Grob seveda ne bi smel obstajati, saj je Jezus po križanju vstal od mrtvih, v tostranstvu pa ni za njim ostal noben materialni dokaz njegove prisotnosti. Foto: Reuters
Grob seveda ne bi smel obstajati, saj je Jezus po križanju vstal od mrtvih, v tostranstvu pa ni za njim ostal noben materialni dokaz njegove prisotnosti. Foto: Reuters
Pročelje t. i. "talpiotske grobnice", v kateri so bili po mnenju nekaterih pokopani Jezus in člani njegove družine. Foto: IAA
Kostnica, v kateri naj bi bili pokopani ostanki Marije Magdalene, je bila odkrita že leta 1980. Foto: Reuters

Dr. Aryeh Shimron trdi, da je opravil nove teste, ki so pokazali, da je še najverjetneje, da je grobnica v vzhodni jeruzalemski četrti Talpiot, ki je bila odkrita leta 1980, res družinski grob Jezusa iz Nazareta, njegove žene Marije Magdalene in njunega sina Jude.

V grobnici, ki je že leta 2007 v dokumentarcu Jamesa Camerona dobila vzdevek The Lost Tomb of Jesus (Izgubljena Jezusova grobnica), je zakopanih devet kostnic, v katere so vrezana imena Jezus, Jožefov sin, Marija in druga imena, ki jih prepoznamo iz Nove zaveze.

Iz napisov in približnih ocen časa pokopa so nekateri akademiki sklepali, da se je Jezus poročil, da je imel otroka in, seveda, da najdba posmrtnih ostankov izključuje zgodbo o vstajenju od mrtvih.

Ko so film pred leti prvič predvajali, so se njegove teze izpodbijale v več točkah. Med drugim velja omeniti, da so bila vsa omenjena imena v Jezusovem času relativno običajna in pogosta, tako da bi lahko šlo za drugo družino.

Zdaj pa je dr. Shimron v izjavi za The New York Times potrdil, da so geokemične preiskave še desete, doslej nepreučevane kostnice pokazale, da je zelo verjetno, da so škatlo v zadnjem času umaknili od drugih v talpiotski grobnici.

Jezusov brat vendarle počival v isti grobnici?
Informacija je pomembna, ker se inskripcija na kostnici v aramejščini glasi "James (Jakob), sin Jožefa in brat Jezusa" - kar samo potrjuje teorije, da gre za grob Jezusa Kristusa in njegovih družinskih članov. Deseto kostnico je njen sedanji lastnik v sedemdesetih kupil od jeruzalemskega trgovca s starinami, a je center za antikvitete že pred več kot desetimi leti tisti del napisa, ki omenja "Jezusovega brata", označil za ponaredek in proti zbiratelju vložil tožbo. (Sodišče je leta 2012 odločilo, da država za svojo terijo ni predstavila zadovoljivih dokazov.)

"Dokazi presegajo moja pričakovanja," je zadovoljen Shimron. "Mislim, da sem odkril resnično močne, praktično neovrgljive dokaze, da je Jakobova kostnica večino svojega življenja - no, smrti - preživela v talpiotski grobnici."

Geokemične preiskave, ki jih je pod taktirko dr. Shimrona opravljal Izraelski center za antikvitete (IAA), so izhajale iz predpostavke, da so bile vse kostnice v grobnici nekdaj prekrite z isto glino, ki ima precej specifično kemijsko sestavo; to pomeni, da je bila tudi Jamesova kljub nasprotnim trditvam del iste skupine.

Prezgodaj za dokončne ugotovitve
Ko bodo izsledki testiranj objavljeni, se bo najverjetneje spet vnela že znana debata glede morebitnih Jezusovih posmrtnih ostankov, ki jih znanost kot takih še ne priznava. Zbiratelj, ki ima v lasti Jamesovo kostnico, je za omenjeni časopis komentiral, da Shimronovo delo ničesar ne dokazuje "dokončno", nekateri vodilni jeruzalemski arheologi pa se vzdržujejo komentiranja, dokler študija ne bo objavljena v kateri od znanstvenih publikacij.