Večino umetnin so odtujili leta 1940. Foto: RTV SLO
Večino umetnin so odtujili leta 1940. Foto: RTV SLO
Umetnine so razstavljene v Trstu. Foto: RTV SLO

Seznam je sicer objavljen tudi v knjigi V Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana, ki so jo pred kratkim izdali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Piran in ministrstvo. Poleg seznama (v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku) si obiskovalci spletne strani lahko preberejo tudi predgovor omenjene knjige, ki ga je napisal minister Vasko Simoniti.


Seznam odtujenih umetniških del si lahko ogledate tukaj.

Na ogled so postavljene v Trstu
V tržaškem muzeju Revoltella je sicer trenutno razstavljenih 21 restavriranih odtujenih umetnin. Razstavo so v Trstu odprli prav na dan, ko je izšla omenjena knjiga, in tudi tako pokazali, da bo pot do rešitve, sprejemljive za obe strani, še dolga. Stroka se zavzema za vrnitev odpeljanih dragocenosti, slovenska politika pa naj bi že tudi sprejela nekaj ukrepov, ki omogočajo nov krog pogajanj o vrnitvi dediščine.

So umetnine italijanske?
Umetnin Italijani nimajo namena vrniti Sloveniji, saj so prepričani, da so italijanske. "Rešili smo jih, ne ukradli. Italijanske so. To so italijanske umetnine," pravi umetnostni zgodovinar Vittorio Sgarbi, ki bo tudi avtor razstave v tržaškem muzeju Revoltella.