Carigrajski finančni center ima veliko visokih stavb. Skladno z odločitvijo sodišča in potem državnega sveta bodo podrli sporne nebotičnike v okrožju Zeytinburn. Foto: EPA
Carigrajski finančni center ima veliko visokih stavb. Skladno z odločitvijo sodišča in potem državnega sveta bodo podrli sporne nebotičnike v okrožju Zeytinburn. Foto: EPA
Haga Sofija je skupaj s preostalim delom starega mestnega jedra od leta 1985 na Unescovem seznamu zaščitene kulturne dediščine. Foto: MMC RTVSLO/Ksenja Tratnik

Turški državni svet je namreč potrdil odločitev carigrajskega administrativnega sodišča: kontroverzne nebotičnike v okrožju Zeytinburnu, ki kazijo podobo mesta, je treba podreti.

Odvetnik Cihat Gökdemir, ki je leta 2011 začel postopek proti mestnim oblastem z zahtevo, da se nebotičniki porušijo, je po odločitvi državnega sveta dejal, da mora mestna občina v Zeytinburnu nebotičnike porušiti čim prej, saj ni več nobenih pravnih sredstev, ki bi to lahko preprečila, poroča turški dnevnik v angleščini Today's Zaman.

Gradnja nebotičnikov je izzvala javno zgražanje in ostre kritike: aktivisti in intelektualci so se jezili, da visoke stavbe zastirajo čudovit razgled na mesto, ki ga krasi čudovita kulisa, sestavljena iz Haga Sofije, palače Topkapi in Modre mošeje.

Kritiko hitrorastočih nebotičnikov v turškem velemestu je izrekel tudi novoizvoljeni turški predsednik Tayyip Erdogan. Lastniku omenjenih nebotičnikov v Zeytinburnuju, Mesutu Topraku, je Erdogan že pred leti dejal, naj omeji svojo gradnjo. "Mislil sem, da bodo prenehali, vendar se to ni zgodilo. To mi je zlomilo srce, z njim ne govorim več," je dejal Erdogan in posvaril pred nenačrtovano in neprimerno urbanizacijo.

Stari del mesta na Unescovem seznamu že od leta 1985
Kot je že pred nekaj leti poročal BBC, so stari del mesta zaradi zanemarjanja skoraj uvrstili na sramotni Unescov seznam ogrožene dediščine, kar je v zadnjem hipu preprečila turška vlada, saj se je nato zganila ter začela obnovitvena in zaščitna dela na mošejah, ki skupaj z različnimi uličicami in znamenitimi lesenimi stavbami sestavljajo staro mestno jedro. To je sicer že od leta 1985 uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine.