V Landsbergu bodo vsake tri mesece zamenjali izbor umetniških del mladih umetnikov iz regije, ki bodo na voljo za pet evrov. Fotografija je z razstave v Judovskem muzeju v Berlinu. Foto: EPA
V Landsbergu bodo vsake tri mesece zamenjali izbor umetniških del mladih umetnikov iz regije, ki bodo na voljo za pet evrov. Fotografija je z razstave v Judovskem muzeju v Berlinu. Foto: EPA
false
Še pred nekaj leti so avtomati za cigarete stali v javnih prostorih, dostopni vsem. Z novimi predpisi in omejitvami so bili avtomati odstranjeni, v bavarskem mestu Landsberg s približno 30 tisoč prebivalcev pa so se odločili, da jim vdihnejo novo, umetniško življenje. Foto: EPA
false
Prodajni avtomat v Judovskem muzeju v Berlinu lansko leto, v katerem je bilo mogoče za štiri evre kupiti vrečke z majhnim umetniškim delom judovskega umetnika, ki živi v Berlinu. Svoja dela je za prodajo v avtomatu prispevalo sedem umetnikov, ki so ustvarili približno 1.400 del. Foto: EPA

Nova pobuda mesta Landsberg, ki leži okoli 60 km zahodno od Münchna, ima dva namena. Mesto želi mladim domačim umetnikom omogočiti platformo, prek katere lahko prikažejo in prodajo svoja dela, obenem pa želijo umetniška dela približati novim občinstvom, ki se v muzeje in galerije ne odpravijo ali formalnost teh nanje deluje strah vzbujajoče.

Dela mladih umetnikov iz regije
Načrt za preobrazbo starih avtomatov za prodajo cigaret, ki so še pred nekaj leti stali v številnih javnih prostorih in bili dostopni tudi mladim, so začeli uresničevati že pred časom. Prvi umetniški prodajni avtomati bodo postavljeni konec tedna, v njih pa bodo lahko prebivalci mesta in turisti izbirali med šestimi deli mladih umetnikov in umetniških kolektivov iz regije. Izbrali so jih na razpisu, ki ga je mesto priredilo posebej za ta namen.
Dela, ki jih bo mogoče kupiti v avtomatih, bodo zamenjali vsake tri mesece, vsako pa bo oštevilčeno in podpisano. Na voljo bodo za pet evrov.
Prodajni avtomati s knjigami
Prodajni avtomati z umetniškimi ali kulturnimi dobrinami sicer niso popolna novost. Nekaj evropskih mest je idejo z namenom lažje dostopnosti in spodbujanja k branju postavilo avtomate s prodajo poceni knjig. Takšna distribucija umetniških del pa se običajno pojavlja znotraj – še vedno odmaknjenih – umetniških prostorov. Tako so v Judovskem muzeju v Berlinu lani postavili prodajni avtomat z umetniškimi deli judovskih umetnikov, ki delujejo v Berlinu.
Projekti za cenovno dostopno umetniških del
Cenovno dostopnost (v različnih cenovnih rangih) spodbuja tudi denimo Affordable Art Fair, ki vključuje več kot 70 galerij v New Yorku in v času sejma ponuja različna umetniška dela, od slik, grafik do kipov in fotografij po "dostopni" (prilagojeni) ceni od 100 do 10.000 dolarjev (od 89 do 8.937 evrov).
Podoben projekt lahko najdemo tudi pri nas; projekt LIMITED EDIT111ONS domačo vizualno umetnost predstavljati širši javnosti, zato je svoj prostor našel v ljubljanskem bistroju Bazilika. Vsak mesec na izbrani dan predstavijo enega umetnika, ki ustvari umetniško delo posebej za ta projekt. Podpisan odtis je na enodnevnem razstavnem dogodku mogoče kupiti za 30 evrov, potem pa ga je mogoče naročiti po spletu za 50 evrov.