Zlatnik, imenovan Veliki javorjev list, je izdelala kanadska kovnica Royal Canadian Mint, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 3,8 milijona evrov. Iz berlinskega muzeja Bode so ga izmaknili letos spomladi. Foto: EPA
Zlatnik, imenovan Veliki javorjev list, je izdelala kanadska kovnica Royal Canadian Mint, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 3,8 milijona evrov. Iz berlinskega muzeja Bode so ga izmaknili letos spomladi. Foto: EPA
Neukölln
Julija je berlinska policija aretirala več ljudi, osumljenih povezanosti s krajo zlatnika. Dotični posnetek je nastal med akcijo v berlinskem okrožju Neukölln. Na vozilo, domnevno povezano s krajo, pa so naleteli v okviru posredovanja na nezakonitih dirkah. Foto: EPA

Najprej spomnimo, da so ta zlatnik, ki meri 53 centimetrov v premeru in tri centimetre v debelino, iz muzeja ukradli ponoči letos spomladi. Vrednost zlatnika ocenjujejo na 3,8 milijona evrov in velja za enega največjih na svetu.

Z gasilno peno neuspešno nad sledi
Po besedah tiskovnega predstavnika tožilstva so neznani storilci res vdrli v policijsko postajo, kjer je shranjen avtomobil, za katerega domnevajo, da je povezan s krajo. Vlomilci so z namenom prikritja sledi po notranjosti mercedesa razpršili gasilno peno. Po navedbah policije se je vlom zgodil že v juliju. Vendar vlomilci s svojim dejanjem niso dosegli želenega cilja: "Napad na sledi je bil neuspešen," je še dejal tiskovni predstavnik.

Po naključju odkrito vozilo
Že v juliju so po večmesečnem trudu aretirali več ljudi, za katere sumijo, da so povezani s krajo. Šlo naj bo za pripadnike velike arabsko-kurdske družine, ki se ukvarja z organiziranim kriminalom. Predpostavlja se, da so imeli storilci pomagače tudi med muzejskim osebjem. Dva izmed aretiranih sta še zmeraj v preiskovalnem zaporu.

Po navedbah tožilstva pa so dotični mercedes pravzaprav zaplenili zaradi nezakonitih dirk, na katerih so ga uporabljali. Ob tem pa je policija v vozilu naletela na zlate priponke, ki naj bi bile povezane z ukradenim zlatnikom.

Eden od zgolj petih primerkov na svetu
Sicer pa zlatnik na eni strani nosi (oziroma je morda nosil, če jim ga je že uspelo pretopiti) podobo treh javorjevih listov, na drugi pa podobo britanske kraljice Elizabete II. V berlinskem muzeju so ga hranili v vitrini iz neprebojnega stekla.

Kovanec, imenovan Velik javorjev list (ang. Big Maple Leaf), je izdelan iz čistega 24-karatnega zlata, njegova nominalna vrednost je milijon kanadskih dolarjev (približno 700.000 evrov). Poleg ukradenega primerka, ki je bil v muzeju Bode od leta 2010, so na svetu le še štirje primerki.