", čemu le?

Saj ga ženske ne preganjajo od zmeraj. Ste najbrž prebrali v Delu, kako so ga slovenske študentke na Oxfordu povabile predavat, pa je odklonil s pojasnilom, da se kot sodnik evropskega sodišča ne misli odzivati na vabila nekih študentk, iz katerih najbrž nikoli nič ne bo... če bi ga povabil kak resen profesor, pa bi bila že druga zgodba.

Skratka, brezveze je diskutirati, ali je BMZ seksist ali ni. Po belgijski zakonodaji bi bil obsojen na zapor zaradi seksizma, ne pa nagrajen, s pozitivno ali negativno nagrado.
slovenkaaaa
# 08.03.2018 ob 11:16
V aktu seksa imata enake odgovornosti in posledice odločitve o zaščiti ali nezaščiti tako ženska kot moški, pri pravici odločanja o posledicah nezaščite pa ima samo ženska, moški pa naj "trpi" te posledice, halooo!!!

Dacho, kaj hočeš reči? Da ima moški pravico do nezaščitenega seksa, potem pa pravico zahtevati splav? Če ženski ni zato, pa moški ne bi smel imeti preživninske obveznosti? :) Kaj pa če bi šel sam po nezaščitenem seksu na sterilizacijo? Odgovorno bi že bilo, ne? Če se pač v "aktu seksa" ne more kontrolirati...
watwat
# 08.03.2018 ob 09:49
Kot ponavadi bi se stari moški radi ukvarjali z ženskami in ukazovali kaj naj počnejo s svojimi telesi. Nič novega.

Brigaj se zase.
stewie
# 08.03.2018 ob 09:00
Dokaz, da se še največjim intelektualnim in akademskim umom na stara leta začne mešati in postajajo vse bolj zagrenjeni in sovražni do vsega drugačnega. Očitno je BMZ pozabil, kaj v pravnem smislu pomeni pojem morilec.
KovacevaKobila
# 08.03.2018 ob 14:42
V druzbi, ki bi se ukvarjala z vsebino in ne propagando, v druzbi, ki bi bila umsko, mentalno in duhovno zdrava bi naslednja izjava Bostjana M. Zupancica bila nagrajena z Nobelovo nagrado za clovekove pravice;

V družbi, ki bi se ukvarjala z vsebino in ne propagando, v družbi, ki bi bila umsko, mentalno in duhovno zdrava, ne bi imeli stradajočih otrok, bombardiranih otrok, institucionalno zlorabljanih otrok, otrok-sužnjev, otrok, ki umirajo zaradi pomanjkanja zdravil in cepiv itn.

V taki družbi bi se ustavni sodniki ukvarjali s preprečevanjem takšnih (zastrašujoče razširjenih) grozot, ne pa z ideološkim flancanjem po Facebooku.
Ples
# 08.03.2018 ob 12:42
Mastnakov tvit ... res je najboljši opis: primitiven. In nizkoten. In neumen. Namreč, zameril se ni le Normi in njenim, ampak tudi mnogim drugim, tudi meni.

Sicer pa, a nima en slovenski časopis celo rubrike z naslovom: Kdo je ne bi? Pred časom jo je imel, že dolgo ga nisem imela v rokah.

Še to - mislim, da je bil Mastnakov tvit prepozen za letošnjo nežo, mogoče bo nominiran naslednjič.
Đorđ Buš
# 08.03.2018 ob 12:32
Delujete mi malce razburjeni. Poskusiva še enkrat:
Kaj pomeni beseda "kvirovski" ?

Mesarjenja slovenskega jezika si na nacionalnem mediju nikakor ne bi smeli dovoliti.

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol si letos šestič podeljujeta bodečo nežo
:)
ni maitre
# 08.03.2018 ob 12:23
@Ples
Tudi tebi lep praznik.
zozozo
# 08.03.2018 ob 12:22
@kvantni mehanik -

Ma to so ene take bedarije. Ženski časopisi so polni ohohanja in ahahanja o raznih Bradih Pittih in Georgih Clooneyjih, ali kdor koli so danes lomilci src. Pa nihče ne razlaga, da je to seksistično ali podcenjujoče ali žaljico do moških.

Kar je napisal Mastnak, je predvsem primitivno, sploh ker živimo v Sloveniji, ki je drobna državica, in je verjetnost, da koga v živo srečaš in moraš biti v isti družbi, zelo velka. Ampak iz tega delat neke hude filozofije, je brezveze.
Ples
# 08.03.2018 ob 11:42
@gejzir
Morda bi si prav Bobovnik najbolj zaslužil bodečo nežo, glede na to, da tega ni izjavil kot gost ali gostujoči komentator, ampak kot zaposleni voditelj v osrednji večerni oddaji.

Isto sem razmišljala včeraj, ko sem brala vse nominacije. Namreč, ne le to, da je najširše znan, skoraj vsakodneven gost, ki vstopa v dnevne sobe - je tudi med najbolj priljubljenimi voditelji in zato je ta njegov zdrs še hujši.
V resnici so nevarnejše takšne "prijazne" in "hudomušne" pripombe oz. vprašanja, ker kar spolzijo mimo, tako običajne so, tako samoumevne - in samo še bolj utrjujejo to primitivnost, na neki bolj nezavedni ravni, kar ima večjo težo. In mimogrede, isto velja tudi za Rosvito, ki je nekoga vprašala, naj nekaj razloži "še za ženske". Sramota.

Takšne izpade, kot je ta od BMZ, pač takoj prepoznaš in vržeš v smeti, njegovih blodenj na FB pa ne hodiš brat, pa je.

Tako da ja, jaz bodečo nežo pripenjam na Bobovnikov jezik. Upam, da je on dovolj doma z družino in kdaj tudi kaj skuha, čeprav ga noben novinarski kolega nikoli tega ne vpraša.
slovenkaaaa
# 08.03.2018 ob 11:12
Bojda naj bi bila ena glavnih nalog zensk materinstvo a one v luci feminizma delajo ravno nasprotno

matgab, najbrž sodiš potem med tiste ljudi, ki tudi menijo, da je glavna naloga moških, da zagotovijo zadosti financ, da lahko njihova družina lagodno živi, da ženi ni treba v službo itd. A opravljaš to nalogo? In kolikšen delež slovenskih moških misliš, da jo opravlja?

Nekateri bi samo izbirali tiste vidike patriarhalne družbe, ki vam ustrezajo, a ne? Vsem, moškim in ženskam, pa taka ali drugačna odločitev prinaša tudi določeno odgovornost. Se pravi, če si za tradicionalno delitev vlog, pa za to, da ti ženska rodi 10 otrok, je na tebi odgovornost, da lepo finančno in drugače skrbiš za to svojo družino. Večina moških, ki nasprotujejo spolnim odnosom z zaščito, pa ne gledajo tako na te stvari.
Celine
# 08.03.2018 ob 10:51
Čestitke ženam ob prazniku!
zozozo
# 08.03.2018 ob 10:48
Ravno to pravim, na eni strani primitivci, ki se počutijo ogrožene, ker ženske imajo enake pravice kot oni, na drugi strani ekstremisti, ki mislijo, da mora biti enako število ulic poimenovano po mopkih in ženskah, ne glede na to, kakšna je bila zgodovina.

Samo kreganje, namesto proslavljanja doseženih uspehov, in razmišljanja o tem, kaj je še treba narediti.
mend055
# 08.03.2018 ob 10:45
Ali znaša nagrada 6000 ali 7000
ur humanega dela v ženskih zaporih in domovih za starejše občane? Mi smo za vsaj 6798 ur.
braun
# 08.03.2018 ob 10:01
Pinvin vali jajce pingvinke. Ko zamenja kraj odnese jajce in na Novem mestu vai isto jajce do konca. Zanj da tudi življenje če je treba. Pingvinu je vse jasno. Ves čas. jajce je čudež, novo življenje od vsega začetka do piščanca. Torej, subijectum.

Simon Vail je gospod Župančič opisa fenomenološko natančno. Morilka. Ali bi bila danes sama ponosna na svoj pohod smrti?

Za to gre.
Kvantni mehanik
# 08.03.2018 ob 15:18
Še ena izjava zelo vidne in zelo vplivne osebnosti iz leta 2017, ki pa začuda ni bila niti omenjena v kontekstu tega oh in sploh nagradnega natečaja:

"Sej sem ti reku. Tist kar sem ti oblubu takrat a... sem nardiv, zdej pač si ti na potezi."


Kolikokrat so festivalovci rdeče zore in drugi podobni aktivisti citirali to izjavo, ki je, dobesedno, postala meso in se instrumentalizirala na najvišji ravni odločanja??????

Hipokriti press.
Kvantni mehanik
# 08.03.2018 ob 15:06
@Ples

Še to - mislim, da je bil Mastnakov tvit prepozen za letošnjo nežo, mogoče bo nominiran naslednjič.

Pravzaprav je Pribčev tvit še bolj vreden te nagrade. Podčrtano: "Vsaka sla, tudi žaljivo izražena, je hkrati poklon predmetu sle." Neprecenljivo. Uporabno v takorekoč kateremkoli kontekstu, ne le v primeru ko bi Mastnak Koroščevo "brutalno obdelal ohne vazeline".
zozozo
# 08.03.2018 ob 12:51
@furiosa - Pa še o "ničelni toleranci". Jaz imam večinoma ničelno toleranco do ničelne tolerance. Svet je kompliciran in zelo pisan. Ničelna toleranca je pa prisilno dojemanje sveta kot črno-belega. To je za tiste, ki ne upajo si daleč.
Kazalo