22. avgusta bo Iqball hotel 6 ur neprekinjeno bral Janko Petrovec. Foto: arhiv RTV Slovenija
22. avgusta bo Iqball hotel 6 ur neprekinjeno bral Janko Petrovec. Foto: arhiv RTV Slovenija
V Arsovem literarno - glasbenem ateljeju bo nastopil Milko Lazar; kasneje bomo v živo slišali tudi njegovo improvizacijo. Foto: arhiv RTV Slovenija
Gost Arsovega literarno - glasbenega ateljeja bo tudi Ciril Zlobec. Foto: arhiv RTV Slovenija
Pred Mestnim muzejem bo ob 19.15 nastopil Žiga Brank. Foto: arhiv Žiga Branka
Branje protestniške poezije bo na harmoniki spremljal Marko Hatlak. Foto: arhiv RTV Slovenija
Zapeljivko bo v živo odigrala Polona Juh ... Foto: arhiv RTV Slovenija
Režiser Zapeljivke Klemen Markovčič in Polona Juh pred snemanjem radijske igre po predlogi Mateje Perpar. Foto: arhiv RTV Slovenija
Večerni koncert z Nino Strnad bo ob 22.10 pred Mestnim muzejem. Foto: BoBo
"Poslušanje se začne v tišini," pravi odgovorni urednik Tretjega programa Radia Slovenija - programa Ars Matej Venier. Foto: arhiv RTV Slovenija

Četrtek, 22. avgusta
V Mini Teatru bo radijski urednik, dramski igralec Janko Petrovec, v celoti prebral roman Iqball hotel Borisa Kolarja. Med maratonskim – kar 6-urnim! – branjem ga bo spremljal pianist Dejan Berden. V neposrednem prenosu ju boste lahko poslušali v večernem in nočnem programu Arsa, od 20. do 2. ure zjutraj.
Petek, 23. avgusta
50 preteklih bodo ta dan s še številnimi prihodnjimi leti povezovali odlomki futurističnega eseja Velimira Hlebnikova Radio prihodnosti. Ta je že leta 1921 radiu napovedal svetlo in vplivno prihodnost: »Radio prihodnosti – osrednje drevo naše zavesti«, je med drugim zapisal.

Zato vas zavestno najprej povabimo v Mestni muzej Ljubljana. Izberite si svojo kavarniško mizico v Arsovem literarno – glasbenem ateljeju in užijte razmišljanja Arsovih gostov. Z voditeljem Gregorjem Podlogarjem bo v odprti kontaktni oddaji osem gostov razpravljalo o pomenu programa Ars in njegovi vlogi v današnji družbi, ob tem pa bodo gostje predstavili njim najljubše odlomke s področja literarne in glasbene umetnosti, ki jih bomo predvajali. Kako se bodo dopolnjevali Barbara Korun – Brina Jež Brezavšček, Uroš Zupan – Milko Lazar, Ciril Zlobec – Pavel Mihelčič ter Veno Taufer Bor Turel in Matej Venier, bomo spremljali od 16. ure do 18.30.

Tu bosta ostala Milko Lazar in Pavel Mihelčič; v kratkih improvizacijah slovenskih skladateljev se jima bo pridružil Janez Matičič. Pred njihovimi nastopi se bodo o improvizaciji z njimi pogovarjali trije Arsovi glasbeni uredniki: Gregor Pirš, Brigita Rovšek in Hugo Šekoranja. Z njihovim ustvarjanjem v živo, na sporedu bodo ob 18.30 (Matičič), 21.25 (Mihelčič) in 22.10 (Lazar), pa Arsovci že napovedujejo novo oddajo v prihodnjem letu.

S protestniško poezijo se bomo preselili na Trg francoske revolucije sredi mesta. Ob 18.45 bodo žgoče misli 20 minut interpretirali študentje dramske igre; spremljal jih bo harmonikar Marko Hatlak. (Branje protestniške poezije se bo ob 21. uri nadaljevalo na nabrežju, na Novem trgu; branju bo sledil koncert harmonikarja Marka Hatlaka.) Gre za umetniške mojstrovine od davnine pa vse do danes. Prvi sklop je namenjen predvsem družbenim temam, drugi pa je naravnan politično.

Med tem odmorom najprej zavijte v Mestni muzej. Tam vas med 19.15 in 20. uro čaka stalna miza in violinist Žiga Brank z recitalom sonat Eugèna Ysaÿeja.

In naprej na Trg francoske revolucije in še korak dlje v notranjost Mestnega muzeja: če bodo vaši ma(l)čki še budni, lahko tu poslušajo hudomušno radijsko igro za lahko noč: Odločilni dan v mačji zgodovini. Že leta 1961 jo je napisal Matjaž Kmecl, dogaja pa se vedno - tukaj in zdaj: v mačjem kraljestvu vlada mogočni Mrjav IX (Jurij Souček). Na dvoru in naokrog, še posebej v grajskih ječah, je vznemirljivo, in kdo ve, kako bi se končalo brez modre in ravno prav uporniške princeske Mucacace in njene tople ljubezni do prvega mačjega muzikanta Doremuca ... Seveda je mačje kraljestvo ustvarjeno tudi za odrasle, skupaj z imenitno ekipo ga je zvočno pričarala režiserka Rosanda Sajko, igra pa se ponaša z več mednarodnimi nagradami. Od 20.10 do 21. ure.

Ko se vrnete s protestniške poezije in improvizacij Pavla Mihelčiča, vas bo tu, na Trgu francoske revolucije, ob 21.30 čakala Zapeljivka Mateje Perpar. V izvedbi Polone Juh in Mateje Perpar v živo in ob Sebastianu Cavazzi. Zapeljivka je pravzaprav zgodba o iskanju bližine. Tudi na vročih linijah. Takšno, nekdaj vročo telefonsko linijo, je namreč v upravljanje prevzela mlada socialna delavka, ki pa jo je namenila zgolj osebnim pogovorom z izgubljenimi dušami in ljudmi v stiski. V tem telefonskem medprostoru se »naključno« srečata ona in moški. Med njima pa se iz takšnih ali drugačnih želja, pa tudi pričakovanj, razvije nekaj več. Vendar ne nujno nekaj trajnejšega. Gre torej za v svojem bistvu trpko, a sila duhovito in pronicljivo radijsko miniaturo o moško – ženskih odnosih in o osamljenih in socialno ogroženih ljudeh.

Po Zapeljivki in improvizaciji Milka Lazarja v Mestnem muzeju pa vas vabimo na enourni koncert Nine Strnad z instrumentalno skupino. Na Mestnem trgu bodo nastopili ob 22.30.

Zadnja zvočna postaja Arsovega dne v stari Ljubljani bo dokumentarno – igrana uprizoritev radijske igre Dva konja, posnete po scenariju Kristijana Mucka. Na Trgu francoske revolucije in v notranjosti Mestnega muzeja bomo delčke te ars-akustične kompozicije premierno predstavili ob 23.35. Igra zvočno upodablja znanstvene teze kvantne teorije o sestavi vesolja, živega in stvarnega, odnose med merljivim in nemerljivim v prostoru in času. Človeški glas in zvoki iz drugih dimenzij, znanost in umetnost si tu podajajo roko. Nastopajoči: Kristijan Muck, Branko Šturbej in Aljaž Jovanovič. Gosti v pogovoru o igri pa bodo dr. Mladen Dolar, Boštjan Perovšek, Vilma Štritof in dr. Boris A. Novak.

Pridete? »Poslušanje se začne v tišini,« pravi odgovorni urednik programa Ars mag. Matej Venier.