Na spletni strani Fakultete za družbene vede, kjer je Aleš Debeljak deloval na katedri za kulturologijo, so nekrolog svojemu sodelavcu sklenili z besedami:
Na spletni strani Fakultete za družbene vede, kjer je Aleš Debeljak deloval na katedri za kulturologijo, so nekrolog svojemu sodelavcu sklenili z besedami: "Kot predavatelja in raziskovalca so ga odlikovali zlasti analitična iskrivost, izjemen nastop, izbrušen jezik ter prisrčen odnos do sodelavcev." Foto: BoBo

V Klubu Mladinskega bodo gostili dva Debeljakova sopotnika iz različnih okolij in obdobij, v katerih je deloval. Prvi je pesnik in eden izmed urednikov revije Literatura Uroš Zupan, drugi pa Debeljakov stanovski kolega na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, religiolog Aleš Črnič. Ob njiju bodo gostili še igralko Marušo Oblak in igralca, plesalca ter koreografa Marka Mlačnika.

"Ob njegovih pesmih in odlomkih iz esejev se bomo posvetili njegovemu delu, vzvodih zanj, življenju in energiji, ki ga je gnala, ter obsežnem opusu, po katerem se bo zapisal v spomin tudi prihodnjih generacij," so zapisali v SMG-ju.

Dialog z modernističnim izročilom
Debeljak s svojim esejističnim delom velja za enega izmed uveljaviteljev postmodernizma pri nas, posvečal se je tudi pisanju člankov in kolumn, raziskovanju slovenske književnosti in literarni kritiki.

Za njegovo pesništvo je značilen dialog z modernističnim izročilom in eksistencialističnim mišljenjem, v njem odmevajo vojno dogajanje v nekdanji Jugoslaviji ter posledično tesnobna občutja v človekovem intimnem svetu in družini.

Mnogokrat ovenčani avtor
Za svoje delo je dobil nekaj mednarodnih, jugoslovanskih in slovenskih priznanj, vključno z nagrado bralcev za najboljši esej desetletja v reviji
World Literature Today, nagrado Prešernovega sklada in priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije in dvakrat Jenkovo nagrado.

Aleš Debeljak se je poslovil konec letošnjega januarja v starosti 55 let.

Drevišnji dogodek v Klubu Mladinskega, na katerega je vstop prost, se začne ob 19. uri.