Muzej med drugim hrani največjo zbirko kovancev iz predhispanskega in kolonialnega obdobja na svetu. Obiskovalci bodo v muzeju lahko brali pisma Krištofa Kolumba ter preučevali Cortezove dnevnike in zapise španskega kralja. Foto: EPA
Muzej med drugim hrani največjo zbirko kovancev iz predhispanskega in kolonialnega obdobja na svetu. Obiskovalci bodo v muzeju lahko brali pisma Krištofa Kolumba ter preučevali Cortezove dnevnike in zapise španskega kralja. Foto: EPA
V moderni zgradbi, ki jo je oblikoval tajkunov zet, so novi dom našli Tintoretto, El Greco, Tiziano, Leonardo da Vinci, Van Gogh, Renoir, Monet, Sorolla, Zurbarán, Van Dick, Degas, Murillo, Dalí, Miró, Toulouse Lautrec ...
Telekomunikacijski mogotec Slim je svoj imperij zgradil z revitalizacijo podjetja Telmax, ki ga je od države kupil leta 1990. Foto: EPA

Muzej Soumaya v Ciudadu de Mexicu - ime je dobil po Slimovi ženi, ki je umrla leta 1999 - je del 800 milijonov dolarjev vrednega projekta urbanega razvoja. Kompleks Plaza Carso bo, ko bo dograjen, med drugim v nekdaj razpadajočo sosesko mehiške prestolnice naselil hotel s petimi zvezdicami.

"Za potrebe muzeja Soumaya smo kupili tako posamezne kose kot celotne zbirke. Velik odstotek tujih del smo dobili na dražbah hiš Christie's in Sotheby's," je 71-letni Slim povedal zbranim novinarjem v svojih pisarnah, kjer prav tako razkazuje celo vrsto umetnin. 66 tisoč del, kolikor jih ima v lasti Fundacija Carlosa Slima, je večinoma mehiškega ali evropskega izvora; med njimi se najdejo tudi platna Cezanna, Renoira, Matissa, Leonarda da Vincija in seveda Diega Rivere, obenem pa tudi primerki predhispanske umetnosti ter kolonialnih kovancev in dokumentov iz 16. stoletja, ko je Španija vzpostavila svojo oblast nad mehiškem ozemljem.

Zaobljeno pročelje novega muzeja je navdihnil opus francoskega kiparja Augusta Rodina, enega izmed Slimovih najljubših umetnikov (zato bo tudi obiskovalce v preddverju pozdravil odlitek Rodinovega najslavnejšega kipa, Misleca); oblikoval ga je Slimov zet Fernando Romero. Fasada je pokrita s 17.000 kovinskimi ploščicami, od katerih se odbija svetloba. Notranjost se lahko pohvali s šestimi nadstropji razstavnega prostora, z avditorijem, ki sprejme 350 ljudi, javno knjižnico, s salonom in skladiščem. Muzej bo za javnost odprt od 29. marca dalje.

Del slik, ki bodo od zdaj na ogled v Soumayi, je bil zadnjih 16 let razstavljen v manjšem muzeju na jugu prestolnice, ki pa ga kljub novi pridobitvi ne bodo zaprli.

Odprtja muzeja, s katerim bi Slim rad približal umetnost tudi Mehičanom, ki si ne morejo privoščiti obiskov tujih muzejev, se je udeležila cela vrsta slavnih osebnosti, med drugimi kultni nobelovec Gabriel García Márquez, modni oblikovalec Oscar de la Renta, Larry King, nekdanji španski predsednik Felipe González in jordanska kraljica Noor.

Midasov dotik
Slimu, ki je lani s premoženjem, ki ga ocenjujejo na 53,5 milijarde dolarjev, s prvega mesta Forbsove lestvice najbogatejših Zemljanov izrinil Billa Gatesa, gre poslovno še vedno vse po maslu. Prejšnji teden je konglomerat Grupo Carso oznanil, da kupujejo 70-odstotni delež podjetja Tabasco Oil, ki je zasidrano na kolumbijskem tržišču. Letos nameravajo v različne projekte v 19 državah predvsem Latinske Amerike vložiti 8,3 milijarde dolarjev.