Yves Jégo obljublja, da bo tematski park
Yves Jégo obljublja, da bo tematski park "nepristranski" in da se bodo skušali izogniti prevladujočemu francoskemu stališču, da je bil Napoleon pozitivna zgodovinska osebnost. Foto: Musée national du château de Malmaison - R.M.N.
Da so napoleonske bitke ljudem še vedno zanimive, dokazuje že to, da tiste najpomembnejše skoraj vsako leto tudi v živo uprizarjajo. Na sliki je prizor iz predlanske bitke pri Waterlooju v Belgiji. Foto: EPA
Vzor za Napoleonland bo med drugim Parc Astérix, ki 35 km severno od Pariza deluje že vse od leta 1989; ena izmed bolj priljubljenih voženj je vodni tobogan Menhir Express, v zadnjem času pa so dodali tudi atrakcije na temo grške in rimske kulture. Foto: www.parcasterix.fr

Tematski park Napoleonland, ki ga bodo organizatorji - z nekdanjim ministrom Yvesom Jégom na čelu - skušali promovirati kot enakovredno alternativo Disneylandu, se bo menda lahko pohvalil z atrakcijami, kot je smučanje med zmrznjenimi trupli vojakov in konjev, ponazoritev obglavljenja Napoleonovega predhodnika, Ludvika XVI., in interaktivne (torej: obiskovalci bodo lahko sodelovali) uprizoritve najslavnejših Napoleonovih bitk. "Zabavno bo za vso družino," je za The Times komentiral Jégo. Popolnoma resno. Če jim bo seveda uspelo zbrati potrebnih 216 milijonov evrov, bi se gradnja lahko začela leta 2014, vrata pa bi park odprl leta 2017.

Če bodo prvi načrti naleteli na razumevajoča ušesa, bo Napoleonland zrasel južno od Pariza, na prizorišču bitke pri Montereauju, kraju zadnje Napoleonove zmage proti avstro-ogrskemu imperiju leta 1814. Tamkajšnje oblasti velikopotezni projekt podpirajo, zdaj pa je treba najti le še vlagatelje v zasebnem sektorju.

Niso bile vse samo zmage
Predstavljamo si, da bi ena izmed atrakcij skoraj morala biti na temo Napoleonove poslednje bitke, tiste pri Waterlooju (1815), s katero je vojvoda Wellington naredil konec Bonapartejevi vladavini. Nato je tu seveda še sijajna iztočnica za vodno atrakcijo, uprizoritev bitke pri Trafalgarju (1805), v kateri je lord Nelson špansko-francoski koaliciji sicer zadal ključen udarec, a pri tem umrl.

Seveda pa bo v Napoleonlandu poudarek na Bonapartejevih veličastnih vojaških zmagah, še posebej na bitki pri Austerlitzu, v kateri je porazil rusko-avstrijsko vojsko.

"Ne bomo se postavili na nobeno stran," na pomislek, da Napoleonovo mesto v zgodovini Francozi in pa, denimo, Britanci popolnoma različno interpretirajo - za ene je junaški vizionar, za druge brutalen diktator - odgovarja Jégo. Tematski park bo opremljen z vsemi obveznimi pritiklinami - od trgovin in restavracij pa do muzeja, hotela in kongresnega središča.

Po krivem spregledan v domovini?
Čeprav Napoleon meče dolgo senco na francosko zgodovino, pa pravzaprav v celotni državi ne obstaja narodni muzej, ki bo nosil njegovo ime. Tematski park bi ga tako pomagal ohranjati v kolektivnem spominu, trdijo zagovorniki, obenem pa bi ustvaril 3.000 delovnih mest in seveda ponudil prepotrebno pomoč tamkajšnji ekonomiji (samo za prvo leto napovedujejo 1,5 milijona obiskovalcev). In še: "Zgodovinsko resnico bomo združili s čisto zabavo."

Z idejo se strinja tudi Charles Napoleon, direktni potomec vladarjevega brata: "Trenutno je ogromen razkorak med njegovo slavo v tujini in majhno peščico dogodkov, ki mu jih posvetimo v domovini," je komentiral za The Times.

Več podrobnosti o projektu bodo njegovi idejni vodje razkrili 18. februarja, na 198. obletnico bitke pri Montereauju. Park bo ohlapno zasnovan po vzoru parkov Asterix in Puy du Fou, ki je obarvan z vikinško tematiko.