Drugo
(1)
rimski kovanec, stari rim
Rimski kovanec. Foto: EPA

Dodaj v

Novela zakona naj bi dvignila zavest o kulturni dediščini

Urejeno tudi financiranje raziskav
18. december 2013 ob 17:07,
zadnji poseg: 18. december 2013 ob 17:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so z 68 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o varstvu kulturne dediščine. Naključni najditelji arheološke dediščine bodo po novem nagrajeni.

Novela se sicer omejuje na na nujne spremembe. Med drugim uveljavlja institut nagrade naključnim najditeljem dediščine arheoloških ostalin, kar naj bi dvignilo zavest o pomenu dediščine tudi med zasebniki in v širši javnosti.

S prenosom težišča financiranja predhodnih arheoloških raziskav, ki jih krije državni proračun, so omogočene naložbe znotraj mestnih, trških in vaških jeder za zasebnike, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje in so s tem razbremenjeni dela stroškov. Obenem bo del razpoložljivih državnih sredstev namenjen predhodnim arheološkim raziskavam, kadar so te potrebne za ureditev ali obnovo javnih površin na območju naselbinske ali vrtnoarhitekturne dediščine, s čimer bodo delno razbremenjene občinske naložbe v urbano okolje.

Predlog sprememb zakona nedvoumno ureja inšpekcijske postopke, na področju izdajanja kulturnovarstvenih soglasij pa spremembe zakona sledijo spremembam drugih zakonov te vrste. Ob tem so tudi delno olajšali postopke pridobivanja kulturnovarstvenih soglasij v primerih, ko se ob vlogi ob izdaji kulturnovarstvenih pogojev presodi, da je načrtovani poseg sprejemljiv.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
tsinamuh0
# 19.12.2013 ob 02:31
V principu smo seveda vsi za ohranjanje kulturne dediščine - seveda, kdo pa ni.
Lahko pa navedem hudo zlorabo tega pojma na trenutnem Uradu RS za varstvo kulturne dediščine Ljubljana, Tržaška 4 (!): tam so ocenili, da je ime Tobačna del kulturne dediščine (ne stavbe (!), ampak ime) in naj se ohranja in tako se v Ljubljani obeta megalomanski projekt z zloveščim imenom - Tobačna mesto. Seveda kak KPK ni niti trznil, pa so tako pogumni in prodorni, povsem slučajno je v mestnem svetu Lj tobačna managerka... Tudi uporabljeni slogan kaže, da vse skupaj ni naključno: Tobačna mesto - kultura življenja??
Tobačna mesto = Mesto zasvojenosti, bolezni in smrti - to so res lepi obeti za prihodnost.
Kazalo