Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič je povedal, da so se k sicer simboličnemu dejanju izročitve osnutka Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2012-2015 zavezali na oktobrski seji v Mariboru. Ker minister na tokratno sejo ni prišel, mu bodo osnutek posredovali po drugi poti. Ob tem je opozoril, da Slovenija trenutno nima veljavnega NPK-ja. Foto: BoBo
Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič je povedal, da so se k sicer simboličnemu dejanju izročitve osnutka Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2012-2015 zavezali na oktobrski seji v Mariboru. Ker minister na tokratno sejo ni prišel, mu bodo osnutek posredovali po drugi poti. Ob tem je opozoril, da Slovenija trenutno nima veljavnega NPK-ja. Foto: BoBo
Direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina
Direktor Slovenskega gledališkega muzeja Ivo Svetina je na seji povedal, da zakonodaja javnim zavodom v kulturi nalaga naloge, ki pa jih s tako omejenimi sredstvi ne bodo zmogli opravljati. Zato se je 11 javnih zavodov s področja kulture na ministra Turka obrnilo s pobudo, naj jim posreduje navodila, kako ravnati v tej krizni situaciji. Foto: BoBo
Slavko Pregl
Direktor Javne agencije za knjigo RS (JAK) Slavko Pregl je izpostavil uspehe, ki jih je JAK dosegelv tujini, nazadnje na knjižnem sejmu v Leipzigu. Ob tem je opozoril, da znaša proračun JAK-a, ki naj bi jo kot samostojno agencijo ukinili, približno polovico tega, kolikor država pobere z davkom na knjigo. Kot je dejal, se ob tem ni mogoče znebiti vtisa, da pri vsem skupaj ne gre le za varčevanje. Foto: Bobo
Mitja Čander
Član sveta Mitja Čander je opozoril, da imajo številne evropske države za področji knjige in filma ustanovljene javne agencije. Te lahko veliko bolj osredotočeno izvajajo kulturno politiko na svojem področju, poleg tega pripomorejo k večjemu povezovanju posameznih akterjev. Izpostavil je še ranljivost obeh področij, ukinitev z namenom varčevanja pa po njegovih besedah ne bo prinesla pozitivnih rezultatov, zato bi bilo treba pogledati, kje so rezerve drugod. Foto: BoBo

Na seji so člani sveta govorili tudi o zniževanju sredstev javnim zavodom v kulturi in se zavzeli za ohranitev Javne agencije za knjigo RS (JAK) in Slovenskega filmskega centra (SFC).

Naslednjič povabilo tako Turku kot Janši
Predsednik sveta Miran Zupanič je povedal, da je Nacionalni svet za kulturo seznanitev s programom dela ministra, pristojnega za kulturo, kot točko v svoj program dela uvrstil že decembra lani, predstavitev pa so predvideli za danes. Iz kabineta ministra so dobili odgovor, da se minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk ter državni sekretar na ministrstvu Aleksander Zorn seje ne bosta udeležila. Zato se je Zupanič nanju obrnil še s pismom, pri vendar odgovora ni prejel. Nad tem je izrazil obžalovanje in obenem upanje, da bo sčasoma prišlo do dialoga.

Ker menijo, da je prav Nacionalni svet za kulturo prostor dialoga med politično in kulturno sfero in da je dialog še posebej v teh kriznih časih nujen, so sprejeli sklep, da ministra Turka povabijo na naslednjo sejo in da nanjo povabijo tudi predsednika vlade Janeza Janšo, da jim predstavita kulturno politiko vlade v prihodnjem obdobju.

Prihranek bo bistveno manjši od škode
Na seji so želeli ministru izročiti osnutek Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2012-2015, saj Slovenija trenutno nima veljavnega NPK-ja. Po Zupaničevih besedah ima sicer vsaka vlada pravico, da oblikuje svoj program, vendar je pripravljeni osnutek NPK do neke mere zavezujoč tudi za to ekipo. Člani bodo omejeni osnutek ministru Turku posredovali po drugi poti, od ministrstva pa pričakujejo, da bo v čim krajšem času pripravilo nov osnutek NPK 2012-2015.

Dodatno so na današnjo sejo uvrstili marca sprejeti sklep vlade o prepovedi sklepanja avtorskih pogodb v javnem sektorju. Po Zupaničevih besedah bi realizacija tega sklepa pripeljala do blokade na številnih področjih kulture, prihranek pa bi bil bistveno manjši od škode, ki bo s tem povzročena. Član sveta Matjaž Zupančič je ob tem izpostavil, da bo avtorske pogodbe sicer mogoče sklepati, a le izjemoma, za kar pa bo vlada morala dati izrecno dovoljenje. Pri tem bo treba navesti tudi ime avtorja, kar je po Zupančičevih besedah "avtocesta v cenzuro". Nacionalni svet za kulturo bo zato predlagal vladi, naj omenjeni sklep umakne, saj onemogoča delo in posega v avtonomijo javnih zavodov v kulturi ter na področju medijev in izobraževanja.

"Poskus ukinitve politično neodvisne institucije"
Veliko pozornosti so posvetili tudi zmanjševanju finančnih sredstev za programske stroške javnih zavodov v kulturi. Slednji so konec januarja prejeli začasne odločbe ministrstva za kulturo, ki so jih po besedah direktorja Slovenskega gledališkega muzeja Iva Svetine seznanile s popolnoma nerazumnim finančnim okvirom.

Člani Nacionalnega sveta za kulturo so na današnji seji spregovorili tudi o posledicah morebitne ukinitve Javne agencije za knjigo RS (JAK) in Slovenskega filmskega centra (SFC). Zavzeli so se za ohranitev obeh javnih agencij in sprejeli sklep, da bi moral njuno morebitno ukinitev obravnavati tudi pristojni parlamentarni odbor. Stališče Društva slovenskih pisateljev (DSP) glede ukinitve JAK-a je predstavil Vlado Žabot, ki je izrazil nestrinjanje društva z besedami ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, da JAK ni uspešno upravljal svojih nalog. Sam pa, kot je dejal, v vsem skupaj vidi "neroden načrt, kako ukiniti politično neodvisno institucijo in jo nadomestiti s politično odvisnim kadrom". Na DSP racionalizaciji ne nasprotujejo, vendar mora biti smiselna in stremeti k jasnim ciljem, je poudaril.

Od 1991 do 1994 destrukcija filmskega področja
Direktor SFC-ja Jožko Rutar, ki se je z ministrom Turkom sestal 12. marca, je povedal, da je bil SFC od ministra deležen podobnih očitkov kot JAK, da namreč porabijo preveč sredstev za lastno delovanje, da jih premalo pridobijo s tržno dejavnostjo in da Slovenija ne potrebuje posebne agencije za film. Ob tem je kot najslabše obdobje za slovenski film izpostavil čas med letoma 1991 in 1994, ko je bilo področje filma pod ministrstvom za kulturo. Kot je dejal, se je tedaj pokazala popolna destrukcija tega področja. Opozoril je še, da so se po letu delovanja SFC-ja pokazale tudi vse pomanjkljivosti zakona o Slovenskem filmskem centru, ki bi ga bilo treba v nekaterih točkah spremeniti.

Član sveta Matjaž Zupančič meni, da je v ozadju napovedanih ukinitev poskus pojmovanja kulture in umetnosti skozi neoliberalne težnje, bistvo teh teženj pa je v ukinjanju javnega, čemur se je treba postaviti po robu. Članica sveta Meta Hočevar vidi v ukinjanju JAK-a in SFC-ja po ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo predvsem absurd, nikakor pa prihranka, član sveta Jože Vogrinc pa težnjo k centralizaciji, ki ni značilna za demokratične države.