Drugo
Gosposvetska cesta
Arheologi so na Gosposvetski cesti v Ljubljani poleg pričakovanih sarkofagov naleteli na grobno arhitekturo, ki pa na tem posnetku, nastalem lansko jesen, še ni vidna. Foto: BoBo
Sarkofag
Odpiranje sarkofaga na Gosposvetski cesti je lanskega oktobra razkrilo skelet, a brez grobnih pridatkov. Foto: RTV Slovenija
Gosposvetska cesta
Izkopavanja, ki bodo predvidoma trajala še nekaj dni, vodijo Muzej in galerije mesta Ljubljane, izvaja jih Arheološki konzorcij za Emono. Foto: BoBo

Dodaj v

Nova presenetljiva najdba na Gosposvetski: odkritje domnevne grobne arhitekture

Arheološka izkopavanja v središču Ljubljane
29. maj 2018 ob 14:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poleg pričakovanih sarkofagov so arheologi med izkopavanji na Gosposvetski cesti v Ljubljani naleteli še na grobno arhitekturo, ki je bila nekdaj okrašena s freskami in mozaiki. Izkopavanja na tej cesti pa bodo predvidoma trajala še nekaj dni.

Koordinator Andrej Gaspari je povedal, da gre glede grobne arhitekture za zdaj sicer za preliminarne domneve na podlagi tega, kar je vidno na terenu. Dodal je, da odkritje grobne arhitekture, na kakršno doslej v grobnem ambientu Emonskih grobišč še niso naleteli, pomembno dopolnjuje njihovo vedenje o poznorimskih grobiščih na Emonskih nekropolah.

Gaspari je pojasnil, da gre za raster objektov, orientiranih na pokopališko cesto, ki je potekala pravokotno na glavno rimsko cesto od Emone proti severu pod današnjo Slovensko cesto. Delovno so jih razglasili za kapelice ali celo mavzoleje, odlikujejo pa jih estrihi iz za tisti čas običajne hidravlične malte in črno-beli mozaiki. To za zdaj vidijo v zelo fragmentarnem stanju.

Ponekod ohranjene ruševine stavb
Nad mozaiki so po koordinatorjevih besedah ponekod ohranjene ruševine teh stavb, v katerih so vidni številni fragmenti fresk oz. stenskih poslikav. Ruševine kažejo, da so bile na tem mestu pokrite arhitekture, in ne le grobne parcele, obdane z ograjami. Pod mozaiki in tlaki so bili že pred obstojem teh objektov in deloma hkrati z njimi umeščeni sarkofagi s skeletnimi pokopi.

"Tega doslej v Emoni nismo poznali. Poznali smo le nekaj manjših zgostitev sarkofagov," je povedal Gaspari in spomnil, da je bilo že v preteklosti na Gosposvetski cesti med Tavčarjevo hišo in Figovcem odkritih približno 15 sarkofagov. Lanska in letošnja izkopavanja v osi Gosposvetske ceste pa so jih prinesla še okoli 35.


Danes predvidoma odprtje treh sarkofagov
Arheologi naj bi danes odprli tri sarkofage, ki so jih našli na Gosposvetski cesti. Med najdbami velja omeniti tudi tri nagrobne stele oz. kamnite plošče z vklesanimi napisi, ki so bile drugotno uporabljene kot pokrovi grobnic. Ena je ohranjena v zelo fragmentarnem stanju in ima napis v grški pisavi, o njej za zdaj ni še nič znanega.

Drugi dve pa sta po Gasparijevih besedah zanimivejši in sta verjetno pripadali vojakoma. Plošča, ki so jo odkrili že lani novembra, je pripadala veteranu XV. legije Apollinaris, ki je umrl zelo kmalu po dograditvi mesta Emone. Druga pa je še vedno prekrita z maltnim estrihom, zato je mogoče prebrati le dele napisa. Vendar ti nakazujejo, da je prav tako pripadala vojaku višjega čina.

Nič več zanesljiv obstoj rimske vpadnice
Izkopavanja pa so pod vprašaj postavila obstoj rimske vpadnice v antično Emono na tem območju. Domnevajo namreč, da pod Gosposvetsko cesto najverjetneje ni tekla rimska vpadnica v antično Emono, ampak le pokopališka cesta. O obstoju vpadnice naj bi pričali pod Gosposvetsko cesto odkriti sarkofagi.

Kot je pojasnil Gaspari, je šlo zgolj za linerano sklepanje, saj se grobovi v nekih skupinah običajno povezujejo z vpadnicami. V tem primeru se zdi, da je koncentracija grobov vezana na pokopališke poti, glavna vpadnica proti Kranju pa je tekla iz Šiške skozi Tivoli proti zahodnim emonskim vratom, torej proti današnji Prešernovi cesti.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 29.05.2018 ob 15:48
Fotke iz oktobra niso več aktualne.
losmarko
# 29.05.2018 ob 17:21
Sami grobovi... haha, da ni bila ta Emona dejansko samo veliko pokopališče na poti med Aquileio in Poetovio.
slovenec1000
# 29.05.2018 ob 15:07
dejansko niti ne vemo kaj se skriva pod našimi nogami. jaz bi, če bi lahko, ma se da, bi kar celotno Ljubljano podrl in začel z arheološkimi odkopavanji. kaj vse bi se našlo... vendar to ne bo nikoli mogoče. isto rim, zmeri ko ki kopajo nekaj dobijo.
Roky89
# 30.05.2018 ob 01:15
Zelo zanimivo.

@Panter
Tudi žličkarji se morejo od nečesa živeti. Eni tudi nimate spoštovanja do ničesar. Šli bi prek trupel (dobesedno), sam da vam nebi bilo treba čakati nekaj dodatnih tednov na cestico... Al pa samo radi jamrate glede vsega kar vas ne zanima al pa se ne dotika vaših ritk. :)
sifamora
# 29.05.2018 ob 18:56
Večje kot je mesto, več bo grobov.
zigag
# 31.05.2018 ob 14:59
Fascinantna odkritja!

A veste kaj vse bi dali Američani, da bi imeli take najdbe pod svojimi tlemi. Ko se meniš s kakim tujcem se ne more načuditi vsej zgodovini, ko se sprehaja ne le po našem glavnem mestu ampak tudi po Ptuju, Celju, Mariboru, Kopru, Kranju, Novem mestu, in še in še.

Imamo ogromno dediščine ki jo moramo čuvat.

Tudi mene motijo zastoji ampak take najdbe se zgodijo na deset let ali več(če se).
fritaja
# 30.05.2018 ob 10:42
kralj matjaž
# 29.05.2018 ob 23:17
Zakaj presenetljivo?
Slovenija je stara, ni nastala leta 1945, ampak ima dolgo bogato zgodovino? Kot da niste v šolo hodili.


Nas so v šoli učili, da se je ime Slovenija prvič pojavilo v 19. st., Slovenija kot oblika državnosti pa je nastala 1945.
znanstvenica
# 02.06.2018 ob 12:17
Kingeston,
izobraženi ljudje vemo, da je v sodobni družbi pomembno še kaj drugega razen potrošniške robe...Zame je na primer tudi buljenje v športne tekme zapravljanje denarja...
S kolegico sva tudi ugotovili, da če bi vsi tako razmišljali kot midve, bi propadla vsa industrija zabavne elektronike, kozmetična industrija, vsaj pol tekstilne in živilske industrije, velik del turizma in gradbeništva, skratka stvari ki jih rabijo samo potrošniški fanatiki..

Kaj hočem reči, če si ti tip, ki ga kultura in narava ne zanimata, vsaj bodi tiho in pusti živeti še drugim, sicer se ti lahko zgodi, da si boš odžagal vejo na kateri sediš...
kralj matjaž
# 29.05.2018 ob 23:17
Zakaj presenetljivo?
Slovenija je stara, ni nastala leta 1945, ampak ima dolgo bogato zgodovino? Kot da niste v šolo hodili.
EluD
# 30.05.2018 ob 11:28
Sedaj smo najmanj še za 2leti odaljeni dokončanju.....Najbolje, da ulico prestavijo za 10-15m...
kingeston
# 30.05.2018 ob 08:43
ojoj, za čas rimljanov odkrivamo toplo vodo kot da bomo kaj novega odkrili...

samo zapravljanje mojega denarja.
pink panther
# 29.05.2018 ob 17:24
spet izgovor,da bodo žličkar lahko še eno leto kopali
Kazalo