Novo mesto, Kapiteljska njiva, bronasti certoški fibuli in železna sekira v grobu, 5.-4. stoletje pr. n. št. Foto: Dolenjski muzej
Novo mesto, Kapiteljska njiva, bronasti certoški fibuli in železna sekira v grobu, 5.-4. stoletje pr. n. št. Foto: Dolenjski muzej
Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob V/35, jantarna ogrlica, 5. - 4. stoletje pr. n. št. Foto: Dolenjski muzej
Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob 115. Okrašena železna nožnica meča. 3. st. pr. n. št. Foto: Dolenjski muzej

Zavarovalno arheološko izkopavanje grobišča, ki ga Dolenjski muzej raziskuje skoraj tri desetletja, bodo nadaljevali prihodnji teden.

Po besedah direktorja Dolenjskega muzeja Zdenka Piclja se bo arheološka ekipa Dolenjska muzeja prihodnji teden vnovič podala na teren, letošnja zavarovalna izkopavanja - Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije bo zanje prispeval 40.000 evrov, novomeška občina pa 7.000 evrov - pa bodo končali konec julija.

Več fotografij z arheološkega najdišča Kapiteljska njiva si oglejte tukaj.
Kot je povedal vodja izkopavanj na Kapiteljski njivi in kustos Dolenjskega muzeja Borut Križ, so v skoraj treh desetletjih raziskovanj na njej odkrili 270 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe, v 38 rodovnih gomilah približno 1.000 starejšeželeznodobnih in poleg njih še približno 700 mlajšeželeznodobnih grobov.

Lani jim je uspelo raziskati novih dobrih 1.000 kvadratnih metrov grobišča, na omenjeni površini pa so odkrili 12 poznobronastodobnih grobov iz od 10. do 8. stoletja pred našim štetjem z velikimi lončenimi žarami. V njih je bila žganina pokojnikov pomešana z bronastimi okrasno-oblačilnimi iglami in ostanki ogrlic iz steklenih jagod.

Delo je potekalo tudi na treh starejšeželeznodobnih gomilah, kjer so v 48 okostnih grobovih iz od 8. do 4. stoletja pred našim štetjem odkrili ostanke železnega orožja, steklen in kovinski nakit, ostanke moške in ženske noše ter keramično posodje.

Med omenjenimi moškimi pokopi je izstopal grob, v katerem je poleg pokojnikove oborožitve in keramičnega posodja ležala še bronasta pasna garnitura, med bojevnikovimi pridatki pa sta bili še fibuli oziroma oblačilno-okrasni bronasti sponki.

Med ženskimi grobovi je izstopal grob s tremi lončenimi posodami, kar sedmimi lončenimi predilnimi vretenci, tremi bronastimi zapestnicami, dvema nanožnicama, bronasto spono in bogato ogrlico iz steklenih jagod, našli pa so tudi s pridatki bogato opremljen grob s skupnim pokopom moškega in ženske, je navedel kustos.

Zavarovalne arheološke posege na Kapiteljski njivi, ki je danes s skoraj dva tisoč raziskanimi grobovi utemeljen pojem evropske prazgodovine, tako Križ, je sredi 80. let preteklega stoletja začel prvi arheolog Dolenjskega muzeja Tone Knez, izkopavanja pa muzej strnjeno izvaja še danes.

Na omenjenem najdišču odkriti predmeti so zelo poškodovani, saj jim poleg mehanskih poškodb oranja škodujejo še zmrzal, gnojenje, uporaba poljedelskih kemičnih zaščitnih sredstev in kisel dež.

Glede na stanje predmetov v zemlji bo treba zavarovalne posege na grobišču, ki se razteza po temenu in pobočjih griča Kapiteljske njive, v naslednjih letih zagotovo nadaljevati, je še povedal Križ.