Z glavno nagrado so ovenčali novozelandsko galerijo. Foto: World Achitecture Festival
Z glavno nagrado so ovenčali novozelandsko galerijo. Foto: World Achitecture Festival
Botanični vrt v Cranbournu v Avstraliji. Foto: World Achitecture Festival
V kategoriji načrtovanih stavb je zmagal pomorski muzej, ki ga gradijo v Tjandžinu. Foto: World Architecture Festival

Novozelandska galerija, ki jo je zasnoval arhitekturni biro Francis-Jones Morehen Thorp (FJMT) v sodelovanju z Archimedio (Architects in Association), je slavila tudi v kategoriji najboljše kulturne stavbe. Zmago si je priborila med več kot 300 prijavljenimi projekti iz 50 držav, ki so tekmovali v 30 kategorijah. Na festivalu World Architecture Festival, ki je med 2. in 4. oktobrom potekal v Singapurju, se je sicer zbralo več kot 2.000 udeležencev iz 68 držav. Poleg že zgrajenih stavb so nagradili tudi projekte krajinske arhitekture in projekte, ki so šele v načrtovanju.

Zmagovalno galerijo so prenavljali devet let in jo popolnoma modernizirali, po prenovi pa je zelo zračna in spominja na drevo. V znak spoštovanja maorske tradicije so arhitekti uporabili le les padlih dreves, torej tistih, ki niso bila posekana, poroča Business Insider. "Galerija dejansko spada v več kategorij," je dejal direktor festivala Paul Finch. "Raziskuje odnos med novim in starim, med zasebno in javno zgradbo, v ospredje postavlja razlike med naravo in človekom, med umetnostjo in znanostjo, predvsem pa je zgradba kulture."

Avstralski botanični vrt slavil v kategoriji krajinske arhitekture
V kategoriji krajinske arhitekture je zmago slavil botanični vrt v Cranbournu v Avstraliji, pod katerega sta se podpisala arhitekturni studio Taylor Cullity Lethlean in strokovnjak za rastline Paul Thompson. Vrt se ponaša z več kot 1.700 različnimi rastlinskimi vrstami. Med stavbami, ki še niso zgrajene, je žirijo najbolj prepričal načrt avstralskega arhitekturnega biroja Cox Rayner Architects za nacionalni pomorski muzej na Kitajskem, ki naj bi ga dokončali leta 2015.