Predstava Perspektive, za katere je scenarij gledališka skupina Lokal Patrionir, se ukvarja s problematiko jeze kot neželene značajske lastnosti, s katero se posameznik poskuša spopasti in jo nadzorovati. Foto: Pionirski dom
Predstava Perspektive, za katere je scenarij gledališka skupina Lokal Patrionir, se ukvarja s problematiko jeze kot neželene značajske lastnosti, s katero se posameznik poskuša spopasti in jo nadzorovati. Foto: Pionirski dom

Zmagovalna predstava, ki je nastala v produkciji Pionirskega doma, se ukvarja s problematiko jeze kot neželene značajske lastnosti, s katero se posameznik poskuša spopasti in jo nadzorovati. Tema je prepoznavna in aktualna, ustvarjalci pa s prikazovanjem tako resničnega življenja glavnega lika kot idealnih predstav v njegovi glavi po formalni plati ambiciozno in učinkovito spajajo gledališko in videoumetnost, obenem pa predstavo vsebinsko razplastijo in pripomorejo k razumevanju posameznika in njegovih napak, so zapisali v obrazložitvi.

V kategoriji gledaliških predstav sta izbirala Eva Mahkovic in Matej Bogataj, ki sta priznanje podelila še Nataši Homar z Gimnazije Poljane za mentorstvo pri uprizoritvi Sofoklejeve Antigone.

Da na mladih svet stoji, potrjujejo tudi plesalci
Najboljšo predstavo so izbirali tudi na področju plesa, kjer so selektorico Jedrt Jež Furlan najbolj prepričale Plesne miniature v produkciji JSKD-ja. "Miniature odsevajo stališče do sebe in sveta, v katerem se porajajo. Med njimi so pravi mali umetniški biseri. In predvsem odličen nabor mladih plesalcev, koreografov in plesnih mislecev. Ob takih plesalcih lahko mirno zatrdimo, da na mladih svet stoji in da se slovenski plesni sceni obeta pestra kontinuiteta," je zapisano v utemeljitvi. Priznanje je osvojila tudi plesalka Naomi Novak s Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana za vlogo v predstavi Avantgarda.

Z ustvarjalnostjo do pozitivnega spreminjanja družbe
Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so priznanje osvojili na likovnem področju, navdušili pa s serijo plakatov, ki so jih izdelali pod mentorstvom profesorja Aleksandra Brezlana. Ta je bil nagrajen kot mentor. Vizualno razmišljanje dijakov oddelka za grafično oblikovanje predstavlja odziv na tiste teme, ki se zdijo pomembne za okolje, v katerem živimo. "Menim, da ideje in kritične misli, ki so jih prikazali skozi svoja dela, pozitivno spreminjajo družbo, kjer v predstavljenih delih ukrepajo z odzivom vizualnega komuniciranja na onesnažena stanja družbe," je izbiro utemeljil selektor Gašper Demšar.